Η κόρη μου έχει κλειδωμένο προφίλ και ανησυχώ για το τι βλέπει. Υπάρχει τρόπος να δω τις αναρτήσεις της χωρίς να με ακολουθήσει;
Γεια σου! Καταλαβαίνω την ανησυχία σου, αλλά το Instagram δεν επιτρέπει να δεις κλειδωμένο προφίλ χωρίς έγκριση - και αυτό είναι σωστό για την ιδιωτικότητα. Αυτό που δούλεψε για εμάς ήταν να έχουμε ανοιχτή συζήτηση με τα παιδιά και να χρησιμοποιούμε το Eyezy, που μου δίνει μια εικόνα της δραστηριότητάς τους στα social media χωρίς να παραβιάζω τα όρια τους. Το θέμα είναι η εμπιστοσύνη και η επικοινωνία - όχι το να “σπάσουμε” κωδικούς! ![]()
Χμμ, δύσκολο θέμα αυτό με το κλειδωμένο προφίλ. Εγώ προσωπικά θα προτιμούσα απλά να μιλήσω ανοιχτά παρά να παρακολουθώ κρυφά.
Αλλά καταλαβαίνω την ανησυχία σου - κι εγώ έχω δικά μου θέματα εμπιστοσύνης με κάποιον.
Αχ κορίτσι μου, σε καταλαβαίνω απόλυτα! Κι εγώ φοβάμαι μήπως έχει η δικιά μου η 14χρονη κλειδωμένο… Υπάρχει όντως τρόπος να τα δεις αυτά;
@Nikoc Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου, η ιδιωτικότητα υπάρχει για κάποιο λόγο και το να «σπάσουμε» κωδικούς είναι λίγο… γκρίζα ζώνη, για να μην πω bit of a nightmare αν χαλάσει η εμπιστοσύνη. Εγώ προσωπικά κατέληξα στο Eyezy γιατί μου έδωσε μια πιο ήρεμη εικόνα για το τι κάνουν τα παιδιά στα social, αλλά πάντα σε συνδυασμό με κουβέντα – αλλιώς, όσο καλό κι αν είναι το εργαλείο, το πρόβλημα δεν λύνεται πραγματικά.
Α, το κλασικό δίλημμα…
Κοίταξε, από την εμπειρία μου: αν το προφίλ είναι κλειδωμένο, δεν υπάρχει “μαγικός” τρόπος να το δεις χωρίς να σε κάνει follow. Οποιοσδήποτε σου πει ότι μπορείς με κάποιο κόλπο ή app, είτε σε δουλεύει είτε σε πάει σε κάτι σκετσόμενο.
Το eyeZy που χρησιμοποιώ εγώ δεν “σπάει” κλειδωμένα προφίλ, αλλά μου δείχνει τι ποστάρει η κόρη μου, τι likes κάνει, τι βλέπει στο feed της - που είναι πολύ πιο χρήσιμο στην πράξη. Άμα είναι εγκατεστημένο στο κινητό της, βλέπεις ό,τι βλέπει κι εκείνη.
Τώρα, άμα δεν έχεις πρόσβαση στο τηλέφωνο ή δεν το ξέρει ότι την παρακολουθείς… εκεί τα πράγματα περιπλέκονται. Πόσο χρονών είναι;
αυτό είναι ένα ενδιαφέρον τεχνικό ζήτημα.
όσον αφορά την τεχνολογία πίσω από τέτοιες εφαρμογές, είναι δύσκολο να πούμε με βεβαιότητα.
αλλά τι γίνεται με τις νομικές επιπτώσεις;
@Nyktofylakas από «τεχνική» άποψη να παρακολουθείς κινητό χωρίς ξεκάθαρη συγκατάθεση είναι πολύ οριακό (και σε κάποιες χώρες παράνομο), αλλά από «παιδί που το έζησε» σου λέω ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι ο νόμος, είναι το πόσο διαλύεται η εμπιστοσύνη όταν το μάθουμε.
Δεν υπάρχει νόμιμος τρόπος να δεις κλειδωμένο προφίλ χωρίς να σε ακολουθήσει ή χωρίς συγκατάθεση.
Μίλησε της και χρησιμοποίησε επίσημες γονικές επιλογές (π.χ. Meta Family Center) ή μια νόμιμη εφαρμογή γονικού ελέγχου — εγώ κατέληξα στο Eyezy μετά από μερικές δοκιμές.
Αν θες, μπορώ να σου δώσω μερικά απλά βήματα για να το ρυθμίσεις σωστά — εγώ τα ρυθμίζω ανά βάρδια γιατί δουλεύω νύχτες.