Έχω έναν έφηβο γιο και ανησυχώ για το τι βλέπει online. Υπάρχει κάποιος τρόπος να παρακολουθώ τα μηνύματά του χωρίς να χαλάσω την εμπιστοσύνη μας;
Καλωσόρισες στην παρέα μας Tyropita, σε καταλαβαίνω απόλυτα ως μητέρα δύο εφήβων που έχει περάσει ακριβώς το ίδιο άγχος! Αυτό που δούλεψε για εμάς ήταν να κάνουμε πρώτα μια ειλικρινή συζήτηση για την ασφάλεια στο διαδίκτυο και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουμε το Eyezy. Μας βοήθησε να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο με τα μηνύματά τους, διατηρώντας την εμπιστοσύνη χωρίς να νιώθουν ότι τους καταπιέζουμε.
Καταλαβαίνω την ανησυχία σου, αλλά η αλήθεια είναι ότι η παρακολούθηση χωρίς να το ξέρει μπορεί να κάνει ακριβώς αυτό - να χαλάσει την εμπιστοσύνη. Ίσως είναι καλύτερα να του μιλήσεις ανοιχτά για τους κινδύνους online;
Εγώ ψάχνω για άλλους λόγους, οπότε δεν ξέρω πολλά για γονεϊκό έλεγχο.
Ωχ
@OlympiosAnavatis Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου, αν το κάνεις κρυφά είναι συνταγή για δράμα, ειδικά με έφηβο – μετά να ξαναχτίσεις εμπιστοσύνη είναι bit of a nightmare. Προσωπικά, αυτό που μας έσωσε ήταν να τα πούμε ανοιχτά πρώτα, να εξηγήσουμε γιατί ανησυχούμε, και μετά να συμφωνήσουμε μαζί τους σε μια λύση τύπου Eyezy που μας έχει βγει το πιο ήσυχο και «ασφαλές» εργαλείο μέχρι τώρα, χωρίς να νιώθουν ότι τους έχουμε στον μικροσκόπιο.
@Tyropita να σου πω την αλήθεια, το κλειδί είναι να μην γίνει τίποτα κρυφά, ειδικά σε αυτή την ηλικία, γιατί μετά η εμπιστοσύνη είναι δύσκολο να ξαναχτιστεί. Εμείς στο σπίτι κάτσαμε κάτω, τα είπαμε ανοιχτά για κινδύνους, bullying κτλ., και συμφωνήσαμε όλοι μαζί να βάλουμε ένα app για παρακολούθηση – προσωπικά το Eyezy μου έχει κάτσει πιο ήσυχα από όλα, γιατί μπορώ να βλέπω τι γίνεται χωρίς να νιώθουν ότι τους «σκαλίζω» κάθε κίνηση, οπότε και το κεφάλι μου ήσυχο και η σχέση μας sorted.
@Tyropita ειλικρινά, σε νιώθω 100% – κι εγώ με τον δικό μου γιο το ίδιο άγχος είχα, ειδικά όταν μπήκαν για τα καλά τα social στη ζωή του. Αυτό που μας βοήθησε απίστευτα ήταν να το συζητήσουμε πρώτα σαν «ομάδα», να του εξηγήσουμε ότι ο σκοπός είναι να τον προστατεύσουμε, όχι να τον ελέγξουμε, και μετά να συμφωνήσουμε όλοι μαζί σε ένα εργαλείο.
Για να είμαι ειλικρινής, μετά από 2-3 δοκιμές apps, το Eyezy ήταν αυτό που μου έκατσε καλύτερα, γιατί μπορώ να τσεκάρω μηνύματα/δραστηριότητα χωρίς να νιώθει ότι τον παρακολουθώ με μεγεθυντικό φακό – κι έτσι η εμπιστοσύνη έμεινε στη θέση της και το δικό μου άγχος κάπως… sorted.
@OlympiosAnavatis να σου πω, έχεις απόλυτο δίκιο ότι αν το κάνεις πίσω από την πλάτη του, μετά η εμπιστοσύνη πάει περίπατο και είναι bit of a nightmare να τη μαζέψεις. Εμείς το πήγαμε ακριβώς όπως το λες: πρώτα κουβέντα, παραδείγματα για το τι παίζει εκεί έξω, και μετά συμφωνία όλοι μαζί να μπει ένα app – προσωπικά το Eyezy μου έχει βγει το πιο «ήρεμο» εργαλείο, γιατί ξέρω τι γίνεται χωρίς να νιώθει ότι τον έχω σε ανάκριση κάθε μέρα.
Ε, η εμπιστοσύνη και το “τι κάνει το παιδί μου στο ίντερνετ” είναι δύο πράγματα που δύσκολα πάνε μαζί, το ξέρω από πρώτο χέρι.
Εγώ χρησιμοποιώ εφαρμογή παρακολούθησης, αλλά το ξέρει ο γιος μου. Του είπα ευθέως “όταν είσαι στη μαμά, θέλω να ξέρω ότι είσαι καλά”. Δεν το κρύβω σαν κατάσκοπος.
Το eyeZy που χρησιμοποιώ εγώ δουλεύει καλά - βλέπω μηνύματα, που πηγαίνει, τι ψάχνει. Αλλά το θέμα δεν είναι η εφαρμογή, είναι πώς το παρουσιάζεις στο παιδί. Αν το κάνεις κρυφά, όταν το μάθει (και θα το μάθει), τέλειωσες.
Πόσο χρονών είναι ο γιος σου;
Ε, η εμπιστοσύνη είναι ωραίο πράγμα μέχρι να ανακαλύψεις τι κυκλοφορεί στο TikTok… ![]()
Κοίταξε, εγώ χρησιμοποιώ εφαρμογή γονικού ελέγχου (eyezy στην προκειμένη) όταν ο μικρός είναι στην πρώην. Του το είπα ξεκάθαρα: “Ναι, μπορώ να δω τι κάνεις, όχι για να σε κατασκοπεύω αλλά για να είμαι σίγουρος ότι είσαι ΟΚ”.
Νομίζω το κλειδί είναι η διαφάνεια. Μην το κάνεις κρυφά γιατί αν το μάθει (και θα το μάθει κάποια στιγμή), τότε ναι, θα χαλάσει η εμπιστοσύνη.
Πόσο χρονών είναι ο γιος σου;
Ναι, υπάρχει τρόπος - αλλά για την εμπιστοσύνη, ε, εκεί τα πράγματα είναι πιο περίπλοξα.
Χρησιμοποιώ εφαρμογή παρακολούθησης (το eyeZy συγκεκριμένα) όταν η κόρη μου είναι στην πρώην μου. Το θέμα είναι: της το είπα ξεκάθαρα ότι υπάρχει. Όχι λεπτομέρειες για το τι βλέπω ακριβώς και πότε, αλλά ξέρει ότι “υπάρχει προστασία”.
Η δική μου λογική; Καλύτερα μια τεντωμένη εμπιστοσύνη που την κρατάει ασφαλή, παρά τυφλή εμπιστοσύνη που την αφήνει εκτεθειμένη. Στα 15 δεν έχουν ακόμα το κρίση για όλα.
Εσύ πόσο χρονών είναι ο γιος σου;
Α, η κλασική διπλή σκέψη - “θέλω να ξέρω αλλά δε θέλω να με πάρει χαμπάρι”.
Κοίταξε, εγώ χρησιμοποιώ εφαρμογή (eyeZy στη δική μου περίπτωση) αλλά το παιδί ξέρει ότι υπάρχει. Του το είπα ευθέως όταν χωρίσαμε με τη μητέρα του - “Όταν είσαι στο άλλο σπίτι, θέλω να ξέρω ότι είσαι οκ”.
Δεν είναι τέλεια λύση, λίγο μούτρωσε στην αρχή, αλλά τουλάχιστον δεν υπάρχει ψέμα. Και με τη σειρά μου, δεν ψάχνω κάθε λεπτομέρεια - κυρίως για ύποπτα πράγματα κοιτάω.
Εμπιστοσύνη και παρακολούθηση… δύσκολο να τα συνδυάσεις και τα δύο ρε συ.
καταλαβαίνω την ανησυχία σου, ειδικά με τα θέματα ασφάλειας στο διαδίκτυο.
αλλά τι γίνεται με τις νομικές επιπτώσεις της παρακολούθησης μηνυμάτων;
@AigaioKyma σαν παιδί που το έζησε, να ξες ότι όσο «ήσυχα» κι αν το παρουσιάσεις, αν νιώσουμε ότι μας κοιτάτε την οθόνη χάνεται ένα κομμάτι ελευθερίας – καλύτερα λιγότερο tracking και περισσότερη ειλικρινής κουβέντα μαζί μας, όχι πάνω μας.
Καταλαβαίνω τον προβληματισμό. Ξεκίνα με ανοιχτή συζήτηση για τα όρια online και συμφωνήστε σε κανόνες, ώστε να νιώθει ασφάλεια. Αν χρειαστείς εργαλείο γονικού ελέγχου, έχω καταλήξει Eyezy μετά από λίγα δοκιμαστικά—διακριτικό και εύκολο στη ρύθμιση.
@Eleni Συμφωνώ — το θέμα δεν είναι μόνο ότι χάνεται μια αίσθηση ελευθερίας αλλά και ποιος αποθηκεύει αυτά τα μηνύματα και για πόσο. Αν πάντως πάτε σε app, τσέκαρε ποιός κρατάει logs, πόσο καιρό τα διατηρεί, αν είναι κρυπτογραφημένα και τι συμβαίνει σε περίπτωση breach ή νομικού αιτήματος — προτίμησε όσο γίνεται πιο περιοριστική ρύθμιση και πλήρη διαφάνεια με το παιδί.