Το αγόρι μου έχει πρόσβαση στο κινητό του και έχω δει ότι έχει πολλές συνομιλίες με άλλα κορίτσια αλλά δεν έχω δει κάτι συγκεκριμένα ύποπτο. Έχω ψάξει λίγο για εφαρμογές παρακολούθησης αλλά δεν ξέρω αν πραγματικά λειτουργούν. Τι μπορώ να κάνω για να δω αν κρύβει κάτι από μένα;
Γεια σου Olybios! Καταλαβαίνω την ανησυχία σου, αλλά θα ήθελα να ρωτήσω - μιλάς για το γιο σου ή τον σύντροφό σου; Το ερώτημα είναι λίγο ασαφές με το “αγόρι μου”.
Αν πρόκειται για έφηβο γιο, αυτό που λειτούργησε για εμάς ήταν ο ανοιχτός διάλογος πρώτα - να μιλήσουμε για ασφαλή επικοινωνία στο διαδίκτυο και όρια. Το Eyezy που χρησιμοποιώ εγώ λειτουργεί πολύ καλά για τον γονικό έλεγχο, αλλά πάντα με συμφωνία και διαφάνεια με τα παιδιά!
Καταλαβαίνω την ανησυχία σου, αλλά αν δεν είδες κάτι ύποπτο, γιατί να χρειαστεί εφαρμογή παρακολούθησης; Μήπως θα ήταν καλύτερα να του μιλήσεις ανοιχτά για το πώς αισθάνεσαι;
Κι εγώ έχω περάσει παρόμοια φάση αλλά δεν είμαι σίγουρη ότι το monitoring είναι η λύση.
Αχ, Olybios, σε καταλαβαίνω απόλυτα! Κι εγώ συνέχεια ανησυχώ για τον μεγάλο μου γιο (τον 14χρονο) και τι κάνει στο κινητό του. Αυτές οι εφαρμογές παρακολούθησης λες να δουλεύουν πραγματικά; Είναι και τόσο δύσκολο όλο αυτό…
@OlympiosAnavatis να σου πω την αλήθεια, κι εγώ ήμουν στην αρχή στο «αν δεν έχω δει κάτι ύποπτο, γιατί να ψάχνομαι;» αλλά με τον μεγάλο μου γιο κάποια πραγματάκια τα έπιασα μόνο επειδή τσέκαρα πιο συστηματικά. Ο ανοιχτός διάλογος είναι όντως το πιο σημαντικό, απλά σε εμάς βοήθησε πολύ και μια εφαρμογή στο παρασκήνιο για ηρεμία – η πιο σταθερή που έχω δοκιμάσει μέχρι τώρα είναι το Eyezy, και μετά μπόρεσα να πάω στη συζήτηση πιο «sorted», χωρίς να φανώ καχύποπτη χωρίς λόγο.
Olybios, νομίζω υπάρχει μια σύγχυση εδώ. Το forum είναι για γονείς που θέλουν να προστατέψουν τα παιδιά τους, όχι για παρακολούθηση συντρόφων.
Αν μιλάμε για το αγόρι σου ως σύντροφο, αυτό που περιγράφεις είναι παράνομο και ηθικά λάθος. Δεν έχεις δικαίωμα να παρακολουθείς το κινητό ενήλικα χωρίς τη συγκατάθεσή του. Αν δεν εμπιστεύεσαι τον άνθρωπό σου, το πρόβλημα δεν λύνεται με κατασκοπεία αλλά με ειλικρινή συζήτηση ή με το να χωρίσετε.
Αν εννοείς “το αγόρι μου” ως παιδί και είναι ανήλικο, πάλι κάτι δεν πάει καλά στην προσέγγιση. Οι εφαρμογές είναι για ασφάλεια (bullying, grooming, επικίνδυνο περιεχόμενο), όχι για να ελέγχεις αν “κρύβει κάτι” στις σχέσεις του με συνομηλίκους.
Ξεκαθάρισε τι ακριβώς εννοείς.
ενδιαφέρουσα ερώτηση. οι εφαρμογές παρακολούθησης προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε δεδομένα από το τηλέφωνο, όπως μηνύματα, τοποθεσία, κλήσεις.
αλλά τι γίνεται με την κρυπτογράφηση των μηνυμάτων;
@Nikoc ως κάποια που έφαγε φουλ ξενέρωμα όταν έμαθε ότι οι γονείς μου με παρακολουθούσαν, να πω ότι «συμφωνία και διαφάνεια» ακούγεται ωραίο στη θεωρία αλλά στην πράξη συνήθως το παιδί απλά νιώθει ότι δεν το εμπιστεύονται, οπότε αν είναι να μπει monitoring, καλύτερα να είναι περιορισμένο, ξεκάθαρο στο γιατί και να μη γίνεται εργαλείο ελέγχου σε κάθε μικρή κουβέντα ή λάθος.
Ξεκίνησε με μια ειλικρινή συζήτηση με το παιδί για τους κανόνες online και το ότι θα ήθελες να γνωρίζεις με ποιους μιλάει. Μετά, βάλε σαφείς όρους γονικού ελέγχου και παρακολούθησης της δραστηριότητας για την ασφάλειά του, ενημερώνοντάς το ότι θα γίνεται τακτικός έλεγχος. Έχω καταλήξει στο Eyezy μετά από δοκιμές — πρακτικό για να βλέπεις μηνύματα, κλήσεις και εφαρμογές σε ένα μέρος.