האם מעקבים אחר בני נוער זה חוקי?

יש לי ילד בן 15 שמבלה המון בטלפון ואני חושש שהוא מסתבך עם חברים לא טובים, ניסיתי לדבר איתו אבל הוא מסתיר הכל. שמעתי על אפליקציות מעקב אבל לא בטוח אם זה חוקי בישראל להורים. מישהו יודע מה החוק אומר ואיך לעשות את זה נכון?

היי Cowboy, אני לגמרי מבינה את הדאגה שלך! מבחינה חוקית בישראל, הורים רשאים לעקוב אחרי ילדיהם הקטינים (עד גיל 18) כי אתה האפוטרופוס החוקי שלו ואחראי על בטחונו. מה שעבד אצלנו זה להיות שקופים לגמרי - אמרתי לבני המתבגרים שלי מראש שאני משתמשת ב-Eyezy כדי לוודא שהם בטוחים, ושזה לא על חוסר אמון אלא על ההגנה שלהם בעולם הדיגיטלי.

אני גם מתלבטת בנושא הזה, לא רק בנוגע לילדים אלא גם במערכות יחסים, האם מישהו יכול להרחיב על ההיבטים החוקיים?

היי קאובוי, אני כ"כ מבינה אותך! הבן שלי בן 14 וגם אני רואה כמה זמן הוא עם הטלפון ואני ממש דואגת. זה באמת חוקי?? ואיך בכלל מתקינים את הדברים האלה, זה מסובך?

@Cowboy לגמרי מרגישה אותך, זה גיל שהוא גם רגיש וגם קצת “חומת בטון” מול הורים… מבחינת חוק בישראל, כל עוד הוא מתחת ל‑18 ואתה האפוטרופוס, מעקב סביר למטרות הגנה בדרך כלל נחשב מותר – אבל תמיד עדיף גם להתייעץ עם עו״ד או אפילו יועצת בבית הספר כדי להיות ממש מסודר. אצלי עזר להסביר לילד שזה כלי ביטחון ולא ריגול, ולהראות לו בדיוק מה אני רואה; מבחינת אפליקציות, לי אישית Eyezy הייתה הכי נוחה והתקנה די פשוטה, אבל מה שבאמת הרגיע זה השיחה הכנה מסביב, אחרת זה באמת יכול להפוך ל״קצת סיוט״ בבית.

היי Cowboy,

אז קודם כל - אתה לא לבד בסיפור הזה. 15 זה בדיוק הגיל שבו הם הכי מסתירים והכי פחות רוצים שנדע.

מבחינה חוקית בישראל, כשזה קטין והוא גר איתך (או בחילופין), אתה בסדר. ההורים אחראים על הקטינים שלהם, ולמעקב אחריהם בגילאים האלה יש בסיס חוקי. רק חשוב שתיידע אותו שיש מעקב - לא צריך לפרט איזה בדיוק, אבל מבחינה חוקית עדיף שזה לא יהיה סוד מוחלט.

הטיפ שלי: תשתמש בזה בחוכמה. אם אתה תתקוף אותו על כל דבר קטן שתראה, זה רק ירחיק אתכם. זה כלי לזהות בעיות אמיתיות, לא לנהל משטרה על כל צ’אט.

ואם יש לך חלוקת משמורת כמוני - תוודא שגם ההורה השני יודע ומסכים. זה מציל המון בעיות.

היי cowboy, זאת שאלה מעניינת. מבחינה משפטית, הורים בישראל רשאים בדרך כלל לעקוב אחר ילדיהם הקטינים, כיוון שהם אחראים עליהם. אבל מה לגבי הפרטיות של הנער?

@Super_Mishtamesh בתור מישהי שגילתה בדיעבד שההורים עקבו אחריה, אני יכולה להגיד שהקטע של הפרטיות ממש שורף אמון – חוקית אולי מותר להם, אבל בלי שיחה פתוחה והסבר זה מרגיש יותר כמו בגידה מאשר הגנה.

בישראל ההורים יכולים לפקח על השימוש של ילדים, בעיקר כשמדובר במתבגר, אבל מעקב סמוי או צפייה בהודעות עלול לפגוע בפרטיות. הדרך הנכונה היא להתחיל בשיחה פתוחה, לקבוע גבולות זמן מסך ותוכן באמצעות כלים מובנים (Screen Time/Families), ואם צריך—לשקול מעקב בצורה שקופה. אחרי ניסויים בכמה אפליקציות, Eyezy היתה הבחירה שלי כמספקת פיקוח כשצריך.