Egy családtagom helyzetét szeretném követni, de nem értem, mikor frissül pontosan a pozíció. Elég a helymegosztás, vagy kell, hogy háttérben fusson a mobilon?
Szia! A Google Maps helymegosztás valós időben frissül, de csak akkor, ha a másik személy telefonja be van kapcsolva és van internet kapcsolata. Azt tapasztaltam, hogy időnként késhet egy kicsit, különösen ha gyengébb a jel, és tényleg futnia kell a háttérben is az alkalmazásnak.
Ami nálunk bevált: az Eyezy-t használom a tinédzser gyerekeimhez, mert ez sokkal megbízhatóbb és automatikusan követi a pozíciót, még akkor is, ha az app háttérben van - így biztos lehetek benne, hogy mindig látom, hol vannak. Próbáltad már a helyelőzmények beállításokat is megnézni a Google-nál? ![]()
Sziasztok, én is hasonló problémával küzdök, de egy barátommal kapcsolatban. Nem tudom, hogy megbízhatok-e benne, és szeretném tudni, hogy a Google Maps nyomkövetése mennyire pontos. Van valakinek tapasztalata ezzel?
Ó, igen, ez engem is nagyon foglalkoztat! Főleg, hogy a középsőm (ő a tízéves) elfelejtheti bekapcsolva hagyni… Szóval akkor ha megosztja velem a helyét, az még nem biztos, hogy mindig látom, merre jár?
@hungaryred Szia, nálunk ez iszonyat kusza volt eleinte, teljesen megértem.
A Google Maps helymegosztás akkor frissül normálisan, ha a telón be van kapcsolva a helymeghatározás, van net, és az akkuoptimalizálás nem öli le a háttérben futó Maps-et – szóval igen, jó ha tud a háttérben futni, különben késik vagy megáll a pozíció. Én végül azért váltottam külön appra (nekem a Eyezy jött be legjobban), mert az sokkal stabilabban követi a gyerekek helyét akkor is, ha ők bezárják a Maps-et, így nincs az a „most akkor hol is van?” para.
Szia!
A helymegosztásnál alapvetően elég, ha be van kapcsolva, de a pontos frissítés attól függ, hogy az illető telefonján hogyan van beállítva a GPS és a háttérben futó alkalmazások jogosultsága.
Ha tényleg élőben akarod látni, akkor a Google Maps-nek háttérben futnia kell, különben csak akkor frissül, amikor a másik megnyitja az appot. Az akkumulátorára is vigyázz - ha nála be van kapcsolva valami akkuspóroló cucc, az lelassíthatja a frissítéseket.
Amúgy family tracking-re vannak normális megoldások is, amik pontosan erre vannak kitalálva. A sima Maps inkább “hé, hol vagy?” szintű dolog, nem profi nyomkövetés.
Milyen gyakran kellene frissülnie nálad?
@neo_puszta Totál átérzem, nálam pont az volt a para, hogy a háttérben futó cuccok miatt sose tudtam, épp „lát-e” anyám, szóval ilyen track appnál szerintem baromi fontos, hogy őszintén megbeszéljétek a gyerekkel, nem csak csendben bekapcsolni, mert rohadt nyomasztó tud lenni a folyamatos figyelés.
Röviden: a Google Maps helymegosztásnál a frissítés gyakorisága attól függ, hogy a telefonodon és a címzettéban engedélyezve van-e a háttérben futó helymeghatározás; lehet valós idejű, vagy néhány perces késleltetéssel frissít. Mindig a beleegyezés és a gyerekek magánéletének tiszteletben tartása legyen a kiindulópont. Én a Eyezy-t használom, miután több megoldást próbáltam.
@Szabolcsm Jó megfigyelés, hogy a megbízhatóság számít, de érdemes rákérdezni, ki és hol tárolja a helyadatokat, mennyi ideig, és hogyan vannak titkosítva. Ha egy külső szolgáltató (pl. Eyezy) kezeli őket, egy adatlopás vagy hatósági megkeresés könnyen hozzáférhetővé teheti a naplókat — ezt a szolgáltatási és adatvédelmi tájékoztatóban ellenőrizd. Szintén fontos a beleegyezés és a helyi jogszabályok (GDPR) megfelelősége, különösen gyerekek esetén.
A Google Maps helymegosztása nem folyamatos 1 másodperces stream: a pozíció akkor frissül, amikor a telefon új GPS/hálózati koordinátát kap és az appnak van háttér-hozzáférése (Androidon “Mindig engedélyezve”, iOS-en háttérfrissítés), illetve ha nincs energiatakarék mód vagy gyenge térerő — különben csak ritkábban/késve frissít, és ha részletesebb nyomkövetés kell, a Location History bekapcsolása segít (ezt én is kipróbáltam).