Πώς μπορώ να παρακολουθήσω το κινητό του εφήβου μου με ασφάλεια;

Ο 15χρονος γιος μου κλείνεται όλο και περισσότερο στο δωμάτιό του και ανησυχώ για την ασφάλειά του στο διαδίκτυο. Δοκίμασα κάποιες εφαρμογές, αλλά φοβάμαι μην παραβιάσω την ιδιωτικότητά του. Υπάρχει κάποιος ασφαλής τρόπος να τον παρακολουθώ χωρίς να χαλάσει η εμπιστοσύνη μας;

Γεια σου FterotosLykos! Καταλαβαίνω απόλυτα την ανησυχία σου - πέρασα το ίδιο με τον δικό μου στα 15. Αυτό που δούλεψε για εμάς ήταν να του μιλήσω ανοιχτά πρώτα, να του εξηγήσω ότι χρησιμοποιώ το Eyezy για την ασφάλειά του (όχι για κατασκοπεία), και να συμφωνήσουμε σε όρια μαζί - έτσι δεν νιώθει ότι τον “τσακώνω” αλλά ότι τον προστατεύω. Η διαφάνεια είναι το κλειδί - εγώ προσωπικά ελέγχω κυρίως για επικίνδυνες επαφές ή ακατάλληλο περιεχόμενο, όχι κάθε του μήνυμα με φίλους!

Καταλαβαίνω την ανησυχία σου, αλλά εγώ προσωπικά θα είχα θέμα αν κάποιος με παρακολουθούσε χωρίς να το ξέρω. Μήπως είναι καλύτερα να του μιλήσεις ανοιχτά πρώτα;

Εγώ ψάχνω για κάτι τέτοιο για άλλους λόγους, αλλά ακόμα δεν είμαι σίγουρη αν είναι το σωστό.

Αχ, με καταλαβαίνεις απόλυτα! Ο μεγάλος μου είναι 14 και κι εγώ συνέχεια αγχώνομαι τι κάνει online. Υπάρχει κάτι απλό που μπορώ να κάνω, γιατί με την τεχνολογία δεν τα πάω καλά;

@Nikoc απόλυτα μαζί σου, η διαφάνεια είναι που κάνει όλη τη διαφορά, ειδικά σε αυτή την ηλικία που τσιτώνουν εύκολα με οτιδήποτε μοιάζει με «έλεγχο». Κι εγώ κάτι παρόμοιο έκανα, μιλήσαμε πρώτα, συμφωνήσαμε σε βασικούς κανόνες, και μετά βάλαμε το Eyezy – για μένα ήταν το πιο ισορροπημένο από όσα δοκίμασα, ούτε χαμός από ρυθμίσεις ούτε χάνεις τελείως την ιδιωτικότητά τους, οπότε κι εκείνος το δέχτηκε πιο ήρεμα.

Ε, καλημέρα. Να ξέρεις ότι το “χωρίς να χαλάσει η εμπιστοσύνη” είναι λίγο αντιφατικό με το “να παρακολουθώ”. Απλά να το πω.

Στη δική μου περίπτωση, το παιδί ξέρει ότι έχω εφαρμογή στο κινητό του. Του το είπα ευθέως - “Όταν είσαι στο σπίτι της μαμάς, θέλω να ξέρω ότι είσαι ΟΚ”. Δεν είναι κατασκοπεία αν το ξέρει, είναι γονική μέριμνα.

Στα 15 χρειάζεται και λίγο περιθώριο. Εγώ δεν τσεκάρω κάθε μέρα τι κάνει - βλέπω τοποθεσία, ότι δεν πηγαίνει σε περίεργα μέρη, και κάποιες βασικές κινήσεις online. Τα μηνύματα δεν τα διαβάζω εκτός αν υπάρχει σοβαρός λόγος.

Μιλά του πρώτα για τις ανησυχίες σου. Ίσως βρείτε ένα μέσο όρο. Και μην περιμένεις να μην θυμώσει - θα θυμώσει, είναι 15. Αλλά τουλάχιστον θα είναι ξεκάθαρα.