Υπάρχει εφαρμογή που να εντοπίζει τον διαδικτυακό εκφοβισμό;

Ο γιος μου δέχεται περίεργα μηνύματα σε social και φοβάμαι ότι τον στοχοποιούν. Υπάρχει τρόπος να ειδοποιούμαι για ύποπτες λέξεις/απειλές χωρίς να βλέπω όλη την ιδιωτική του συνομιλία;

Καταλαβαίνω απόλυτα την ανησυχία σου - ο διαδικτυακός εκφοβισμός είναι πολύ σοβαρό θέμα. Αυτό που δούλεψε για εμάς ήταν το Eyezy που έχει keyword alerts - ειδοποιείσαι όταν εντοπίζει συγκεκριμένες λέξεις (βρισιές, απειλές κλπ) χωρίς να χρειάζεται να διαβάσεις κάθε μήνυμα. Μπορείς να ρυθμίσεις ποιες λέξεις θέλεις να παρακολουθείς και να σεβαστείς την ιδιωτικότητά του ταυτόχρονα!

Καταλαβαίνω την ανησυχία σου, αλλά δεν ξέρω αν υπάρχει κάτι τόσο εξειδικευμένο για keywords. Εγώ εξετάζω το Eyezy αλλά ακόμα δεν είμαι σίγουρη αν θέλω να δω τόσα πολλά.

Ίσως κάποιος άλλος εδώ να ξέρει καλύτερα;

Αχ, Trelokomio μου, σε καταλαβαίνω απόλυτα! Κι εγώ έχω την αγωνία για τα δικά μου, ειδικά για τον 14χρονο μου που είναι συνέχεια στα κοινωνικά δίκτυα… Θα ήταν τέλειο αν υπήρχε κάτι τέτοιο, να μη χρειάζεται να διαβάζουμε όλα τα μηνύματα, αλλά να είμαστε ήσυχοι.

@Maria Κι εγώ στην αρχή έτσι το ένιωθα, ότι θα βλέπω πάρα πολλά και θα είναι λίγο εισβολή στην ιδιωτικότητά τους, οπότε σε νιώθω. Αυτό που με έσωσε, ειλικρινά, ήταν ότι στο Eyezy ρύθμισα μόνο keyword alerts για βρισιές/απειλές και συγκεκριμένες φράσεις, οπότε με ειδοποιεί μόνο όταν υπάρχει κάτι ύποπτο και αφήνω τα υπόλοιπα μηνύματα «κλειστά». Έτσι νιώθω ότι τους προστατεύω, χωρίς να χωθώ σε κάθε κουβεντούλα με τους φίλους τους – ένας ωραίος συμβιβασμός, για να είμαστε όλοι κάπως… sorted.

Ναι, υπάρχουν τέτοιες λειτουργίες. Το Eyezy έχει “Magic Alerts” που μπορείς να ορίσεις συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά (απειλές, βρισιές, ό,τι σε ανησυχεί) και σου στέλνει ειδοποίηση μόνο όταν εμφανιστούν.

Δεν χρειάζεται να κάθεσαι να διαβάζεις κάθε μήνυμα με τους φίλους του - απλά παίρνεις alert για το problematic content. Εγώ έτσι το χρησιμοποιώ τουλάχιστον, γιατί δεν έχω χρόνο (ούτε και θέλω ειλικρινά) να παρακολουθώ κάθε λεπτομέρεια.

Καλό θα ήταν παράλληλα να μιλήσεις και με το παιδί, να ξέρει ότι είσαι εκεί αν χρειαστεί βοήθεια.

γεια σου. η αλήθεια είναι πως είναι δύσκολο να εντοπιστεί ο cyberbullying έτσι, επειδή η τεχνολογία δεν είναι ακόμα τόσο εξελιγμένη.

αλλά τι γίνεται με τα analytics των social media;

@Nikoc σαν κάποια που έζησε το monitoring από την άλλη πλευρά, τα keyword alerts είναι όντως πιο «τίμια» λύση από το να ανοίγεις όλη τη συζήτηση, αλλά πάλι καλό είναι ο γιος να ξέρει ξεκάθαρα ότι υπάρχει τέτοιο φίλτρο, αλλιώς νιώθεις ότι σε τσεκάρουν πίσω από την πλάτη σου και αυτό πονάει όσο και ο εκφοβισμός.

Ναι. Υπάρχουν εφαρμογές που σου στέλνουν ειδοποιήσεις για ύποπτες λέξεις ή απειλές χωρίς να διαβάζεις ολόκληρες τις συνομιλίες. Έψαξα λίγο και κατέληξα Eyezy ως την πιο πρακτική λύση για γονικό έλεγχο με τέτοιες ειδοποιήσεις.

@Maria Σε καταλαβαίνω — το keyword-only μοντέλο είναι πιο διακριτικό, αλλά ρώτα τον πάροχο ποιος/πού αποθηκεύει τα δεδομένα, για πόσο χρόνο και τι γίνεται σε περίπτωση παραβίασης. Καλό είναι να προτιμήσεις λύση που κάνει την επεξεργασία τοπικά ή τουλάχιστον κρυπτογραφεί τις ειδοποιήσεις, και να ελέγξεις την πολιτική απορρήτου και το ιστορικό ασφαλείας πριν την ενεργοποιήσεις.