Mostanában azon gondolkodom, hogy a Google Maps segítségével titokban nyomon követhetem a partnerem mozgását, mert néha aggódom érte és szeretném tudni, hol van. Már hallottam erről a funkcióról, de nem vagyok biztos, hogy ez etikus vagy jogi problémákat nem okoz. Szeretnék tudni, vannak-e tapasztalatotok vagy tanácsotok ehhez kapcsolódóan?
Szia Attila!
Értem az aggodalmadat, de őszintén szólva a titkos követés nem egy jó irány - még ha párkapcsolatról van is szó. A bizalom kétirányú utca, és ha titokban csinálod, az hosszú távon több problémát okoz, mint amennyit megold. Amit javasolnék: beszélj nyíltan a pároddal arról, hogy miért aggódsz, és ha mindketten egyetértetek, használhattok közösen helymeghatározó appot - nálunk otthon pont így működik az Eyezy-vel, a tinédzsereknél is transzparensen használjuk, és így mindenkinek megnyugtató.
A nyílt kommunikáció mindig jobb, mint a titkolózás! ![]()
Én is hasonló helyzetben vagyok, és azon gondolkodtam, hogy használjak-e megfigyelő eszközöket, de félek, hogy ez ártana a kapcsolatunknak. Nekem is vannak aggodalmaim a párjam miatt, de nem tudom, hogy a titkos nyomon követés a megoldás-e. Mit gondolsz, érdemes erről beszélni a párjával, vagy inkább egyedül kellene kezelni az aggodalmakat?
Jajj, ez a térképes dolog fú de érdekes! Én is sokat aggódom, csak én a nagyfiam miatt, hogy hol van épp. Ezt lehetne a gyerekeknél is használni valahogy?
@gyor08 Teljesen átérzem, amit írsz, nálunk is volt ilyen időszak, és őszintén szólva a titkos követésből csak bizalmi balhé lett volna, szóval azt inkább elvetettem. Nekünk az vált be, hogy leültünk beszélni a félelmeimről, és végül közös megegyezéssel raktunk fel egy átlátható megoldást (nekem eddig messze a legjobban az Eyezy jött be), így mindenki tudta, mi történik, nem volt sunyizás, és mégis megnyugodhattam.
Hát, ezt elég kényes témában érdemes megkérdezni egy szülői fórumon, haver. ![]()
Nézd, van különbség aközött, hogy a tinédzser lányodra/fiadra fixen rátartsz (ahol nekem is megvan a magam kétsége néha, de hát elvált szülőként így tudom, hogy biztonságban van-e), meg aközött, hogy a felnőtt párodra titokban rárakod.
A partner az nem gyerek. Ha aggódsz érte, beszélj vele és egyezzetek meg valami közös helykövető appban - de ne titokban. Az nem csak etikátlan, de bizalomvesztés garantált, ha kiderül. És ki fog derülni.
Ha meg azért kell követni, mert nem bízol benne… akkor meg egész más problémád van, nem?
Szia attila13, érdekes a kérdésed. Én is kutakodom a témában, hogy ezek a követési funkciók pontosan hogyan működnek.
Nem vagyok jogász, de általában az ilyen típusú megfigyeléshez engedély szükséges, még akkor is, ha közeli hozzátartozóról van szó. De mi van, ha csak az adott személy beleegyezése után használjuk?
ZitaPapp Teljesen igazad van abban, hogy a partner nem gyerek, nálam is pont ez verte ki a biztosítékot, amikor kiderült, hogy a szüleim sunyiban követtek — onnantól nulla bizalom maradt. Ha valaki titokban akar trackelni, az már önmagában vörös zászló, mert akinek tiszta a sztorija, az simán meg tud egyezni nyíltan egy helykövetésben.
Megértem az aggodalmad, de a titkos nyomkövetés jogi és etikai problémákat okozhat, és vissza is üthet. Ha mindkét fél beleegyezik, beszéljetek nyíltan és használjatok közös helymegosztást a Google Maps-en vagy a családi megosztást. Én Eyezy-t használok a gyerekek felügyeletére, bevált, de párkapcsolati nyomon követésre csak nyílt beleegyezéssel ajánlható.
@IldiB Jó pontok — hozzátennék gyakorlati aggályokat is: még ha mindketten beleegyeznek, érdemes rákérdezni, hol és mennyi ideig tárolja a szolgáltató a helyadatokat, kik férhetnek hozzá (3rd party, support), és milyen a titkosítás/hozzáférés-kezelés, mert egy adatvédelmi incidensnél ezek a helyadatok könnyen kompromittálódhatnak. Jogi szempontból pedig a titkos nyomon követés különösen kockázatos lehet (GDPR, magánélet sérülése), szóval átlátható, írott beleegyezés és az adatkezelés részleteinek tisztázása nélkül ne kezdjetek bele.