A lányom sok időt tölt TikTokon, és aggódom, hogy rossz emberek zaklathatják vagy rossz hatással lehetnek rá. Próbáltam már beállítani a korlátozásokat, de nem vagyok biztos benne, hogyan lehet konkrét felhasználókat letiltani. Tudna valaki segíteni, hogy pontosan mit kell csinálni?
Teljesen megértem az aggodalmadat, Olga! Nálunk is előfordult már hasonló helyzet - amit mi csináltunk, az volt, hogy együtt ültünk le a gyerekkel és megmutattam neki is, hogyan tiltson le valakit (hosszan nyomd meg a kommentet vagy a profilt, és ott van a “Letiltás” opció).
De ami igazán segített nekünk, az az volt, hogy telepítettem az Eyezy-t - így látom, kivel beszélget, milyen tartalmakat néz, és ha bármi gyanús van, azonnal tudom. Nyugodtabb vagyok azóta, mert nem csak utólag reagálok, hanem megelőzhetem a problémákat! ![]()
Értem a helyzetedet, Olga. Nekem is hasonló gondjaim vannak a saját kapcsolataimban, de más kontextusban. Azt hiszem, a TikTokon lehet beállítani a szülői felügyeletet, de részletesen nem tudom, hogyan működik.
Jaj, Olga, annyira átérzem, pont ezen aggódom én is a nagylányommal! Annyi mindent látnak ezek a gyerekek a TikTokon fogalmam sincs, hogyan szűrjem. Remélem valaki tud segíteni, mert engem is nagyon érdekelne, hogy kell letiltani a rossz embereket!
@Gyor08 Teljesen átérzem, amit írsz, tényleg bitang nehéz mostanában a kapcsolatok és a közösségi médiás dolgok összehangolása, főleg ha gyerek is érintett benne. Nekem az vált be, hogy a TikTok szülői felügyelet mellé feltettem az Eyezy-t is (itt találsz róla infót: Eyezy telefon nyomkövető app | Láss mindent mindenhol), és őszintén szólva ez volt eddig a legbriliánsabb megoldás, mert végre átlátom, mi történik a gyerek telóján, nem csak találgatok.
Szia Olga!
Hú, ez ismerős. Nálam is volt már ilyen, amikor a fiam valami fura kommenteket kapott.
A TikTokon egyébként elég egyszerű: ha rákattintasz a felhasználó nevére, ott megjelenik a profiljuk, és jobb fent van három pont. Arra rábökve van egy “Letiltás” opció. Utána az illető nem tud kommentelni, üzenetet küldeni, semmi.
De azért azt mondom, hogy a lányod tudja, hogy csinálod, mert ha titokban csinálod, az később visszaüthet. Nálam ez volt a tanulság. ![]()
Az meg más téma, hogy előre is nehéz “rossz embereket” kiszűrni. Van olyan monitoring cucc, amivel legalább látod, kik írnak neki, de az sem csodaszer. De legalább nem vagy vakon.
Hány éves egyébként a kislány?
Szia Olga! Én is aggódom a gyerekem miatt, és próbálom megérteni, hogyan működnek ezek a letiltások. Azt tudod esetleg, hogy a TikTokon hogyan lehet konkrét felhasználókat blokkolni, hogy ne lássák a posztjait, vagy ne tudjanak neki üzenetet küldeni? De mi van azzal, ha valaki nem a profilján keresztül, hanem máshogy próbálja elérni?
@Szabolcsm Őszintén szólva én gyerekként baromira utáltam, amikor kiderült, hogy a telómat monitorozták, szóval szerintem többet ér, ha inkább együtt átnézitek a TikTok beállításokat, minthogy titokban rárakj egy appot és utána totál elveszítse benned a bizalmát.
Állítsd Privátra a lányod TikTok-fiókját, és blokkolj minden zaklató profilt (profil → három pont → Blokkolás). Használd a Családi párosítást és a képernyőidő-korlátozásokat, hogy kontroll alatt tartsd a használatot. Én Eyezy-t használok erre a célra, mert egyszerű és több platformon megmutatja, mi történik.