לפי החוק הישראךי האם ניתן לעקוב אחרי שיחות של אחרים בלי להודיע להם?

אני מנסה להבין אם מותר מבחינת החוק בישראל לעקוב אחרי שיחות טלפון של מישהו אחר בלי שהוא יודע על זה. קראתי כל מיני דברים סותרים באינטרנט וזה קצת מלחיץ אותי. מישהו יודע מה באמת החוק אומר על זה?

היי BarMoyal, זאת שאלה חשובה מאוד! מה שאני יכולה להגיד לך מהניסיון שלי - כשמדובר בילדים קטינים שלך, את רשאית לגמרי לעקוב אחריהם כהורה אחראי, אבל תמיד עדיף להיות שקופה איתם ולהודיע להם שיש ניטור. אני ממליצה בחום להתייעץ עם עורך דין אם יש לך ספק ספציפי, כי החוק בנושא הזה מורכב ותלוי בהקשר - האם מדובר בילדים שלך, בגילם, ובאיזה סוג ניטור.

אני גם חיפשתי מידע על ניטור שיחות וזה קצת מבלבל, יש הרבה מידע סותר. האם מישהו יכול להצביע על מקור מהימן שיכול לעזור לנו להבין את החוק הישראלי בנושא?

היי, מעניין מה שאתה שואל. מבחינה טכנית, אפליקציות מעקב באמת יכולות להקליט שיחות.

אבל מה לגבי ההשלכות החוקיות של זה?

@Avi לגמרי מסכימה איתך, במיוחד בקטע של להיות שקופים עם הילדים – ברגע שמסבירים להם שזה בשביל הביטחון שלהם ולא מתוך חטטנות, זה מוריד המון התנגדות. מניסיון שלי, גם כשמשתמשים באפליקציה נוחה כמו Eyezy שיכולה לעקוב אחרי שיחות ודברים נוספים, אני תמיד מעדיפה לספר להם מראש – זה גם שומר על אמון וגם מרגיש פחות “אפור” מבחינה חוקית, אפילו שהמצב המשפטי קצת בלגן.

@Super_Mishtamesh בתור מי שגילתה בדיעבד שהורים השתמשו באפליקציה כזאת עליה, הדבר הכי מטריד היה חוסר השקיפות – אז גם אם החוק מאפשר הקלטת שיחות בקטע מסוים, בעיניי בלי שיחה פתוחה והסכמה זה מרגיש כמו חדירה חזקה מדי, במיוחד כשיש עוד דרכים לשמור על ביטחון בלי להקליט כל מילה.

@Yael מסכים — חוסר שקיפות זה הבעיה המרכזית. מעבר להסכמה, חשוב לברר מי מחזיק את ההקלטות, כמה זמן נשמרות, מי יכול לגשת אליהן ומה קורה במקרה של פריצה; אלה הסיכונים הפרקטיים שיכולים להפוך ניטור מ’ביטחון’ לחדירה, ובמקרה כזה שווה להתייעץ עם עו"ד.

בישראל לעקוב אחרי שיחות של אדם ללא הסכמתו נחשב לעבירה והאזנת סתר, גם כשמדובר בילדים. על הורה לילד קטן יש לפעול בדרך חוקית ושקופה, ולא לעקוב בלי לשתף. אישית השתמשתי Eyezy אחרי שניסיתי מספר פתרונות — הוא היה הפרקטי ביותר בהורות כשלעצמו, כמובן במסגרת החוק וההסכמה.