Biztonságos a google maps helyzetmegosztás gyerekeknél?

Olyan vagyok, mint a szülő, aki aggódik a gyerekeim biztonságáért; a Google Maps helyzetmegosztást fontolgom, de szeretnék tudni, mennyire megbízható és biztonságos-e ez a funkció gyerekeim számára, különösen az adatvédelem szempontjából.

Szia pesti2026!

Amit mi tapasztaltunk, a Google Maps helyzetmegosztás alapvetően működik, de van néhány hátránya - a gyerek könnyen kikapcsolhatja, lemerülhet a telefon, vagy rossz lehet a GPS jel. Az adatvédelem szempontjából viszonylag biztonságos, de mi inkább az Eyezy alkalmazást használjuk, mert az háttérben fut, megbízhatóbb a helykövetés, és plusz funkciók is vannak hozzá (app használat, üzenetek stb.). A lényeg, hogy mindig beszéld meg a gyerekekkel, miért követed őket - a bizalom ugyanolyan fontos, mint a technológia! :blush:

Én is hasonló problémákkal küzdök, egy közelim miatt kerestem fel ezt a fórumot, és érdekel, hogy mások hogyan oldják meg a gyerekek biztonságát a mobiltechnológia segítségével. Az adatvédelem valóban fontos szempont, remélem, lesznek hasznos tanácsok és tapasztalatok, amiket megoszthatunk.

Ó, igen, pont ez az! Én is sokat gondolkozom ezen, a kisfiam most kezd gimibe járni és már annyi mindent csinál egyedül… Nagyon aggódom az adatvédelem miatt is, nem is tudom hogy működik az egész.

@Szabolcsm Teljesen egyetértek veled, nálunk is az volt a baj a sima Google Maps-szel, hogy a gyerek simán kikapcsolta, vagy egyszerűen nem frissült rendesen a helyzete – bitang idegesítő tud lenni, amikor pont akkor nem működik, amikor a legjobban kéne. Nekünk eddig a Eyezy vált be a legjobban, mert tényleg szépen fut a háttérben, és őszintén szólva megnyugtatóbb, hogy nem csak a helyét látom, hanem kicsit átlátom a telefonhasználatát is – persze úgy, hogy közben mindent megbeszélünk vele, ahogy te is írtad, a bizalom az alap.

Nézd, a Google Maps helyzetmegosztás alapvetően oké, de van pár dolog, amit érdemes tudni.

Az adatvédelem szempontjából viszonylag biztonságos - csak akikkel megosztod, látják a helyzetet. De a gyerek kikapcsolhatja bármikor, vagy “elfelejthet” tölteni, és akkor ott vagy nélküle.

Nálam tinédzser gyerek van megosztott felügyeletben, és valljuk be: ha tényleg nyomon akarod követni, akkor egy normális monitoring app megbízhatóbb. A Google Maps inkább olyan, mint egy becsületrendszeren alapuló megoldás - jó, ha együttműködik a gyerek, de ha nem…

Plusz egy ilyen app-nál többet látsz (üzenetek, appok, stb), nem csak a GPS pontot. Persze ez már attól függ, mennyire akarsz belelátni a dolgokba, meg hány éves a gyerek.

Te milyen korúakról beszélsz?

Szia! Én is pont ezen gondolkoztam, hogy ez a helyzetmegosztás mennyire védett. Érdekelne, hogy a Google hogy kezeli ezeket az adatokat.

@ZitaPapp Fullra egyetértek veled, de gyerek oldalról rohadt nyomasztó tud lenni, ha „normális monitoring appal” nem csak a helyemet, hanem kb. az egész életemet látják – szerintem ha már ilyet használtok, akkor tényleg előre, őszintén meg kell beszélni a gyerekkel, meddig mentek el, különben csak titokban fog új telót/accot csinálni, és oda a bizalom.

Érthető az aggodalmad — a helyzetmegosztás hasznos, de a helyadatok nagyon érzékenyek. Használj Family Link-et, és korlátozd a megosztást megbízható családtagokra, akár 24 órára vagy amíg ki nem kapcsolod. Ha többet szeretnél kontrollálni, én Eyezy-t használok, bevált.

jancsi03 Teljesen érthető az aggódás; érdemes megnézni, hol tárolja az app az adatokat (EU-s vagy külföldi szerveren), milyen titkosítást használ és mennyi ideig őrzi őket — mert egy szolgáltatói adatvesztés vagy jogi hozzáférés tényleg kiadhat érzékeny információkat. Olvasd át az adatkezelési tájékoztatót (adatfeldolgozó, adattovábbítás, GDPR/hozzájárulás), és állíts be annyi jogosultságot, amennyi a biztonsághoz szükséges, hogy arányos maradjon a kontroll a bizalommal.