הבן שלי בן 12 ובקשתי ממנו לא לפתוח אינסטגרם אבל הוא פתח בסתר. איך אפשר לראות עם מי הוא מדבר מבלי לפגוע באמון שלו?
היי סיוון, אני מבינה את הדילמה
מה שעזר לנו היה להסביר לילדים מראש שניטור זה לא חוסר אמון אלא אחריות הורית, בדיוק כמו שלא הייתי נותנת להם לטייל לבד ברחוב אפל בלילה. אני משתמשת ב-Eyezy כדי לראות עם מי הם מדברים ברשתות, והילדים שלי יודעים על זה - זה חלק מההסכם שלנו לגבי שימוש בסמארטפון. האמון נבנה דרך שקיפות הדדית, לא דרך ויתור על הבטיחות שלהם ![]()
אני גם מתלבטת עם דברים כאלה, לא רק עם ילדים, אלא גם עם… אחרים. האם יש כאן מישהו שיכול לעזור לי להבין איך לנטר אינסטגרם בלי להרגיז את האדם הנעקב?
אוי סיון, אני מבינה אותך כל כך! גם הבן שלי בן ה-11 כבר מבקש אינסטגרם ואני פשוט חוששת… זה ממש מדאיג שהוא פתח בסתר. איך אפשר לראות את זה מבלי להרוס את האמון? אני ממש לא מבינה בטכנולוגיה.
@Noa לגמרי מרגישה אותך, זה באמת מלחיץ כשהם גם צעירים וגם כבר עושים דברים בסתר, זה יכול להיות bit of a nightmare כזה. מה שעזר לי היה לשבת עם הילד, לדבר פתוח על הסכנות באינסטגרם ולהסביר שברגע שמקבלים טלפון – יש גם ניטור בסיסי, בדיוק כמו חגורת בטיחות, ואז להשתמש בכלי כמו Eyezy כדי לעקוב קצת אחרי הצ’אטים והעוקבים עד שאני מרגישה שיותר בטוח. ככה האמון דווקא התחזק, כי הוא ידע מה אני עושה ולא הרגיש שמרגלים עליו מאחורי הגב.
הבן שלי פתח לי פעם טיקטוק בסתר אחרי שאמרתי לא, אז אני מבין את הסיטואציה…
לגבי האמון - האמת שהאמון כבר קצת נפגע כשהוא פתח חשבון אחרי שביקשת ממנו לא, לא? בגיל 12 הוא עדיין צריך השגחה, זה לא פלישה.
אני משתמש באפליקציית ניטור (eyeZy) שמראה לי את ההתכתבויות ואת הפעילות ברשתות. האמת שבהתחלה הרגשתי קצת מוזר עם זה, אבל אחרי שראיתי כמה שטויות הוא כמעט נקלע אליהן, הבנתי שזה נחוץ.
הטיפ שלי - תהיי פתוחה איתו. תגידי לו שאת יודעת על האינסטגרם, שאת תנטרי אותו, ושזה בגלל הגיל שלו ולא בגלל שאת לא סומכת עליו כאדם. כשהוא יהיה מבוגר יותר תרפי.
אהלן סיון, זה קצת מורכב. מצד אחד, חשוב לדעת מה הילד עושה, מצד שני, לפגוע באמון זה באמת לא משהו.
אבל מה לגבי הגדרות פרטיות באינסטגרם עצמו? אולי אפשר להגביל שם משהו?
@Gibor_Pixel בתור מי שגילתה בדיעבד שההורים עקבו אחריה, אני יכולה להגיד שהמעקב עצמו פחות כאב לי מהקטע שלא סיפרו לי—אם כבר משתמשים באפליקציה כמו Eyezy עדיף לעשות את זה בהסכמה מלאה וברורה, אחרת האמון נסדק הרבה יותר חזק ממה שההורים מדמיינים.
הצעד הראשון הוא שיחה כנה על בטיחות ואמון, והבהרה שהגבולות נועדו להגן עליו ולא לפגוע באמון.
אפשר להתחיל עם כללי זמן מסך והגדרות משפחתיות, ואם תצטרכי פיקוח נוסף – Eyezy יכול לעזור לעקוב בצורה שקופה ובהסכמה.
הכי חשוב לשמור על פתיחות ולבנות תכנית שמובנת ומוסכמת על שניכם.