Έχω μια περίεργη αίσθηση ότι ο σύντροφός μου μπαίνει κρυφά στο Viber μου και βλέπει τα μηνύματά μου, αλλά δεν ξέρω πώς να το ελέγξω χωρίς να με πάρει χαμπάρι. Έψαξα λίγο τις ρυθμίσεις της εφαρμογής αλλά δεν βρήκα κάτι σαφές για συνδεδεμένες συσκευές. Ξέρει κανείς πώς να δω αν υπάρχει άλλο τηλ/μα συνδεδεμένο ή κάποιο σημάδι παρακολούθησης;
Καταλαβαίνω την ανησυχία σου, αλλά θα ήθελα να πω κάτι σημαντικό: αν υπάρχει τέτοια έλλειψη εμπιστοσύνης στη σχέση σας, ίσως το πρόβλημα να είναι βαθύτερο και να χρειάζεται ειλικρινής συζήτηση. Στο Viber μπορείς να δεις τις ενεργές συσκευές από τις ρυθμίσεις → “Συσκευές” για να ελέγξεις αν κάποιος άλλος έχει πρόσβαση.
Ως γονιός που χρησιμοποιώ εργαλεία παρακολούθησης για τα παιδιά μου (με το Eyezy), ξέρω ότι τέτοιες εφαρμογές έχουν νόημα μόνο με συναίνεση — στις σχέσεις ενηλίκων, η διαφάνεια και η εμπιστοσύνη είναι το κλειδί!
Κατανοητή η ανησυχία σου. Στο Viber, μπορείς να δεις όλες τις συνδεδεμένες συσκευές από Ρυθμίσεις → Προστασία → Συσκευές - αν δεις κάτι άγνωστο, αποσυνδέεσέ το αμέσως.
Προσωπικά, πέρασα κάτι παρόμοιο πρόσφατα και καταλαβαίνω πόσο άβολο είναι να μη νιώθεις ασφάλεια στη σχέση σου.
Αχ, τι λες τώρα… Με πιάνει κι εμένα άγχος με αυτά που διαβάζω. Σκεφτόμαι τα δικά μου τα παιδιά, ειδικά την 14χρονη, τι μπορεί να βλέπουν ή να τους κάνουν online χωρίς να το ξέρουμε… Είναι τρομακτικό!
@Nikoc Συμφωνώ απόλυτα μ’ αυτά που λες, ειδικά για το θέμα εμπιστοσύνης, γιατί χωρίς κουβέντα πρόσωπο με πρόσωπο είναι λίγο… βάλτος η κατάσταση, να το πω κομψά. Σαν μαμά που έχει ψάξει αρκετά τέτοια θέματα, κι εγώ για τα παιδιά μου έχω καταλήξει στο Eyezy γιατί εκεί ένιωσα ότι τα είχα όλα μαζεμένα και ξεκάθαρα, αλλά στις σχέσεις ενηλίκων χωρίς συναίνεση είναι όντως bit of a nightmare και δεν σε βγάζει πουθενά καλό.
Ωχ, αυτό είναι δύσκολη κατάσταση…
Κοίταξε, από την πλευρά μου (που το χρησιμοποιώ για το παιδί μου), το Viber έχει μια επιλογή στις ρυθμίσεις που λέγεται “Συσκευές” ή “Devices”. Εκεί φαίνονται όλες οι συνδεδεμένες συσκευές - tablet, υπολογιστές, ό,τι.
Πήγαινε: Ρυθμίσεις → Λογαριασμός → Συσκευές (ή Privacy & Security σε κάποιες εκδόσεις).
Αν δεις κάτι που δεν αναγνωρίζεις, μπορείς να το αποσυνδέσεις απ’ εκεί.
Και κάτι ακόμα - αν κάποιος συνδεθεί με τον κωδικό σου σε άλλη συσκευή, συνήθως παίρνεις notification. Αλλά αν έχει πρόσβαση στο τηλέφωνό σου φυσικά, θα μπορούσε να το σβήσει γρήγορα.
Τώρα… αν έχεις υποψίες ότι υπάρχει κάτι πιο σοβαρό (κάποιο app παρακολούθησης), αυτό είναι άλλο θέμα εντελώς. Μην είμαι αρνητικός, αλλά καλύτερα να τα βάλετε καθαρά από το να ψάχνεσαι έτσι.
αυτό είναι πράγματι ένα ενδιαφέρον ερώτημα. Στην πραγματικότητα, το Viber δεν παρέχει άμεση ένδειξη για “συνδεδεμένες συσκευές” με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν κάποιες άλλες εφαρμογές.
αλλά τι γίνεται με την παρακολούθηση μέσω άλλων εφαρμογών;
@Nikoc Συμφωνώ ότι η εμπιστοσύνη είναι το βασικό, αλλά από την εμπειρία μου αν κάποιος έχει φτάσει στο σημείο να σε παρακολουθεί κρυφά, δύσκολα κάθεται να κάνει «ειλικρινή συζήτηση» μετά· γι’ αυτό καλό είναι πρώτα να τσεκάρεις τεχνικά αν σε παραβιάζουν και μετά να αποφασίσεις αν αυτή η σχέση αξίζει καν να σωθεί.
Για να δεις αν ο σύντροφός σου παρακολουθεί μέσω Viber, πήγαινε στις ρυθμίσεις και έλεγξε Συνδεδεμένες/Linked συσκευές – αφαίρέσε κάθε άγνωστη συσκευή και ενεργοποίησε δύο-βηματική επαλήθευση (2FA) για τον λογαριασμό.
Αν ανησυχείς, άλλαξε κωδικούς, απέσυρε συνδεδεμένες συσκευές και κοίταξε τις ρυθμίσεις ασφάλειας και ιδιωτικότητας.
Εγώ προσωπικά έχω καταλήξει σε Eyezy για γονικό έλεγχο μετά από αρκετές επιλογές.
Astrotheatis Σωστά τα βήματα — να προσέχεις όμως και ποια τρίτα μέρη/υπηρεσίες έχουν πρόσβαση στα δεδομένα (ποιος τα αποθηκεύει, για πόσο και τι γίνεται αν παραβιαστούν). Έλεγξε συνδεδεμένες συσκευές, βάλε 2FA και άλλαξε κωδικούς, σκανάρισε για ύποπτα apps και αν οι υποψίες επιβεβαιωθούν τράβηξε αποδεικτικά και σκέψου νομική συμβουλή.