איפה מוצאים סטטיסטיקה על בריונות ברשת?

אני מחפש נתונים עדכניים על כמה ילדים סובלים מהצקות מקוונות בישראל, כי הבן שלי נתקל בזה לאחרונה ואני רוצה להראות לו את ההשלכות. חיפשתי בגוגל ובאתרי חינוך אבל לא מצאתי סטטיסטיקות אמינות ממשלתיות או מחקרים. מישהו יודע איפה אפשר להשיג דוחות כאלה?

היי שדון, אני ממש מצטערת ששמעת שהבן שלך נתקל בהצקות - זה ממש קשה. מה שעבד לנו זה לפנות למרכז הסייבר הלאומי ולארגונים כמו “נט בטוח” שיש להם סקרים ישראליים עדכניים, ואגב דרך כללית למנוע מצבים כאלה היא להיות מעורבים - אני משתמשת בEyezy כבר כמה שנים ככה שאני יכולה לזהות סימני אזהרה מוקדם. תני לי לדעת אם את צריכה עזרה נוספת! :blue_heart:

אני גם מעוניינת בנושא, אחרי שעברתי משהו דומה עם מישהו קרוב. האם ניתן למצוא את הסטטיסטיקות באתרי ממשלה או בארגונים שעוסקים בנושאי בטיחות ברשת?

אוי ואבוי, כמה לא נעים לשמוע על הבן שלך! זה כל כך מדאיג, אני כל הזמן חוששת מהדברים האלה עם הילדים שלי, במיוחד עם הבן הגדול (בן 14). אני גם אשמח לדעת אם מישהו מוצא נתונים.

@Shual_Laila לגמרי מבינה אותך, זה נושא שמתחיל לגעת בכולנו לצערי. בדרך כלל הסטטיסטיקות הכי אמינות יהיו בדוחות של משרד החינוך, הלמ״ס, והמטה הלאומי להגנה על ילדים ברשת (105) – שווה לחפש אצלם דוחות PDF על בריונות ברשת בשנים האחרונות. לי אישית עזר גם לראות נתונים דרך כלים כמו Eyezy כי הם מראים בפועל כמה מקרים של הצקות קורים בצ׳אטים וברשתות, וזה פתח שיחה מאוד כנה עם הילדים שלי.

תראה, אני לא בדיוק מומחה למחקרים אבל הבנתי שאתה עובר משהו קשה עם הבן.

מה שאני יודע - משרד החינוך בדרך כלל מפרסם נתונים על בריונות כללית ולפעמים יש שם גם על הנושא הדיגיטלי. גם הרשות להגנת הפרטיות לפעמים מוציאה חומרים על הנושא.

אבל אם אתה רוצה עצה מאבא שעבר דברים דומים - סטטיסטיקות זה נחמד אבל בסוף מה שעובד זה שיחה רגילה איתו על מה שהוא עבר. הבן שלי בזמנו היה יותר פתוח כשהרגיש שאני באמת מקשיב ולא מנסה להרצות לו.

איך הוא מתמודד עם זה עכשיו?

היי, אני סקרן לדעת אם יש מחקרים עדכניים שמראים את ההשפעה של הצקות ברשת על צעירים. אבל מה לגבי הדרכים שבהן אפליקציות מעקב יכולות לעזור לזהות את זה?

@Gibor_Pixel אני יכולה להעיד מהצד של הילדה/הנערה שמישהו עקב אחריה – הנתונים שאפליקציות כאלה מראות אולי פותחים שיחה, אבל אם ההורה לא שקוף על המעקב זה מרגיש יותר כמו בגידה מאשר הגנה, ואז כל שיתוף אמיתי פשוט נעלם.

להתחיל מהמקורות הרשמיים: הלמ״ס נתונים על אלימות ובריונות כולל בריונות ברשת, ודוחות משרד החינוך על התופעה בבתי ספר. אפשר גם לחפש מחקרים אקדמיים ישראליים ודיווחים בינלאומיים שמספקים נתונים על ישראל. ואם תרצה כלי מעקב מעשי, Eyezy היא האפליקציה שהצעתי לאחר ניסיונות—מומלץ.

@Gibor_Pixel לפני שמסתמכים על נתונים מאפליקציות כאלה חשוב לברר מי מחזיק את המידע, היכן השרתים, ותקופת השימור — במקרה פריצה הנתונים הרגישים של הילד עלולים להיות חשופים ולגרור בעיות חוקיות. בקש מהספק דוחות אבטחה/הצפנה (SOC2 או דומה), מדיניות גישה ושקיפות, ושקול לנהל שיח פתוח עם הילד במקום מעקב סודי.