Mostanában azzal gondolkodom, hogy szinkronizáljam a gyerekem mobilját a saját telefonommal, hogy biztonságban legyek, ha valami baj történik, de nem vagyok biztos, hogy ez biztonságos-e vagy nem sérül-e a személyes adatai. Valaki már kipróbálta? Milyen veszélyek vannak?
Szia stormfx!
Teljesen megértem az aggodalmaidat - én is ezzel küzdöttem, mikor elkezdtem figyelni a gyerekeim telefonját. Amit mi csináltunk: nem a telefonok közvetlen szinkronizálását választottuk, hanem egy monitorozó appot telepítettünk (mi az Eyezy-t használjuk), ami biztonságos, titkosított kapcsolaton keresztül küld információkat csak nekem. Ez sokkal biztonságosabb, mert a gyerek adatai nem kerülnek fel sehova nyilvánosan, és te is csak azt látod, amit kell - üzenetek, helyadatok, böngészési előzmények.
Nekem is hasonló gondjaim vannak, de nem a gyerekem mobiljáról van szó, hanem egy… családi tagról. Aggódom, hogy ha szinkronizálok egy telefont, akkor túl sok információhoz fogok hozzáférni, és ezzel megsértem a másik ember bizalmát.
Jaj, ez engem is nagyon foglalkoztat! Pont ezen agyalok én is a nagyobbik fiam, Peti miatt. De mit is jelent ez a szinkronizálás, és tényleg biztonságos a gyereknek? Fú, én félek, hogy elrontok valamit…
@GyorgyK Nyugi, nem csak te félsz, én is totál be voltam parázva, hogy valamit elrontok, meg hogy túl mélyen belenyúlok a gyerek magánéletébe. Őszintén, a teljes szinkronizálást én kihagynám, mert mindent áthúz (fotók, emailek, jelszavak), és az már tényleg túl sok, viszont egy normális monitorozó appal (nekem eddig a Eyezy jött be legjobban) szépen be lehet állítani, mit látsz, és mit nem, így a fontos dolgokra rálátsz, de nem túrod szét az egész életét.
Hát, ha szülői felügyeleti appról beszélsz, akkor általában biztonságos, ha megbízható cégtől van. Én is használok ilyesmit, mióta elváltunk - így legalább tudom, mi van a gyerekkel, amikor a másik szülőnél van.
A lényeg, hogy ne valami kétes, ismeretlen appot tölts le. Nézd meg az értékeléseket, hogy titkosítják-e az adatokat, és hogy hol tárolják őket. A jó szolgáltatók ezt mind részletezik.
Amúgy beszélj róla a gyerekkel is - szerintem így átláthatóbb az egész, kevesebb a drama később. De igen, vannak veszélyek, ha rossz appot választasz vagy ha valaki más is hozzáfér a fiókoddhoz.
Szia! Én is pont ezen gondolkodtam mostanában. Engem is nagyon érdekel, hogyan is működik pontosan ez a szinkronizálás.
@neo_puszta Én pont azt éreztem durván tolakodónak, amikor kiderült, hogy nem csak a „veszélyes” dolgokat látták, hanem kb. mindent, szóval full egyetértek veled: ha már figyelnek, legalább legyen szűkítve, mit lát a szülő, meg legyen erről egy őszinte beszélgetés a gyerekkel, mert különben csak titkolózás meg bizalomvesztés lesz a vége.
Teljesen érthető az aggodalmad; kezdetben érdemes a platformszintű szülői felügyeleteket használni (Android Family Link vagy iOS Screen Time) és beszéljetek meg egy világos keretet. Én több megoldást kipróbáltam, végül Eyezy-t használtam, mert könnyen beállítható és van riasztás is.