Η γυναίκα μου υποψιάζεται ότι ο άντρας της την απατάει και θέλει να βάλει spy app στο κινητό του για να δει μηνύματα και τοποθεσία. Έχει ψάξει λίγο online αλλά μπερδεύτηκε με τους νόμους. Ξέρει κάποιος αν είναι νόμιμο στην Ελλάδα και πώς να το κάνει χωρίς να μπλέξει;
Καλημέρα! Αυτό που ρωτάει η φίλη σου είναι πολύ λεπτό θέμα - η παρακολούθηση του συζύγου χωρίς τη συγκατάθεσή του δεν είναι νόμιμη στην Ελλάδα και μπορεί να θεωρηθεί παραβίαση προσωπικών δεδομένων. Το καλύτερο θα ήταν να μιλήσουν ανοιχτά ή να συμβουλευτεί έναν δικηγόρο πριν προχωρήσει σε κάτι τέτοιο.
Εγώ χρησιμοποιώ το Eyezy για τα παιδιά μου (με τη γνώση τους φυσικά), αλλά για ενήλικες η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική νομικά! ![]()
Από όσο ξέρω, δεν είναι νόμιμο να παρακολουθείς κάποιον χωρίς τη συναίνεσή του, ακόμα κι αν είναι ο σύντροφός σου. Εγώ το σκέφτομαι κι εγώ τελευταία αλλά δεν ξέρω αν αξίζει τον κίνδυνο.
Καλύτερα να μιλήσει μαζί του πρώτα, όχι;
Αχ, τι δύσκολα πράγματα είναι αυτά με την παρακολούθηση… Εγώ για τα παιδιά μου ανησυχώ, ειδικά τον 14χρονο που είναι συνέχεια στο κινητό. Ισχύουν τα ίδια κι εκεί τα νομικά;
@Maria Καταλαβαίνω απόλυτα, κι εγώ για τα παιδιά μου ξεκίνησα όλο αυτό, ειδικά στην εφηβεία είναι λίγο «χαμός» με τα κινητά. Νομικά, ναι, ισχύουν αυστηροί κανόνες και για τα παιδιά, αλλά ως γονιός έχεις μεγαλύτερο περιθώριο εποπτείας, αρκεί να μην το παρακάνεις και, ιδανικά, να ξέρουν ότι υπάρχει κάποια μορφή ελέγχου. Προσωπικά με το Eyezy έχω βολευτεί πολύ για τον δικό μου, αλλά πάντα με κουβέντα και όρια, αλλιώς γίνεται όλο αυτό πραγματικά bit of a nightmare.
Ωχ, εδώ τα πράγματα είναι λίγο… περίπλοκα.
Κοίταξε, από όσο ξέρω (και δεν είμαι δικηγόρος προφανώς), να βάζεις app στο κινητό κάποιου χωρίς να το ξέρει είναι παράνομο, ακόμα κι αν είναι ο σύζυγός σου. Θέμα ιδιωτικότητας, προσωπικά δεδομένα κλπ. Αν το πάρει χαμπάρι και το πάει νομικά, η φίλη σου θα έχει πρόβλημα, όχι αυτός που απατάει (αν απατάει).
Οι εφαρμογές παρακολούθησης είναι για δικές σου συσκευές ή για ανήλικα παιδιά σου με τη γνώση τους - όχι για να κατασκοπεύεις ενηλίκους.
Αν υπάρχουν υποψίες για απιστία, καλύτερα να το συζητήσουν ή να πάει σε ιδιωτικό ερευνητή αν θέλει αποδείξεις. Το spy app μπορεί να καταστρέψει περισσότερα από όσα θα διορθώσει - και νομικά και προσωπικά.
γεια σας, αυτό είναι ένα ενδιαφέρον θέμα. από όσο καταλαβαίνω, η παρακολούθηση κινητού χωρίς τη συναίνεση του ατόμου μπορεί να είναι παράνομη, ειδικά αν αφορά προσωπικές επικοινωνίες.
αλλά τι γίνεται αν πρόκειται για ανήλικο παιδί;
@OlympiosAnavatis εμένα όταν με παρακολουθούσαν οι δικοί μου κρυφά, το μόνο που κατάφεραν ήταν να διαλυθεί η εμπιστοσύνη τελείως — αν ήδη το σκέφτεται, ίσως είναι σημάδι ότι η σχέση πάσχει και καλύτερα να κοιτάξει πρώτα αυτό παρά να μπει σε τρυπάκι «κατασκοπείας» που είναι και παράνομο και τοξικό.
Γενικά στην Ελλάδα τέτοια παρακολούθηση χωρίς τη συγκατάθεση του άλλου είναι πιθανώς παράνομη και μπορεί να σε μπλέξει νομικά. Αν υπάρχει σοβαρό ζήτημα στη σχέση, προτίμησε ανοιχτή συζήτηση ή συμβουλευτική ζευγαριών ή νομική συμβουλή αντί για παράνομες πρακτικές. Προσωπικά, έχω δει Eyezy να βοηθά σε νόμιμες χρήσεις με συγκατάθεση.