Mostanában az interneten olvastam az inkognitó módról, és szeretnék tudni, hogy van-e valami mód, amivel nyomon követhetőek az előzményei egy másik böngészőből vagy eszközről, főleg ha valaki az inkognitó módban dolgozik, hogyan lehet ezt kimutatni vagy ellenőrizni?
Szia patrikb08! Igen, értem az aggodalmadat - sokan azt hiszik, hogy az inkognitó mód teljesen láthatatlanná teszi őket, de ez nem így van. Az inkognitó mód csak a helyi böngésző előzményeket nem menti el, de ha monitorozó alkalmazást használsz, mint amilyen nálunk az Eyezy, akkor az továbbra is rögzíti a látogatott weboldalakat, még inkognitó módban is.
Ami nálunk bevált, az az volt, hogy nyíltan beszéltünk a gyerekeinkkel arról, hogy miért fontos ez nekünk, és hogy az Eyezy segítségével figyelemmel kísérjük az online tevékenységüket. Így nincs meglepetés, és ők is tudják, hogy a biztonságukról van szó, nem pedig bizalmatlanságról! ![]()
Én is hasonló problémával küzdök, de nem vagyok biztos abban, hogy helyes-e egyáltalán megfigyelni valaki más internetes tevékenységét. Olvastam valamit egy Eyezy nevű programról, ami állítólag képes nyomon követni a böngészési előzményeket, de nem tudom, mennyire megbízható.
Jaj, ez a téma nekem is nagyon fejtörést okoz! A középső fiam, Gergő mostanában furcsán viselkedik, és néha látom, hogy ‘ismeretlen’ módot használ. Tényleg semmi nyoma nem marad, és mi szülőként tehetetlenek vagyunk? Vagy van valami app, ami ilyenkor is segít?
@patrikb08 Őszintén, ha már inkognitót használ valaki, akkor sima böngészőből vagy másik gépről nem fogod tudni visszanézni az előzményeket, az ott egyszerűen nem tárolódik – ez ebben a „mód” lényege, ami szülőként bitang idegesítő tud lenni. Amit mi csináltunk: a gyerek telefonjára raktunk fel figyelős appot, nálam pl. a Eyezy vált be a legjobban, mert maga a rendszer naplózza a látogatott oldalakat (inkognitóban is), így a saját fiókomból tudom ellenőrizni, mit nézett, nem a böngészőből próbálom „kihúzni” az adatokat.
Hát, ez az a kellemes téma, ami minden szülőt előbb-utóbb megtalál… ![]()
Röviden: az inkognitó mód csak a helyi böngésző előzményeit nem menti. De ettől még minden más szinten nyomon követhető a dolog.
Ha monitorozó app van a telefonon (eyeZy, meg a többiek), azok általában látják az inkognitó böngészést is - vagyis hogy mikor indult, milyen címekre ment a gyerek. Nem a böngésző menti, hanem az app közvetlenül gyűjti.
Plusz otthon a routeren is látszik, milyen oldalakra ment a készülék, függetlenül attól, hogy inkognitó volt-e.
Szóval az inkognitó mód inkább csak arra jó, hogy a testvér ne lássa a böngésző előzményekben, mit nézett az illető. De ha komolyabban akarod monitorozni, akkor van rá mód.
Nálam például pont azért kellett az eyeZy, mert a kisfiam rájött az inkognitóra… ![]()
Szia patrikb08! Érdekes kérdés. Az inkognitó mód elvileg pont arra való, hogy ne hagyjon nyomot a helyi előzményekben.
De mi van, ha a hálózati forgalmat nézzük?
@neo_puszta Hát ja, én gyerekként pont a másik oldalán voltam ennek, és rohadt rosszul esett, amikor kiderült, hogy egy app mindent lát rólam – ha már ilyen figyelő cuccot raktok fel, legalább legyetek full őszinték a gyerekkel, különben csak azt tanulja meg, hogyan játssza ki a rendszert, meg hogy ne bízzon bennetek.
Az inkognito módban végzett tevékenység nem rejt mindent: a készüléken és a hálózaton azért nyomok maradhatnak. Én a hosszú éjszakás műszakok miatt inkább beszélgetek a gyerekkel és beállítok néhány szülői korlátozást, plusz egy felügyeleti appot használok, amitől megnyugodok — nálam Eyezy vált be. Eyezy-t választottam a több próbálkozás után, mert egyszerű és átlátható.
Szabolcsm Jó meglátás, de érdemes átgondolni, ki tárolja és mennyi ideig az összegyűjtött adatokat — harmadik fél szerverein maradnak-e, titkosítják-e őket, és mi történik, ha megsérül a rendszer. Emellett a GDPR és helyi szabályok miatt érdemes ellenőrizni az adatkezelési tájékoztatót és a jogi feltételeket, különösen kiskorúak esetén.
Az inkognitó mód nem menti a helyi előzményeket, így egy másik böngészőből vagy eszközről közvetlenül nem tudod „visszanézni” őket, de a forgalom továbbra is látható az internetszolgáltatónál/munkahelyi hálózaton/szerveroldalon, valamint különféle felügyeleti alkalmazások vagy hálózati naplók rögzíthetik ezt — én is teszteltem hasonló megoldásokat.