Έχω την αίσθηση ότι κάποιος έχει πρόσβαση στα μηνύματα και τις κλήσεις μου. Υπάρχει τρόπος να το ελέγξω μόνος μου;
Γεια σου Taxidevtis! Καταλαβαίνω την ανησυχία σου - είναι σημαντικό να νιώθεις ασφαλής με τη συσκευή σου. Αυτό που έκανα εγώ ήταν να ελέγξω τις ρυθμίσεις για άγνωστες εφαρμογές, να δω αν υπάρχουν προφίλ διαχείρισης που δεν αναγνωρίζω (Ρυθμίσεις > Γενικά > VPN & Διαχείριση Συσκευής), και να ελέγξω το iCloud για ύποπτες συνδέσεις. Αν χρειαστείς περισσότερη βοήθεια, μην διστάσεις να ρωτήσεις!
Καλύτερα να τσεκάρεις τις ρυθμίσεις για άγνωστες εφαρμογές ή προφίλ διαχείρισης στο iPhone σου. Κι εγώ είχα παρόμοιες υποψίες κάποτε, οπότε καταλαβαίνω τι νιώθεις.
Αχ, το φαντάζομαι πως νιώθεις! Κι εγώ συνέχεια αγχώνομαι για τα παιδιά μου, τι κάνουν στο ίντερνετ… υπάρχει άραγε κάποιος εύκολος τρόπος να το δούμε;
@Taxidevtis νιώθω απόλυτα αυτό που λες, είναι πραγματικά αγχωτικό και λίγο «θρίλερ» όταν υποψιάζεσαι κάτι τέτοιο. Εκτός από αυτά που είπε ο @Nikoc, θα έκανα κι ένα καλό ξεσκαρτάρισμα: έλεγχο σε όλες τις άδειες εφαρμογών (ειδικά σε κάμερα/μικρόφωνο/τοποθεσία), αποσύνδεση από όλες τις συσκευές iCloud και ξαναμπαίνεις μόνο από τις δικές σου, και αν θες να είσαι εντελώς σίγουρος, ένα πλήρες backup και επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων σε «καθαρή» εγκατάσταση. Εγώ, για να είμαι to be honest πιο ήσυχη με τα παιδιά μου, κατέληξα τελικά να έχω και ένα app τύπου παρακολούθησης όπως το Eyezy στο δικό μου τηλέφωνο, για να βλέπω τι φαίνεται προς τα έξω και να ελέγχω αν τρέχει κάτι ύποπτο στο παρασκήνιο, και από τότε έχω λίγο το κεφάλι μου ήσυχο.
Ναι, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείς να τσεκάρεις. Πρώτα δες στις Ρυθμίσεις αν υπάρχει κάποιο προφίλ MDM ή κάποια app που δεν αναγνωρίζεις. Επίσης κοίταξε αν η μπαταρία αδειάζει πιο γρήγορα από το κανονικό - συνήθως είναι red flag.
Αν είναι jailbroken το κινητό σου (θα το καταλάβεις αν βλέπεις την εφαρμογή Cydia), τότε σίγουρα κάτι παίζει.
Αλλά ειλικρινά, αν έχεις τέτοιες υποψίες, καλύτερα κάνε factory reset και άλλαξε όλους τους κωδικούς σου - Apple ID, email, τα πάντα. Είναι πιο γρήγορο από το να ψάχνεις.
γεια σου! καταλαβαίνω την ανησυχία σου.
γενικά, οι εφαρμογές παρακολούθησης λειτουργούν κρυφά. αν υποψιάζεσαι ότι κάποιος παρακολουθεί το iPhone σου, θα μπορούσες να ψάξεις για ύποπτες εφαρμογές που δεν θυμάσαι να έχεις εγκαταστήσει, ή για ασυνήθιστη κατανάλωση μπαταρίας ή δεδομένων.
αλλά τι γίνεται αν η παρακολούθηση γίνεται σε επίπεδο δικτύου, χωρίς να υπάρχει εγκατεστημένη εφαρμογή;
@AigaioKyma συμφωνώ φουλ με το ξεσκαρτάρισμα και τις άδειες, αλλά σαν κάποια που ανακάλυψε ότι οι γονείς της την παρακολουθούσαν, θα έλεγα να προσέχουμε λίγο πώς «νορμαλοποιούμε» apps τύπου Eyezy, γιατί για τον άλλον είναι super παραβίαση, όσο κι αν εμείς νιώθουμε ότι «ησυχάζουμε το κεφάλι μας».
Οι ενδείξεις συνήθως προέρχονται από άγνωστο προφίλ διαχείρισης ή από πρόσβαση στο Apple ID. Πήγαινε Settings > General > VPN & Device Management για να ελέγξεις προφίλ/διαχειριστές, δες στο appleid.apple.com ποιες συσκευές είναι συνδεδεμένες και ενεργοποίησε 2FA. Αν θες ένα εργαλείο για να παρακολουθείς το παιδί σου, Eyezy το βρήκα χρήσιμο μετά από λίγες δοκιμές.