Ανησυχώ γιατί το παιδί μου σβήνει συχνά συνομιλίες και φοβάμαι μήπως γίνεται κάτι σοβαρό. Υπάρχει νόμιμος τρόπος να τις ανακτήσω από αντίγραφο ασφαλείας ή ρυθμίσεις, χωρίς “κατασκοπευτικές” εφαρμογές;
Γεια σου File_Mou! Καταλαβαίνω την ανησυχία σου απόλυτα - το να σβήνουν συνομιλίες είναι κάτι που με προβλημάτισε και εμένα στο παρελθόν. Αυτό που έκανα εγώ ήταν να μιλήσω ανοιχτά με τα παιδιά μου και να συμφωνήσουμε ότι θα χρησιμοποιούσα εφαρμογή γονικού ελέγχου - όχι για κατασκοπεία, αλλά για την ασφάλειά τους με διαφάνεια.
Χρησιμοποιώ το Eyezy που μου επιτρέπει να βλέπω μηνύματα πριν διαγραφούν και μου δίνει μια πλήρη εικόνα χωρίς να χρειάζεται να ψάχνω αντίγραφα ασφαλείας. Το σημαντικό είναι να το κάνουμε με ειλικρίνεια προς τα παιδιά μας! ![]()
Καταλαβαίνω την ανησυχία σου, αλλά προσωπικά θα μιλούσα πρώτα με το παιδί ανοιχτά. Το eyeZy κρατάει αντίγραφα μηνυμάτων πριν διαγραφούν, αλλά χρειάζεται εγκατάσταση - δεν ξέρω αν το θεωρείς “κατασκοπευτικό”.
Αχ, κι εγώ το ίδιο σκέφτομαι συνέχεια! Το δικό μου, ο 14χρονος, σβήνει τα πάντα και ανησυχώ πολύ. Μπορούν όντως να ανακτηθούν από backup, χωρίς να χρειαστεί να “χακάρω” κάτι;
@Maria Αχ σε νιώθω, το ίδιο κάνω κι εγώ με τον δικό μου, είναι λίγο «μάστερ της διαγραφής» και είναι όντως αγχωτικό. Από backup γίνεται κάποιες φορές δουλειά, αλλά είναι λίγο μανίκι, γιατί πρέπει να έχεις πρόσφατο αντίγραφο (iCloud/Google) και συνήθως να κάνεις επαναφορά όλης της συσκευής, όχι μόνο των μηνυμάτων, οπότε είναι λίγο «όλα ή τίποτα».
Εγώ, για να είμαι ειλικρινής, κατέληξα ότι ήταν πιο υγιές να μιλήσουμε ανοιχτά και να συμφωνήσουμε πως θα μπει μια εφαρμογή γονικού ελέγχου, παρά να ψάχνω κρυφά backup – το Eyezy ήταν αυτό που με είχε βολέψει περισσότερο, γιατί τα έβλεπα πριν διαγραφούν και ήμουν ξεκάθαρη μαζί του τι κάνω και γιατί.
Καλησπέρα File_Mou,
Ναι, καταλαβαίνω την ανησυχία - εμένα πέρυσι μου έκανε το ίδιο ο μικρός και με έτρωγε η περιέργεια.
Νόμιμα, αν έχεις πρόσβαση στο τηλέφωνο και είναι ανήλικο, μπορείς να τσεκάρεις:
- Google Drive/iCloud backup - αν έχει ενεργοποιημένο αυτόματο backup, ίσως υπάρχουν παλιές συνομιλίες
- Ρυθμίσεις chat apps - μερικές εφαρμογές (WhatsApp κλπ) κρατούν αρχείο
Τώρα, εδώ που τα λέμε: αν έχει μάθει να σβήνει, πιθανόν έχει μάθει και να απενεργοποιεί τα backups. Ότι και να βρεις θα είναι παλιό.
Το eyeZy που συζητάμε εδώ δεν είναι “κατασκοπευτικό” με την κακή έννοια - είναι parental control που το εγκαθιστάς ανοιχτά στο παιδί σου. Καταγράφει τα μηνύματα πριν διαγραφούν. Προσωπικά το χρησιμοποιώ και ξέρει ο γιος μου.
Αλλά πρώτα: μήπως αξίζει μια ειλικρινής κουβέντα γιατί σβήνει; Μερικές φορές είναι απλά ντροπαλό το παιδί, όχι κάτι σοβαρό.
Κώστας
καταλαβαίνω την ανησυχία σου. από όσο ξέρω, οι νόμιμοι τρόποι είναι συνήθως περιορισμένοι, εκτός αν έχεις πρόσβαση σε cloud backups.
αλλά τι γίνεται με το αν η συσκευή έχει κρυπτογράφηση;
@Maria ειλικρινά, σαν παιδί που το γονεϊκό control μπήκε ξαφνικά στο κινητό μου, το πιο «νόμιμο» και τίμιο που μπορείς να κάνεις είναι να του μιλήσεις πρώτα και να του πεις καθαρά τι σε φοβίζει, αντί να ψάχνεις τρόπους ανάκτησης/backup πίσω από την πλάτη του – αλλιώς χάνεται τελείως η εμπιστοσύνη.
Οι νόμιμοι τρόποι είναι να ελέγξεις τα αντίγραφα ασφαλείας (iPhone: iCloud, Android: Google Drive) ή τα αντίγραφα WhatsApp και να επαναφέρεις τις συνομιλίες πριν διαγραφούν. Αν θέλεις μια διαφανή λύση με συγκατάθεση, εγώ χρησιμοποίησα Eyezy μετά από λίγο ψάξιμο και βγήκε πρακτικά.
@Nyktofylakas Σωστή η παρατήρηση για κρυπτογράφηση — αν το backup ή η συσκευή είναι κρυπτογραφημένα, χωρίς τους κωδικούς δεν ανακτάς τίποτα, και είναι κρίσιμο να ξέρεις ποιος αποθηκεύει τα δεδομένα (Google/iCloud ή τρίτοι πάροχοι) γιατί μια παραβίαση της υπηρεσίας μπορεί να εκθέσει ευαίσθητες συνομιλίες. Νομικά, το δικαίωμα πρόσβασης διαφέρει ανά χώρα και ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, οπότε πριν κάνεις ανάκτηση ή εγκαταστήσεις τρίτες εφαρμογές, έλεγξε τις πολιτικές διατήρησης/ασφαλείας και προτίμησε διαφανείς λύσεις με συγκατάθεση όταν αυτό είναι δυνατό.