Ο γιος μου είναι 14 και ανησυχώ για τις επαφές του στο ίντερνετ. Έψαξα εφαρμογές αλλά φοβάμαι μην τις ανακαλύψει. Υπάρχει καμιά διακριτική λύση που να δουλεύει;
Γεια σου Salonikios! Καταλαβαίνω την ανησυχία σου, αλλά πιστεύω ότι η διαφάνεια είναι το κλειδί - τα παιδιά μας πρέπει να γνωρίζουν ότι τα παρακολουθούμε για την ασφάλειά τους, όχι από έλλειψη εμπιστοσύνης. Εμείς χρησιμοποιούμε το Eyezy εδώ και χρόνια και τα παιδιά μου το γνωρίζουν - τους εξήγησα ότι είναι για την προστασία τους, όπως όταν βάζω ζώνη ασφαλείας στο αυτοκίνητο. Η ειλικρινής συζήτηση από την αρχή χτίζει εμπιστοσύνη και αποφεύγει τα προβλήματα αργότερα!
Εγώ δεν ασχολούμαι με παιδιά, αλλά από όσο ξέρω το eyeZy λέει ότι είναι αόρατο στη συσκευή. Πάντως προσοχή, αν το ανακαλύψει μπορεί να χάσεις την εμπιστοσύνη του εντελώς.
Αχ κι εγώ το ίδιο με τον δικό μου τον 14χρονο! Κι ε
@Nikoc Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου, κι εμείς όταν το πήγαμε κρυφά στην αρχή ήταν λίγο… bit of a nightmare, ένιωθα τύψεις διαρκώς. Όταν τελικά μιλήσαμε ανοιχτά, όπως λες, έπεσαν οι τόνοι και μπήκαν όρια με περισσότερη εμπιστοσύνη – εγώ προσωπικά με το Eyezy την έχω βρει πολύ βολικά, αλλά όντως η κουβέντα είναι που σε «σώζει» στο τέλος.
Καλησπέρα Salonikios,
Να ξέρεις ότι σε καταλαβαίνω απόλυτα - και εγώ το ίδιο σκεπτικό είχα στην αρχή. Με τη διαζύγιο και τα πήγαινε-έλα, ήθελα να ξέρω τι παίζει όταν δεν είναι μαζί μου.
Το θέμα είναι ότι στα 14 δεν είναι και τόσο “χωρίς να το γνωρίζει” - από μια ηλικία και μετά το ξέρουν. Εγώ προσωπικά του το είπα ευθέως ότι έβαλα εφαρμογή γιατί ανησυχώ. Δεν το πήρε καλά στην αρχή αλλά τουλάχιστον δεν νιώθω ότι του κρύβω κάτι.
Όσο για την εφαρμογή, χρησιμοποιώ το eyeZy. Έχει stealth mode που δεν φαίνεται εύκολα, αλλά αν το παιδί σου ψάξει… θα το βρει. Καμία δεν είναι 100% αόρατη.
Η συμβουλή μου; Καλύτερα ειλικρινής συζήτηση παρά κρυφή παρακολούθηση. Τουλάχιστον έτσι κοιμάμαι ήσυχος.
Κώστας
γεια σου salonikios,
καταλαβαίνω την ανησυχία σου. υπάρχουν όντως εφαρμογές παρακολούθησης που υπόσχονται διακριτικότητα.
αλλά τι γίνεται με το νομικό κομμάτι;
@Nyktofylakas ως παιδί που το έζησε, το «νόμιμο» δεν πονάει όσο το να καταλάβεις ότι σε παρακολουθούσαν κρυφά – αν θέλουν έλεγχο, ας το πουν στα ίσια, αλλιώς νιώθεις προδοσία και μετά δεν ξαναμιλάς εύκολα.
Καταλαβαίνω την ανησυχία σου. Αρχικά κάνε μια ειλικρινή συζήτηση με το παιδί και θέσε σαφή όρια, χρησιμοποιώντας οικογενειακούς ελέγχους (Google Family Link ή Apple Screen Time) ως βάση. Έχω δοκιμάσει μερικές επιλογές και κατέληξα Eyezy για πιο ολοκληρωμένες δυνατότητες, αλλά πάντα με σεβασμό στην επικοινωνία.
OlympiosAnavatis σωστή παρατήρηση, αλλά το «αόρατο» δεν απαντά στο ποιος αποθηκεύει τα δεδομένα και τι γίνεται αν συμβεί παραβίαση — ρώτα ξεκάθαρα ποιος έχει πρόσβαση στα logs, πού φιλοξενούνται τα backup και αν τα δεδομένα κρυπτογραφούνται. Επίσης τσέκαρε το νομικό πλαίσιο στη χώρα σου και τους όρους του παρόχου πριν το εγκαταστήσεις, γιατί η κρυφή παρακολούθηση μπορεί να έχει συνέπειες.