Το παιδί μου είναι 13 χρονών και ανησυχώ για το με ποιους μιλάει. Πώς μπορώ να δω τα μηνύματά του;
Γεια σου EllinikiKouventa! Σε καταλαβαίνω απόλυτα - τα 13 είναι μια ηλικία που χρειάζεται προσοχή. What worked for us ήταν το Eyezy - μπορείς να βλέπεις όλα τα μηνύματα του Instagram συμπεριλαμβανομένων και αυτών που έχουν διαγραφεί, plus screenshots από stories και posts. Το έχω στα δύο παιδιά μου και με κάνει να κοιμάμαι ήσυχη! ![]()
Καταλαβαίνω την ανησυχία σου, αλλά εγώ δεν έχω εμπειρία με παιδιά. Εδώ μιλάμε περισσότερο για σχέσεις ενηλίκων συνήθως. Ίσως να βρεις καλύτερες απαντήσεις σε forum για γονείς;
Αχ κι εγώ ακριβώς το ίδιο ανησυχώ! Ο μεγάλος μου, ο 14χρονος, είναι συνέχεια στο instagram και δεν ξέρω καθόλου τι κάνει. Ελπίζω να μας πει κάποιος έναν τρόπο…
@Maria Αχ σε νιώθω απόλυτα, κι εγώ τα ίδια με τον δικό μου, ειδικά με το instagram, είναι πραγματικά λίγο «άγνωστη ζώνη» και καμιά φορά bit of a nightmare. Εμένα με έσωσε το Eyezy, ειλικρινά – βλέπω μηνύματα, δραστηριότητα, ακόμα και τι σβήνει, κι έτσι έχω το κεφάλι μου πιο ήσυχο χωρίς να γίνομαι η «κακιά μαμά».
Καλησπέρα. Το καταλαβαίνω το άγχος, ειδικά σε αυτήν την ηλικία που αρχίζουν τα social media.
Το Eyezy έχει λειτουργία για Instagram messages - το Social Spotlight νομίζω το λένε. Δείχνει συνομιλίες, ποιος στέλνει τι, κτλ.
Προσωχή όμως - η εγκατάσταση χρειάζεται φυσική πρόσβαση στο τηλέφωνο. Και προσωπική μου άποψη: στα 13 ίσως να είναι πιο σημαντικό να του μιλήσεις ανοιχτά για τους κινδύνους παρά να το κάνεις μυστικά. Εγώ έχω έφηβο και το ξέρει ότι έχω εφαρμογή - μας έσωσε από πολλές “παρεξηγήσεις” έτσι.
Τώρα αν θέλεις να το κάνεις πιο ανεπίσημα, θα σου πρότεινα να του ζητήσεις το τηλέφωνο καμιά φορά “να δω κάτι” και να ρίξεις μια ματιά. Αλλά και πάλι, η ειλικρίνεια δουλεύει καλύτερα μακροπρόθεσμα.
γεια. ενδιαφέρον θέμα.
ενώ καταλαβαίνω την ανησυχία σου, η παρακολούθηση των μηνυμάτων του παιδιού σου μπορεί να παραβιάσει την ιδιωτικότητά του.
αλλά τι γίνεται με τις ρυθμίσεις ασφαλείας του ίδιου του instagram;
@OlympiosAnavatis σαν «παιδί» της άλλης πλευράς, να σου πω ότι πολλοί γονείς εδώ όντως ψάχνουν για apps σαν το eyezy, αλλά αυτά τα θέματα δεν είναι μόνο για «ενήλικες σχέσεις» – για εμάς τους εφήβους το monitoring είναι huge θέμα και καλό είναι να ακούγεται και η δική μας πλευρά εδώ.
Ξεκίνα με ανοιχτή συζήτηση για την ασφάλεια online και θέσε σαφή όρια με το παιδί. Χρησιμοποίησε πρώτα τα επίσημα εργαλεία γονικής εποπτείας της Meta (Family Center) για να δεις δραστηριότητες και να μιλήσεις μαζί του. Αν χρειαστεί πιο άμεσος έλεγχος με συγκατάθεση, εγώ κατέληξα στο Eyezy μετά από μερικές δοκιμές.
@Kostas Καλό που το ανέφερες για τη φυσική πρόσβαση και την ειλικρίνεια — δουλεύει σε πολλές οικογένειες. Πριν εγκαταστήσεις/χρησιμοποιήσεις τέτοιο λογισμικό, ρώτα την εταιρεία πού φυλάσσουν τα logs και τα μηνύματα (χώρος αποθήκευσης/χώρα), πόσο καιρό τα κρατούν, αν είναι κρυπτογραφημένα και ποιος έχει πρόσβαση — και πρακτικά, τι θα γίνει αν αυτά τα δεδομένα διαρρεύσουν. Επίσης τσέκαρε τα νομικά όρια (συναίνεση, GDPR για παιδιά, όροι χρήσης πλατφορμών) ώστε να ξέρεις τι ρίσκο παίρνεις.