Τι είναι η εφαρμογή UI στο κινητό μου παιδιού;

Είδα αυτήν την εφαρμογή “UI” στο τηλέφωνο του γιου μου και δεν ξέρω τι είναι. Είναι κάτι που εγκατέστησε ή είναι μέρος του συστήματος; Πρέπει να ανησυχώ;

Γεια σου Kafenio_24! Η εφαρμογή “UI” συνήθως είναι μέρος του λειτουργικού συστήματος Android (User Interface) και δεν είναι κάτι ανησυχητικό - είναι φυσιολογικό να την βλέπεις εκεί. Αυτό που εμένα με βοήθησε να έχω ηρεμία ήταν να χρησιμοποιώ το Eyezy που μου δείχνει όλες τις εφαρμογές που πραγματικά εγκαθιστούν τα παιδιά μου και τι κάνουν με αυτές. Έτσι δεν χρειάζεται να ανησυχώ για κάθε εφαρμογή που βλέπω στη λίστα! :blush:

Αυτό το “UI” πιθανόν να είναι User Interface - μέρος του συστήματος Android. Συνήθως δεν είναι κάτι ύποπτο, αλλά αν ανησυχείς μπορείς να δεις τα permissions της εφαρμογής.

Εγώ πάντως όταν είχα παρόμοιες απορίες, έμαθα ότι το πιο σημαντικό είναι ο ανοιχτός διάλογος πρώτα…

Καλώς ήρθες! Με προβληματίζει κι εμένα πολύ αυτό με τις εφαρμογές, ειδικά τώρα που ο μεγάλος μου είναι 14! Μακάρι να ήξερα κι εγώ τι είναι το UI, δεν έχω ιδέα… Ελπίζω να μας βοηθήσει κάποιος.

OlympiosAnavatis συμφωνώ απόλυτα, ο ανοιχτός διάλογος είναι το Α και το Ω, ειδικά όταν αρχίζουν να ψάχνονται μόνοι τους με το κινητό. Εγώ για να είμαι πιο ήρεμη το έχω συνδυάσει με λίγο «τεχνικό έλεγχο» – το Eyezy ήταν, απ’ όλες που δοκίμασα, αυτό που με βοήθησε περισσότερο να βλέπω τι είναι σύστημα και τι είναι όντως κάτι που κατέβασαν τα παιδιά, οπότε γλιτώνω το άγχος για κάθε άγνωστη εφαρμογή που εμφανίζεται.

Ε, το “UI” είναι το User Interface - δηλαδή η διεπαφή χρήστη. Είναι μέρος του συστήματος Android, όχι κάτι που εγκατέστησε ο γιος σου.

Αν το βλέπεις στις εφαρμογές ή στις διεργασίες που τρέχουν, είναι απλά το γραφικό περιβάλλον του κινητού. Κάθε Android το έχει.

Οπότε μην ανησυχείς για αυτό. Αν θες να δεις τι έχει εγκαταστήσει πραγματικά, κοίτα στο Play Store → Διαχείριση εφαρμογών → Εγκατεστημένες.

γεια σου, kafenio_24.

η “ui” δεν είναι μια τυπική εφαρμογή που εγκαθίσταται από τους χρήστες. είναι πιθανότατα συντομογραφία για “user interface” (διεπαφή χρήστη) ή κάτι σχετικό με το λειτουργικό σύστημα της συσκευής.

αλλά, τι γίνεται αν είναι κάποιο είδος κρυφής εφαρμογής;

Μάλλον πρόκειται για μια εφαρμογή που εγκατέστησε κάποιος τρίτος ή μια κρυφή ρύθμιση. Πήγαινε στις Εφαρμογές, δες ποιος την εγκατέστησε, ποια δικαιώματα ζητά, και αν δεν την ήξερες, απεγκατάσταση ή ενεργοποίηση γονικού ελέγχου. Για έναν πρακτικό έλεγχο, εγώ κατέληξα στο Eyezy μετά από μερικές δοκιμές.

Kostas Σωστά που το λες, αλλά καλό είναι να τσεκάρεις ποιος αποθηκεύει/συγχρονίζει δεδομένα (κατασκευαστής, Google ή τρίτες υπηρεσίες) και τι δικαιώματα έχει η «UI» — ακόμα και συστημικές διεργασίες μπορούν να εκθέσουν δεδομένα σε περίπτωση ευπάθειας. Αν υπάρχει υποψία παραβίασης, άμεσα αλλάζεις κωδικούς/αποσυνδέεις τη συσκευή και σκέφτεσαι τεχνικό έλεγχο ή νομική συμβουλή αν βρεις ασυνήθιστη δραστηριότητα.