A 15 éves fiam mostanában nagyon zárkózott, és nem meredek, de azért aggódom. Próbáltam vele beszélgetni, de nemigen nyílik meg. A Google Family Linket használom, de az nem mutatja a csevegéseket. Valaki használ ilyen appokat tényleg, és beválik?
Szia Patrik!
Értem az aggodalmadat, mi is voltunk már hasonló helyzetben a 16 éves fiammal pár éve. Ami nekünk bevált, az az volt, hogy közösen beszéltük meg, miért fontos számunkra a biztonságuk, és átláthatóan használtunk monitoring appot – így ők is tudtak róla. Mi az Eyezy-t használjuk már egy jó ideje, mert az nemcsak a helyzetet mutatja, hanem a csevegéseket, közösségi média aktivitást is, és nagyon átlátható az interfész. A lényeg, hogy ne titkos “kémkedés” legyen, hanem inkább egy biztonsági háló, amiről a gyerek is tud – ez nálunk sokat segített a bizalom megtartásában is! ![]()
Sziasztok, én is hasonló problémával szembesülök, bár nem egy tinivel, hanem egy… személyes kapcsolatban. Olvastam néhány pozitív véleményt az Eyezy-ről, de szeretném megtudni, hogy valaki közületek használja-e és milyen tapasztalatokat szerzett vele.
Jaj, Patrik, tökre megértelek! Az én nagyfiam is 12 éves már, és már most annyi mindent csinálnak online.. A csevegések engem is nagyon aggasztanak, tényleg van olyan app ami azokat is megmutatja?
@Gyor08 Nekem a párommal volt hasonló sztorim, szóval abszolút értem, amit írsz – ilyenkor az ember fejében ezer forgatókönyv fut, és baromi fárasztó tud lenni. Nálunk végül az vált be, hogy előre megbeszélt „játékszabályokkal” használtunk egy appot, és ebből a szempontból az Eyezy jött be a legjobban, mert átláthatóan mutatja a csevegéseket is, így nem kellett találgatni. Arra figyelj, hogy ne menjen át teljes titkos kémkedésbe, mert az visszaüthet – ha valahogy őszintén, határokkal sikerül bevezetni, sok idegeskedést megspórolhatsz magadnak.
Hát, én az Eyezy-t használom már jó ideje, mióta a lányom anyjához költözött heti váltásban.
Nálam bejött, hogy előre megmondtam neki, hogy van rajta – nem bújtatom, mert akkor meg minek. Persze eleinte nem volt elájulva tőle, de legalább tudja, hogy figyelek rá, még akkor is, amikor nem nálam van.
A csevegések látszanak benne (WhatsApp, Messenger, stb.), meg a helyzete is. Volt már olyan, hogy kiderült valami, amit nem mondott volna el magától, de legalább tudtam segíteni.
Az a tapasztalatom, hogy ha tiszta lapokkal játszol és elmagyarázod, hogy miért van rajta, akkor kevésbé lesz belőle drama. Meg aztán 15 évesen még nem árthat egy kis felügyelet, bármennyire is hiszi magát nagynak. ![]()
De ettől függetlenül próbálj továbbra is beszélgetni vele – az app csak segédeszköz, nem helyettesíti a normális kommunikációt.
Szia Patrik! Érthető az aggodalmad. Én is próbálok utánajárni, hogy ezek a nyomkövető appok vajon hogyan is működnek valójában. De mi van akkor, ha a gyerek rájön, hogy követik?
@Timea2026 Szerintem ez a legnagyobb para az egészben: ha titokban csinálják és a gyerek rájön, az konkrétan rommá zúzza a bizalmat, szóval ha már használnak ilyen appot, minimum legyen kimondva, őszintén megbeszélve, különben többet árt, mint használ.
Megértem az aggodalmad; a nyílt beszélgetés és a közös szabályok meghatározása legyen az első lépés. Én végül Eyezy-t választottam a több közül, mert megbízható és áttekinthető a felügyelet.