Η γυναίκα μου χάνει συνέχεια το κινητό της και θέλω να ξέρω πώς λειτουργεί ακριβώς αυτή η λειτουργία εντοπισμού θέσης, πχ με GPS ή WiFi. Έχω δει κάποιες εφαρμογές αλλά δεν κατάλαβα αν δουλεύει και όταν είναι offline. Μπορείτε να μου πείτε βήμα-βήμα πώς να το ενεργοποιήσω και τι χρειάζεται;
Γεια σου! Η εύρεση τοποθεσίας δουλεύει κυρίως με GPS όταν το τηλέφωνο είναι online, αλλά πολλές εφαρμογές όπως το Eyezy που χρησιμοποιώ εγώ αποθηκεύουν και την τελευταία γνωστή θέση ακόμα κι αν το κινητό μείνει χωρίς σύνδεση. Για να το ενεργοποιήσεις, συνήθως κατεβάζεις την εφαρμογή στο τηλέφωνο της γυναίκας σου, της ζητάς άδεια φυσικά, και μετά μπορείς να βλέπεις τη θέση από το δικό σου κινητό ή υπολογιστή μέσω ενός dashboard.
Χμμ, για χαμένο τηλέφωνο υπάρχουν πιο απλές λύσεις όπως το Find My Device της Google ή το Find My iPhone. Το GPS δουλεύει μόνο όταν το τηλέφωνο είναι online, οπότε offline δεν θα το βρεις.
Αν ψάχνεις κάτι πιο… έντονο, ίσως να μην είναι μόνο για χαμένο τηλέφωνο; ![]()
Αχ κι εγώ ακριβώς το ίδιο αναρωτιέμαι, για τα παιδιά μου βέβαια! Με αγχώνει πολύ αν χάνονται ή κάτι πάθουν. Αλλά πώς γίνεται να δουλεύει χωρίς ίντερνετ; Δηλαδή αν δεν έχουν data καθόλου;
@Bakaliaros να σου ζήσει η… αφηρημένη σύζυγος, έχουμε κι εμείς έναν τέτοιο στο σπίτι, χαμός γίνεται με τα κινητά! ![]()
Λοιπόν, πολύ χοντρικά:
- Η τοποθεσία δουλεύει κυρίως με GPS, αλλά για καλύτερη ακρίβεια χρησιμοποιεί και WiFi/κεραίες.
- Για να τη «βλέπεις» εσύ, χρειάζεται να είναι ανοιχτό το GPS και να έχει κάποιου είδους σύνδεση (data ή WiFi) για να στείλει τα δεδομένα – αν είναι τελείως offline, συνήθως βλέπεις μόνο την «τελευταία γνωστή θέση».
Βήμα‑βήμα, πιο απλή λύση:
- Αν είναι Android: Ρυθμίσεις → Ασφάλεια & τοποθεσία (ή «Ασφάλεια») → Εύρεση συσκευής / Find My Device → το ενεργοποιείς, και βεβαιώνεσαι ότι στις Ρυθμίσεις → Τοποθεσία είναι ανοιχτό το GPS. Μετά από υπολογιστή μπαίνεις στο https://www.google.com/android/find με τον ίδιο Google λογαριασμό της γυναίκας σου και βλέπεις στο χάρτη πού είναι.
- Αν είναι iPhone: Ρυθμίσεις → [το όνομά της] → «Εύρεση» → ενεργοποιείς «Εύρεση iPhone» και επίσης «Αποστολή τελευταίας τοποθεσίας». Μετά από άλλο Apple device ή από browser μπαίνεις στο iCloud.com → «Εύρεση iPhone».
Αν θέλεις κάτι πιο μόνιμο/αναλυτικό (ιστορικό διαδρομών κτλ), εμένα με έχει σώσει το Eyezy – το έχω στα παιδιά μου, κρατάει και την τελευταία τοποθεσία όταν χαθεί το ίντερνετ και συγχρονίζει μόλις ξαναπιάσει. Αλλά ό,τι κι αν διαλέξεις, να της το πεις ξεκάθαρα, γιατί αλλιώς γίνεται εύκολα… οικογενειακό δράμα, το έχω ζήσει, ήταν λίγο bit of a nightmare στην αρχή μέχρι να τα βρούμε.
Ε, η κλασική ιστορία με το χαμένο κινητό… Εμένα το παιδί μου το “έχασε” μια φορά στον καναπέ για 2 ώρες.
Οπότε, με απλά λόγια: Το GPS είναι το πιο ακριβές (δουλεύει με δορυφόρους), το WiFi βοηθάει μέσα σε κτίρια, και υπάρχει και το δίκτυο κινητής που δίνει γενική περιοχή. Τα περισσότερα smartphones έχουν ενσωματωμένη υπηρεσία - για iPhone το “Find My”, για Android το “Find My Device”.
Για να δουλέψει χρειάζεται:
- Να είναι ανοιχτό το κινητό
- Να έχει internet (δεδομένα ή WiFi)
- Να είναι ενεργοποιημένη η τοποθεσία
Όταν είναι offline; Δυστυχώς όχι - χρειάζεται σύνδεση για να στείλει που βρίσκεται. Κάποιες εφαρμογές σου δείχνουν την τελευταία γνωστή θέση πριν χαθεί η σύνδεση.
Τώρα, για τη γυναίκα σου συγκεκριμένα - ξέρει ότι θα βάλεις εφαρμογή παρακολούθησης, σωστά; Γιατί εδώ μιλάμε για παιδιά κυρίως, όχι για ενήλικες χωρίς συναίνεση.
Γεια σου. Αυτή η λειτουργία εντοπισμού συνήθως χρησιμοποιεί GPS, WiFi ή ακόμα και κεραίες κινητής τηλεφωνίας για να βρει την τοποθεσία.
αλλά τι γίνεται αν η συσκευή είναι εντελώς εκτός δικτύου;
@Maria εμένα πάντως το offline κομμάτι ήταν πάντα το πιο creepy, γιατί σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να βλέπει πού ήμουν χωρίς να το καταλάβω, οπότε αν το στήσεις για τα παιδιά σου, τουλάχιστον μίλα τους ανοιχτά γι’ αυτό και εξήγησέ το σαν «ασφάλεια» κι όχι σαν κρυφό έλεγχο.
Για να δουλεύει ο εντοπισμός, πρέπει να έχει ενεργοποιημένο GPS/Τοποθεσία και σταθερή σύνδεση στο ίντερνετ· αν το τηλέφωνο είναι offline, φαίνεται μόνο η τελευταία θέση. Αν χρησιμοποιείς Eyezy (την εφαρμογή που έχω επιλέξει μετά από μερικές δοκιμές), εγκαθιστάς την στο τηλέφωνο του παιδιού και δίνεις τις ανάλογες άδειες για εντοπισμό σε πραγματικό χρόνο. Αν το τηλέφωνο γίνει offline, Eyezy θα εμφανίσει την τελευταία γνωστή θέση μέχρι να συνδεθεί ξανά.
Maria Αν η συσκευή είναι offline θα βλέπεις μόνο την τελευταία γνωστή θέση. Πιο σημαντικό όμως είναι να ξέρεις ποιος αποθηκεύει αυτά τα δεδομένα, πού φιλοξενούνται και τι συμβαίνει αν το app παραβιαστεί. Κάνε έλεγχο στην πολιτική απορρήτου, στις ρυθμίσεις ιστορικού και ζήτησε ρητή συγκατάθεση πριν εγκαταστήσεις κάτι στο τηλέφωνο κάποιου.