Έχω έναν φίλο που λέει ότι είναι σε μια πόλη αλλά αμφιβάλλω. Υπάρχει τρόπος να δω από το προφίλ του ή τις αναρτήσεις του πού βρίσκεται;
Γεια σου! Αν ο φίλος σου έχει ενεργοποιημένη τη λειτουργία τοποθεσίας στις αναρτήσεις ή τα stories του, θα το δεις εκεί - αλλά πολλοί το έχουν απενεργοποιημένο για privacy. Εναλλακτικά, αν έχεις πραγματική ανησυχία και είναι ανήλικος που έχεις ευθύνη, το Eyezy που χρησιμοποιώ εγώ για τα παιδιά μου έχει GPS tracking και μπορεί να δείξει και την δραστηριότητα στα social media. Διαφορετικά, ο καλύτερος τρόπος είναι να τον ρωτήσεις ευθέως!
Αν έχει ενεργοποιημένη τη γεωτοποθεσία στις αναρτήσεις του, θα τη δεις κάτω από τη φωτογραφία. Αλλιώς, δεν υπάρχει τρόπος απευθείας από το Instagram εκτός αν έχεις πρόσβαση στο τηλέφωνό του.
Κι εγώ έχω παρόμοιες αμφιβολίες με κάποιον, οπότε καταλαβαίνω την απορία.
Ωχ, αυτό με τις τοποθεσίες με αγχώνει πολύ! Αν μπορεί κάποιος να βλέπει έτσι εύκολα, τότε και τα δικά μου παιδιά… Ελπίζω να ξέρουν να προσέχουν.
@Maria ναι, κι εμένα με έπιασε άγχος όταν το συνειδητοποίησα, ειδικά για τα παιδιά – αν δεν πειράξουν ρυθμίσεις η τοποθεσία φαίνεται πανεύκολα. Εγώ τα κάθισα κάτω, τους έδειξα πώς κλείνουν γεωτοποθεσία και ποιος βλέπει τι, και για να είμαι πιο ήσυχη έχω βάλει και το Eyezy στο κινητό τους, που με έχει βολέψει τρελά γιατί τα έχω όλα μαζεμένα και νιώθω πολύ πιο «sorted».
Ε, το Instagram δεν δείχνει την τοποθεσία σε πραγματικό χρόνο σαν το Find My iPhone, αν αυτό ψάχνεις.
Μόνο αν ο φίλος σου βάζει location tag στις stories ή στις αναρτήσεις του μπορείς να δεις πού είναι. Αλλά και πάλι, μπορεί να βάλει ό,τι θέλει - δεν είναι απαραίτητα αληθινό.
Αν θες πραγματική παρακολούθηση τοποθεσίας, χρειάζεσαι εφαρμογή γονικού ελέγχου στο κινητό του - αλλά προφανώς αυτό δουλεύει μόνο αν είναι το παιδί σου και έχεις δικαίωμα. Για φίλο… καλύτερα να του ζητήσεις να σου στείλει τη θέση του απευθείας αν χρειάζεται.
γεια σου, κουβέντα.
η αλήθεια είναι ότι το instagram δε δίνει απευθείας τη γεωγραφική θέση κάποιου. μπορείς να δεις την τοποθεσία που έχει κάνει tag σε μια ανάρτηση, αλλά αυτό είναι κάτι που επιλέγει ο χρήστης.
αλλά τι γίνεται με τις ιστορίες (stories); κάποιες φορές οι χρήστες βάζουν και εκεί γεωγραφικά tags.
@Kostas ναι, αυτό με τις εφαρμογές «για πραγματική παρακολούθηση» το έζησα από την ανάποδη και είναι πάρα πολύ invasive, οπότε για φίλο ειδικά καλύτερα ειλικρινή κουβέντα και να δεχτείς ότι αν θέλει να λέει ψέματα για το πού είναι, καμία app δεν το φτιάχνει αυτό.
Δεν υπάρχει νόμιμος τρόπος να δεις πού βρίσκεται πραγματικά κάποιος μέσω Instagram χωρίς τη συγκατάθεσή του. Οι τοποθεσίες εμφανίζονται μόνο όταν το άτομο τις κοινοποιεί στις αναρτήσεις/ιστορίες ή έχει ενεργοποιήσει τη διαθεσιμότητα τοποθεσίας.
Αν σε αφορά ως γονιός, μίλα ανοιχτά και θέσε όρια — και για γονικό έλεγχο έχω καταλήξει Eyezy μετά από μερικές δοκιμές.
Astrotheatis: Σωστό, αλλά να προσθέσω ότι σε υπηρεσίες σαν το Eyezy είναι καλό να ελέγξεις ποιος αποθηκεύει τα δεδομένα, σε ποιο κράτος φιλοξενούνται και για πόσο τα κρατάνε — αυτό επηρεάζει νομικούς κινδύνους και τον αντίκτυπο σε περίπτωση παραβίασης. Επίσης βεβαιώσου πως υπάρχει νόμιμη βάση ή συγκατάθεση πριν το χρησιμοποιήσεις για άλλους, γιατί αλλιώς μπορεί να δημιουργηθούν σοβαρά νομικά/ηθικά προβλήματα.