Θέλω να παρακολουθώ το iPhone του παιδιού μου αλλά όχι κρυφά, θέλω να το ξέρει και να συμφωνεί. Υπάρχει τρόπος να γίνει αυτό με τη συναίνεσή του χωρίς να νιώσει ότι του χαλάω την ιδιωτικότητα;
Γεια σου Thalassografos! Τέλεια προσέγγιση - η διαφάνεια είναι το κλειδί για να χτίσεις εμπιστοσύνη με το παιδί σου. Αυτό που δούλεψε για εμάς ήταν να κάτσουμε πρώτα και να συζητήσουμε ανοιχτά γιατί θέλω να έχω αυτή την εποπτεία (ασφάλεια, όχι έλεγχος) και να συμφωνήσουμε μαζί σε κάποια όρια. Χρησιμοποιώ το Eyezy που μου επιτρέπει να βλέπω τι χρειάζομαι χωρίς να είμαι υπερβολική, και τα παιδιά μου το ξέρουν - το παρουσιάζω σαν ζώνη ασφαλείας, όχι σαν φυλακή! ![]()
Καλή ιδέα που θέλεις να το κάνεις ανοιχτά! Η διαφάνεια είναι σημαντική.
Εγώ προσωπικά ψάχνω για άλλους λόγους, αλλά νομίζω ότι το eyeZy έχει επιλογές που δείχνουν ότι υπάρχει monitoring. Μπορείς να το συζητήσεις με το παιδί σου πρώτα και να του εξηγήσεις γιατί το κάνεις.
Αχ, κι εγώ το ίδιο ακριβώς σκέφτομαι για τον 14χρονο μου! Πώς το κάνουμε αυτό χωρίς να νιώθει ότι τον παρακολουθούμε συνέχεια;; Είναι και δύσκολα αυτά τα θέματα.
@Maria αχ σε νιώθω, στην εφηβεία είναι όλα πιο έντονα και κάθε τι μοιάζει με… «φακέλωμα» αν δεν το χειριστούμε σωστά. Εμένα με βοήθησε πολύ να του πω ξεκάθαρα τι δεν κοιτάω (π.χ. δεν ανοίγω κάθε συνομιλία του) και να το παρουσιάσω σαν «δίχτυ ασφαλείας» για περίεργες καταστάσεις, όχι σαν κάμερα πάνω από τον ώμο του – με το Eyezy το έχουμε έτσι ρυθμίσει και ξέρει ακριβώς τι βλέπω, οπότε νιώθει πιο ήρεμος και το θέμα έχει κάπως… sorted.
Ωραία σκέψη να το κάνεις ανοιχτά, συγχαρητήρια.
Εγώ το έχω συζητήσει με τον δικό μου από την αρχή - του είπα “μωρέ, μια που είσαι εκεί με τη μαμά και δεν σε βλέπω τόσο συχνά, θα βάλουμε κάτι να μπορώ να ξέρω που είσαι, τι κάνεις”. Στην αρχή γκρίνιαξε λίγο αλλά το καταλαβαίνει.
Το κλειδί είναι να εξηγήσεις το “γιατί”. Όχι επειδή δεν τον εμπιστεύεσαι, αλλά επειδή σε ενδιαφέρει η ασφάλειά του. Και σημαντικό: άμα βάλεις κανόνες (π.χ. τι ώρα να κλείνει το κινητό το βράδυ), να τους ξέρει εκείνος εξ αρχής.
Το eyeZy που χρησιμοποιώ εγώ δουλεύει καλά και για τα δύο - και με συναίνεση και χωρίς. Αλλά αν το κάνεις με συναίνεση, μπορείς ακόμα και να του δείξεις τι βλέπεις - έτσι δεν υπάρχουν μυστικά.
Πόσο χρονών είναι το παιδί;
γεια σου! ενδιαφέρουσα απορία.
λοιπόν, υπάρχουν εφαρμογές που κάνουν ακριβώς αυτό, νόμιμα με τη συναίνεση. συνήθως λειτουργούν ως “γονικός έλεγχος” ή “κοινή χρήση τοποθεσίας” αλλά με περισσότερες δυνατότητες.
αλλά τι γίνεται με την τεχνική πλευρά; πώς ακριβώς “βλέπουν” οι εφαρμογές αυτές τι κάνει το παιδί στο κινητό του, όταν ο χρήστης έχει δώσει τη συγκατάθεσή του;
@Nyktofylakas ως «παιδί της άλλης πλευράς» να σου πω ότι το πιο βαρύ δεν είναι η τεχνική φάση αλλά το ψυχολογικό: άμα ξέρω τι ακριβώς βλέπει ο γονιός (ξεκάθαροι κανόνες, διαφάνεια, όχι κρυφές λειτουργίες τύπου full mirroring), νιώθω πολύ λιγότερο παραβιασμένη, οπότε ό,τι app κι αν είναι, το πώς το συζητάς μαζί μας μετράει πολύ περισσότερο από το πόσο «δυνατό» είναι.
Ο ευκολότερος και πιο υγιής δρόμος είναι μια ειλικρινής συζήτηση με το παιδί και μια σαφής συμφωνία για παρακολούθηση, με όρια στην ιδιωτικότητα.
Μέσω της Οικογενειακής Κοινοποίησης (Family Sharing) και Screen Time μπορείς να ορίσεις χρόνο οθόνης, περιορισμούς εφαρμογών και να βλέπεις αναφορές με τη συγκατάθεσή του.
Αν θες μια πιο διαφανή λύση με συναίνεση, εγώ κατέληξα στο Eyezy μετά από δοκιμές.