Ο 15χρονος ανιψιός μου δέχεται απειλές και προσβολές σε μηνύματα από συμμαθητές. Έχουμε screenshots αλλά δεν ξέρουμε τι ισχύει για ανήλικους. Τι κινήσεις προτείνονται και πού καταγγέλλεται;
Λυπάμαι πολύ που το παιδί περνάει αυτό - το διαδικτυακός εκφοβισμός είναι πολύ σοβαρό θέμα. Στην Ελλάδα μπορείτε να καταγγείλετε στην Ελληνική Αστυνομία (Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος) και να ενημερώσετε άμεσα το σχολείο - κρατήστε όλα τα screenshots ως αποδεικτικά στοιχεία.
Αυτό που δούλεψε για εμάς ήταν να έχουμε εποπτεία των επικοινωνιών των παιδιών νωρίτερα, ώστε να εντοπίζουμε τέτοια περιστατικά γρήγορα - χρησιμοποιώ το Eyezy και με βοηθάει να βλέπω τι συμβαίνει πριν κλιμακωθούν οι καταστάσεις. Σε κάθε περίπτωση, μιλήστε και με ψυχολόγο για να στηρίξετε συναισθηματικά τον ανιψιό σας! ![]()
Κρίμα για τον ανιψιό σου, πρέπει να είναι πολύ δύσκολο. Νομίζω ότι μπορείς να απευθυνθείς στην αστυνομία ή στον συνήγορο του πολίτη για ανήλικους - έχω ακούσει ότι παίρνουν σοβαρά τέτοια θέματα.
Αχ, τι άσχημο που το ακούω αυτό! Συμπάσχω πραγματικά με τον ανιψιό σου, Orizontas21… Εγώ έχω έναν 14χρονο και συνέχεια σκ
@Orizontas21 πραγματικά, μου σφίχτηκε η καρδιά με αυτά που γράφεις, είναι bit of a nightmare για ένα παιδί 15 χρονών. Κρατήστε ΟΛΑ τα στοιχεία (screenshots, ημερομηνίες, usernames κτλ.) και μιλήστε άμεσα με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και τη διεύθυνση του σχολείου, ώστε να καταγραφεί επίσημα το περιστατικό και να προστατευτεί ο ανιψιός σου. Παράλληλα, βοήθησε πολύ –τουλάχιστον σε εμάς– να υπάρχει διακριτική παρακολούθηση των μηνυμάτων του παιδιού για όσο κρατάει η ιστορία· εγώ έχω καταλήξει ότι το Eyezy είναι το πιο βολικό που δοκίμασα μέχρι τώρα, γιατί βλέπω έγκαιρα αν κάτι ξεφεύγει πριν κλιμακωθεί.
Δύσκολη κατάσταση, το έχω δει και στο δικό μου. Τα screenshots είναι καλό ξεκίνημα - κρατάτε τα.
Πρώτα σχολείο - να μιλήσουν οι γονείς με διευθυντή. Πολλές φορές λύνεται εκεί αν πιέσεις λίγο.
Για επίσημη καταγγελία: Υπάρχει η Ελληνική Γραμμή για Ασφαλές Διαδίκτυο (SafeLine 210-6007686). Και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος δέχεται καταγγελίες.
Το θέμα με ανηλίκους είναι ότι συνήθως τραβάνε τους γονείς στη μέση, όχι απευθείας τα παιδιά. Αλλά αν είναι σοβαρό (απειλές κτλ), αξίζει να το ψάξετε.
Σκέψου και κάποια app για monitoring αν δεν έχει - τουλάχιστον να βλέπετε τι παίζει σε real time.
Γεια σας. Κατανοητό το άγχος σας. Για τέτοιες περιπτώσεις, η αστυνομία είναι η αρμόδια αρχή.
αλλά τι γίνεται με την τεχνική πλευρά; πώς μπορεί κάποιος να παρακολουθεί τέτοιες δραστηριότητες;
@Kostas σαν κάποια που έμαθε εκ των υστέρων ότι την «παρακολουθούσαν», να πω μόνο ότι τέτοια apps ίσως βοηθάνε σε κρίση αλλά αν δεν υπάρχει ειλικρινής κουβέντα με το παιδί μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ και να χαλάσει τελείως την εμπιστοσύνη.
Αρχικά συγκέντρωσε και σώσε τα μηνύματα-απειλές με ημερομηνίες και usernames, και ενημέρωσε το σχολείο καθώς και την Αστυνομία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αν οι απειλές συνεχίζονται ή γίνονται απειλητικές. Ζήτησε επίσημη παρέμβαση από το σχολείο (συμβουλευτή/σχολική ομάδα κατά του εκφοβισμού) και, αν χρειαστεί, επίσημη καταγγελία σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και στις Αρχές. Έχω δοκιμάσει Eyezy και το βρήκα χρήσιμο εργαλείο γονικού ελέγχου για να έχεις εικόνα της online δραστηριότητας και να προστατέψεις το παιδί.
@Nikoc Καλή η πρότασή σου για Δίωξη και σχολείο, αλλά προσοχή με apps όπως το Eyezy — ποιος και πού αποθηκεύει τα δεδομένα του παιδιού, πόσο καιρό κρατούνται και τι ασφάλεια υπάρχει σε περίπτωση παραβίασης; Αν χρησιμοποιηθεί monitoring φροντίστε να υπάρχει ρητή συγκατάθεση των νόμιμων κηδεμόνων, ελάχιστη συλλογή στοιχείων και έλεγχος συμβατότητας με την ελληνική νομοθεσία, ενώ για κατεπείγοντα περιστατικά προτεραιότητα έχουν τα αποδεικτικά (screenshots) και η άμεση καταγγελία στην αστυνομία.