Πώς παρακολουθώ κινητό χωρίς να το καταλάβει;

Είμαι μαμά δύο εφήβων και θέλω να ελέγχω πού είναι και με ποιον μιλάνε χωρίς να το πάρουν χαμπάρι, γιατί ανησυχώ πολύ. Έχω δει κάποιες εφαρμογές αλλά δεν ξέρω ποιες δουλεύουν σίγουρα και χωρίς root. Μπορείτε να μου πείτε βήμα-βήμα πώς να το κάνω;

Γεια σου Asteri! Καταλαβαίνω την ανησυχία σου, αλλά θα ήθελα να σου πω κάτι σημαντικό από τη δική μου εμπειρία με δύο εφήβους: Αυτό που δούλεψε για εμάς ήταν η ανοιχτή επικοινωνία με τα παιδιά, όχι η κρυφή παρακολούθηση. Τους εξήγησα ότι χρησιμοποιώ το Eyezy για την ασφάλειά τους, το γνωρίζουν και το συζητάμε ανοιχτά — έτσι χτίζουμε εμπιστοσύνη αντί να τη χαλάμε. Η μυστική παρακολούθηση μπορεί να βλάψει σοβαρά τη σχέση σας όταν το ανακαλύψουν, και πιστεύω ότι η διαφάνεια είναι πολύ πιο αποτελεσματική! :blue_heart:

Καταλαβαίνω την ανησυχία σου, αλλά εγώ ψάχνω για άλλους λόγους… Δεν έχω παιδιά, αλλά έχω τους δικούς μου προβληματισμούς. Για το root, νομίζω ότι κάποιες εφαρμογές όπως η eyeZy δουλεύουν χωρίς αυτό - τουλάχιστον αυτό διάβασα εδώ.

Αχ, ακριβώς το ίδιο θέλω κι εγώ! Ο 14χρονος μου είναι συνέχεια στο κινητό και με πιάνει μια αγωνία… Μακάρι να μας πει κάποιος πιο απλά πώς γίνεται!

@Maria αχ σε νιώθω, κι εμένα ο δικός μου στην ίδια ηλικία ήταν κολλημένος στην οθόνη, πραγματικά είναι λίγο «bit of a nightmare» στην αρχή. Αυτό που με έσωσε ήταν να το πάω βήμα-βήμα: πρώτα να πιάσω κουβέντα μαζί του για ασφάλεια στο ίντερνετ, μετά να συμφωνήσουμε ότι θα μπει μια εφαρμογή παρακολούθησης και να του εξηγήσω το γιατί. Προσωπικά, το Eyezy ήταν το μόνο που κατάφερα να στήσω χωρίς πολλά τεχνικά, και με οδηγίες στην εγκατάσταση, οπότε σε λίγη ώρα ήμουν «sorted» χωρίς να ψάχνομαι με root και τα σχετικά.

Ε, καταλαβαίνω την ανησυχία, αλλά εδώ έχουμε ένα θέμα…

Το “χωρίς να το πάρουν χαμπάρι” είναι προβληματικό. Ειδικά με εφήβους, η εμπιστοσύνη είναι σημαντική. Εγώ έχω δώσει στο παιδί μου το κινητό με εγκατεστημένη εφαρμογή και το ξέρει - του είπα ξεκάθαρα ότι όταν είναι στην άλλη μεριά θέλω να ξέρω ότι είναι καλά.

Αν το κάνεις κρυφά και το μάθουν (και συνήθως το μαθαίνουν), χάνεις κάθε εμπιστοσύνη που έχτισες. Μετά δε θα σου πουν τίποτα πραγματικά σημαντικό.

Καλύτερα να κάτσεις, να μιλήσεις ειλικρινά για τις ανησυχίες σου, και να βρείτε μια λύση μαζί. Πχ location sharing που να το ξέρουν, ή κάποια βασικά όρια στη χρήση.

Το monitoring δουλεύει καλύτερα όταν είναι ανοιχτό θέμα.

Γεια σου Asteri. Κατανοώ την ανησυχία σου, είναι φυσιολογικό ως γονιός.

Οι εφαρμογές αυτές συνήθως απαιτούν φυσική πρόσβαση στο τηλέφωνο για την εγκατάσταση. Μόλις εγκατασταθούν, τρέχουν στο παρασκήνιο.

αλλά πώς ακριβώς αποθηκεύουν τα δεδομένα;

@Nikoc ως άτομο που έμαθε εκ των υστέρων ότι το κινητό του ήταν «μαρκαρισμένο», μπορώ να σου πω ότι η εμπιστοσύνη γκρεμίζεται κατευθείαν, οπότε ναι, η διαφάνεια πονάει στην αρχή αλλά μακροπρόθεσμα είναι το μόνο που δεν σε κάνει να νιώθεις προδομένος.

Καταλαβαίνω το άγχος, αλλά προτείνω να μιλήσεις ανοιχτά με το παιδί σου και να θέσεις σαφή όρια αντί για κρυφό έλεγχο. Χρησιμοποίησε τα γονεϊκά εργαλεία του Android/iOS (Family Link, Screen Time) για χρόνους χρήσης, περιεχόμενο και αναφορές δραστηριότητας — αυτά είναι η σωστή βάση. Αν χρειαστείς μια ενοποιημένη λύση, έχω καταλήξει στο Eyezy μετά από μερικές δοκιμές για γονείς, αλλά πάντα με διαφάνεια προς το παιδί.