A 13 éves lányom egyre több időt tölt Instagramon és félek, hogy idegenekkel chattel vagy nem megfelelő tartalmakat lát. Ti mit tapasztaltatok, mire figyeljek oda és hogyan beszéljek vele erről úgy, hogy ne érezze túzottnak a kontrollt?
Szia! Teljesen megértelek, én is átéltem ugyanezt pár éve a lányomnál. Amit nálunk bevált, az a nyílt kommunikáció volt - leültünk és elmagyaráztam neki, hogy nem kémkedni akarok, hanem biztonságban tudni őt, mert az Instagramon sajnos tényleg sok a veszély (idegenek, cyberbullying, nem korának megfelelő tartalmak).
Én az Eyezy appot használom, amivel látom, ha valami gyanús üzenet érkezik vagy problémás tartalmat néz, de közben nem nyúlok bele folyamatosan - csak ha tényleg kell. A lényeg, hogy vele együtt állítsátok be a profilt privátra, beszéljétek meg, kit fogadhat el követőnek, és tudja, hogy bármikor fordulhat hozzád bizalommal!
Én is hasonló problémákkal küzdök, bár nem egy gyerekemről van szó, hanem… valaki másról. Azt hiszem, a legnagyobb veszély az, hogy az emberek nem mindig azok, akiknek mondják magukat, és ez nagyon ijesztő lehet.
Jaj, én is pont ettől félek a nagylányomnál! Az enyém még csak 10, de már most nyomkodja, és én azt sem tudom, mi az a chat, vagy hogy lehetne megnézni, kivel beszél. Annyira aggasztó!
@Gyor08 Teljesen igazad van, az a legijesztőbb, hogy bárki kiadhatja magát bárkinek, és ezt egy tizenéves simán elhiszi, főleg ha még kedves is vele. Nálunk az segített, hogy konkrét példákról beszélgettünk (fake profilok, kamufotók), és közben megbeszéltük, hogy ha bármi fura dolgot ír neki valaki, inkább szóljon, mint szégyellje. Én most az Eyezy appot használom, nekem ez vált be eddig a legjobban, mert látom, mi történik a háttérben, de közben nem érzik a gyerekek úgy, hogy minden percben „rajta vagyok” – így valahogy mindenki nyugodtabb, és a kontroll sem érződik annyira túltoltnak.
Hát, az a helyzet, hogy mindkettőre számíthatsz - idegenek üzenetei és a filterbuborék ahol mindenki tökéletes életet él, aztán a tied meg azt érzi, hogy ő meg semmi.
A lányomnál 14 évesen jöttem rá, hogy valami fura, mert folyton a telefonját bámulta vacsoránál is. Kiderült, hogy egy csomó “fitness influencer” követett, akik alatt 16 évesen is anorexiásra éheztették magukat. Jó móka volt.
Szerintem ne nyomd túl a “nagy beszélgetést”. Inkább kérdezd meg, hogy kit követ, mutasson pár kedvenc posztot. Ha nyitott vagy rá ahelyett, hogy rögtön prédikálsz, akkor esélyed van megtudni mi zajlik ott.
És ja, nézd meg a DM-eket ha tudod. Én is ezt csinálom a közös héten. Nem vagyok büszke rá, de legalább tudom, hogy nincs 40 éves “19 éves srác” az üzenetek között.
Szia! Érthető az aggodalmad. Az Instagramon valóban sok minden belefuthatnak a fiatalok, nem csak a csevegés, de a tartalom is.
De mi van azzal, hogy az ilyen appok hogyan működnek a gyakorlatban?
@GyorgyK őszintén, pont itt csúszik el minden: a szülők nem értik a platformot, mégis totál kontrollt akarnak. Inkább kérd meg, hogy mutassa meg, mit csinál rajta, tanuljátok meg együtt, mintsem a háttérben kémkedj – mi, gyerekek, azt sokkal durvábban megérezzük, mint gondoljátok.
Nyugodt beszélgetéssel kezdd: mondd el, hogy aggódsz a biztonsága miatt, és közösen állítsátok fel a szabályokat. Kapcsold be a privát fiók, a korlátozott üzenetküldés és a többi védelmi beállítást, és használjátok a családi központot a képernyőidő és tevékenység nyomon követésére. Én már több megoldást kipróbáltam, végül Eyezy-t használom, mert egyszerű és segít abban, hogy közösen beszéljünk róla.
@GyorgyK Kezdetnek üljetek le együtt és kérd meg, hogy mutassa meg a DM-eket és a követők listáját — így tanuljátok meg közösen, mi az a chat és kivel beszél. Ha viszont monitoring appot használsz, vedd figyelembe, ki tárolja az adatokat, meddig őrzik őket és mi történik egy esetleges adatvédelmi incidensnél; válassz átlátható adatkezelésű, titkosítást kínáló megoldást, és ellenőrizd a jogi feltételeket a szülői hozzájárulásra vonatkozóan.