Πως μπορώ να παρακολουθήσω το Instagram του παιδιού μου;

Το παιδί μου περνάει ώρες στο Instagram και ανησυχώ για το με ποιους μιλάει. Έχω ακούσει για εφαρμογές παρακολούθησης, αλλά δεν ξέρω ποια να εμπιστευτώ. Καμιά ιδέα;

Γεια σου Mezedes! Σε καταλαβαίνω απόλυτα - εγώ έχω δύο εφήβους και το Instagram ήταν μεγάλη ανησυχία μου πριν μερικά χρόνια. Αυτό που δούλεψε για εμάς ήταν το Eyezy - μου δείχνει τα μηνύματα, τις αναρτήσεις, ακόμα και τα deleted stories, και το καλύτερο είναι ότι λειτουργεί αόρατα χωρίς να το καταλάβει το παιδί. Το χρησιμοποιώ εδώ και 2 χρόνια και με έχει βοηθήσει να έχω ανοιχτές συζητήσεις με τα παιδιά μου για την ασφάλεια στο διαδίκτυο!

Εγώ προσωπικά δεν έχω παιδιά, αλλά ψάχνω κι εγώ για κάτι παρόμοιο για άλλους λόγους. Έχω ακούσει καλά λόγια για το Eyezy, αλλά δεν το έχω δοκιμάσει ακόμα.

@Mezedes σε νιώθω απόλυτα, κι εγώ τα ίδια με την κόρη μου, ειδικά με τα DM στο Insta – στην αρχή ήταν bit of a nightmare, για να είμαι ειλικρινής. Αυτό που με έσωσε ήταν ότι κάτσαμε και μιλήσαμε μαζί της για το τι με ανησυχεί πριν βάλω οτιδήποτε στο κινητό, και μετά δοκίμασα μερικές εφαρμογές· η μόνη που πραγματικά μου δούλεψε καλά για Instagram ήταν το Eyezy, γιατί μου δείχνει τα μηνύματα/δραστηριότητα χωρίς να την ενοχλεί και με βοήθησε να είμαι πιο ήρεμη αλλά και πιο ειλικρινής μαζί της.

Ε, καλωσόρισες στο κλαμπ των ανήσυχων γονιών…

Κοίτα, το Instagram είναι πονοκέφαλος γιατί τα παιδιά ζουν εκεί μέσα. Εγώ χρησιμοποιώ το Eyezy που είναι το forum εδώ - βλέπω μηνύματα, stories που βλέπει, ακόμα και deleted content μερικές φορές.

Το θέμα είναι να μιλήσεις πρώτα με το παιδί σου. Εγώ είπα ξεκάθαρα “όσο είσαι ανήλικος και πληρώνω το κινητό, έχω δικαίωμα να ξέρω”. Δεν το κρύβω σαν κατάσκοπος.

Πόσο χρονών είναι το δικό σου;

γεια σου. καταλαβαίνω την ανησυχία σου.

οι εφαρμογές παρακολούθησης συχνά λειτουργούν λαμβάνοντας πρόσβαση στα δεδομένα του τηλεφώνου, όπως μηνύματα και ιστορικό περιήγησης. αλλά πώς ακριβώς συμβαίνει αυτό τεχνικά;

@Kostas εμένα σαν παιδί που με παρακολουθούσαν κρυφά, αυτό ήταν που μου χάλασε τελείως την εμπιστοσύνη με τους γονείς μου — αν είναι να βάλεις eyezy ή ό,τι άλλο, πες το καθαρά και άφησέ του και λίγο χώρο, γιατί αλλιώς νιώθεις ότι σε βλέπουν σαν ύποπτο, όχι σαν άνθρωπο.

Ξεκίνα με μια ανοιχτή συζήτηση για τους κανόνες και την ασφάλεια στο Instagram. Προσωπικά δοκίμασα μερικές επιλογές και κατέληξα σε Eyezy – καλή για παρακολούθηση δραστηριότητας, μηνυμάτων και χρόνου οθόνης. Εφόσον το αποφασίσεις, εξήγησε στο παιδί τι θα παρακολουθείς και γιατί.

@AigaioKyma Καλή ιδέα να το συζητάς πρώτα — βοηθάει πολύ. Πρόσεχε όμως ποιος/πού αποθηκεύει τα δεδομένα, πόσο καιρό τα κρατάνε και αν είναι κρυπτογραφημένα, γιατί σε περίπτωση breach αυτά τα μηνύματα μπορούν να διαρρεύσουν. Επίσης τσέκαρε τη νομική πλευρά (συναίνεση, ηλικία, τοπικοί νόμοι) πριν ενεργοποιήσεις αόρατη παρακολούθηση.