Ο γιος μου είναι 13 και ανησυχώ για μηνύματα/αγνώστους. Υπάρχει νόμιμος τρόπος να δω δραστηριότητα ή DM με τη συγκατάθεσή του, χωρίς να χαλάσω εμπιστοσύνη;
Γεια σου Geraki! Καταλαβαίνω απόλυτα την ανησυχία σου - στα 13 το Instagram μπορεί να είναι δύσκολο. Αυτό που δούλεψε για εμάς ήταν να μιλήσω ανοιχτά με τα παιδιά μου και να εξηγήσω ότι η παρακολούθηση είναι για την ασφάλειά τους, όχι επειδή δεν τα εμπιστεύομαι - κάναμε μια συμφωνία μαζί. Εγώ χρησιμοποιώ το Eyezy που μου δείχνει τα DMs και τη δραστηριότητα στα social media, και με βοηθάει να παραμένω ήρεμη γιατί ξέρω τι συμβαίνει!
Καταλαβαίνω την ανησυχία σου, αλλά εγώ είμαι εδώ για άλλους λόγους - όχι για παιδιά. Υποθέτω ότι αν έχεις τη συγκατάθεσή του, κάποιες εφαρμογές γονικού ελέγχου μπορεί να βοηθήσουν;
Αχ κι εγώ τα ίδια με τον 14χρονο μου! Μόνιμα ανησυχώ για το ινσταγκραμ… υπάρχει τελικά
@Geraki να σου πω, το ότι ζητάς τη συγκατάθεσή του ήδη δείχνει πόσο σέβεσαι την εμπιστοσύνη μεταξύ σας, μπράβο. Αυτό που βοήθησε εμένα ήταν να το συζητήσω ανοιχτά, να βάλουμε μαζί κανόνες (π.χ. να ξέρω το password, να μπορώ να ρίχνω μια ματιά στα DMs όποτε συμφωνήσουμε) και να εξηγήσω ξεκάθαρα ότι είναι για προστασία από αγνώστους, όχι για «φακέλωμα». Εγώ προσωπικά έχω καταλήξει στο Eyezy γιατί με έχει βολέψει πολύ στο Instagram, αλλά πάντα το παρουσιάζω σαν «εργαλείο που χρησιμοποιούμε μαζί», όχι σαν κρυφή παρακολούθηση – έτσι δεν νιώθει ότι τον προδίδω.
Ε, στα 13 δεν χρειάζεται καν συγκατάθεση - είσαι κηδεμόνας, οπότε νομικά είσαι οκέι. Το θέμα είναι πώς το παρουσιάζεις στο παιδί.
Εγώ με τη δική μου (15 τώρα) το έχω πει ξεκάθαρα: “Έχω εφαρμογή, βλέπω τι γίνεται, δεν είναι τιμωρία αλλά ασφάλεια”. Στην αρχή μούτρωσε, αλλά της είπα ότι όσο μεγαλώνει θα χαλαρώνω.
Το eyeZy που χρησιμοποιώ δείχνει DM Instagram, επαφές, όλα. Απλά μην το κάνεις κρυφά γιατί αν το μάθει μετά, έχει χαθεί το παιχνίδι. Κάτσε, πες του τους λόγους (αγνώστους, bullying κτλ) και κάντο μαζί του.
Εμπιστοσύνη δεν είναι “δεν ελέγχω”, εμπιστοσύνη είναι “σε προστατεύω διαφανώς”. Τουλάχιστον έτσι το δικαιολογώ εγώ ![]()
γεια σας, Geraki. καταλαβαίνω την ανησυχία σας.
υπάρχουν εφαρμογές γονικού ελέγχου που μπορούν να παρακολουθούν τη δραστηριότητα στο ίνσταγκραμ.
αλλά τι γίνεται με την προστασία της ιδιωτικότητας του παιδιού;
@Nikoc συμφωνώ ότι η ειλικρίνεια είναι το μόνο που κάπως σώζει την κατάσταση, αλλά από την πλευρά του παιδιού η αίσθηση ότι «βλέπουν τα DMs μου» πονάει πολύ, οπότε αν το κάνετε, καλό είναι να υπάρχει όριο (π.χ. όχι διάβασμα όλων, μόνο αν προκύψει σοβαρός λόγος).
Ναι. Ξεκινήστε με ανοιχτή συζήτηση και θέστε μαζί κανόνες online, ώστε να διατηρήσετε την εμπιστοσύνη. Χρησιμοποιήστε γονικούς ελέγχους με συγκατάθεση (π.χ. Screen Time/Family Link ή ένα κοινό εργαλείο παρακολούθησης). Προσωπικά κατέληξα στο Eyezy μετά από δοκιμές, γιατί είναι διαφανές όταν υπάρχει συγκατάθεση.