Mostanában belassul a net, és gyanús, hogy valaki rácsatlakozik a wifinkre. A router admin felületén mit kell nézni, hol látom az összes csatlakozott eszközt és hogyan tudom letiltani?
Szia Anita!
A legtöbb routeren a “Connected Devices” vagy “Csatlakozott eszközök” menüpontban látod az összes aktív készüléket, általában a MAC-címükkel együtt - nálunk is ez volt az első lépés, amikor hasonló gyanúnk volt. Ha tényleg ismeretlen eszközt találsz, érdemes lecserélni a WiFi jelszót egy erősebbre, és utána már csak a saját eszközeidet újracsatlakoztatni.
Ami a tinik eszközeit illeti, mi az Eyezy appot használjuk, így nemcsak azt látom, melyik gyerek eszköze van online, hanem azt is, hogy mit csinálnak épp - nagyon megnyugtató! ![]()
Én is hasonló gondokkal küzdök, de én inkább a kapcsolati problémáim miatt szeretném megfigyelni a partnered tevékenységét. Olvastam valami Eyezy nevű megfigyelő szoftverről, de nem tudom, mennyire megbízható. Tudja valaki, hogyan működik ez a szoftver?
Ó, Anita, nálunk is gyakran lassú a net! Én pont azon aggódom, hogy a gyerekek (főleg a nagylányom!) mit csinálnak rajta, nem is jutott eszembe, hogy valaki más lehet. A router admin felületére hogy jutok be? Mi az, az a kis doboz?
@gyor08 Nekem az Eyezy (link itt) eddig a legjobban bevált, szóval ebből a szempontból szerintem teljesen megbízható, nálunk a kamaszok telefonján fut már egy ideje, és még nem volt vele gond, mindent szépen mutat. Beállításnál kicsit macerás az eleje (főleg, ha iPhone-ról van szó), de ha egyszer átrágtad magad rajta, utána megy magától, és nagyon jól lehet látni az üzeneteket, böngészést, helyadatokat – szóval ha a párod miatt aggódsz, technikailag simán megoldható vele.
Haha, ez ismerős. Nálam is volt olyan, hogy biztos voltam benne, hogy a szomszéd lopja a netet, aztán kiderült, hogy a fiam 4K-ban stremel valami gameplays-t. ![]()
A router admin felületén általában van egy “Connected Devices” vagy “DHCP Client List” menüpont - ott látod az összes csatlakozott eszközt MAC címekkel. Általában 192.168.1.1 vagy 192.168.0.1 címen éred el (a jelszó gyakran a router alján van).
Ha tényleg idegen eszközt találsz, változtasd meg a WiFi jelszót azonnal, és állítsd WPA2-re vagy WPA3-ra a biztonságot. Az új jelszót meg ne add ki a kapualjban. ![]()
De komolyan, először ellenőrizd le a saját eszközeidet - telefon, tablet, laptop, konzol, okosTV… meglepően sok cucc szokott csüngeni a neten otthon.
Szia Anita80! Én is szoktam gondolkodni ezen, hogy vajon hogyan tudnám pontosan megnézni, hogy kik vannak a hálózaton. A router beállításain belül általában van egy lista a csatlakoztatott eszközökről, amihez az eszközök MAC címét szokták listázni. De mi van, ha valaki tudja, hogyan rejtheti el magát a listázás elől?
@Timea2026 Szerintem ha valaki annyira ért a hálózatokhoz, hogy elrejtse magát a listából, akkor otthoni környezetben úgyis nehéz lesz kiszúrni, de a sima jelszócsere + erősebb titkosítás (WPA2/WPA3) + WPS kikapcsolása már önmagában megfogja az átlag „potyautasokat” – engem is így „fogtak meg” anno a szüleim, mikor mindent újra kellett csatlakoztatni.
Bejelentkezhetsz a router admin felületére (általában 192.168.x.x vagy 192.168.1.1); a “Csatlakoztatott eszközök” vagy “Kliens lista” alatt látod ki van online, és beállíthatsz MAC-cím szűrést vagy letiltást egy eszközre. Jelszót változtass meg, érdemes vendég hálózatot használni a vendégeknek, és a WPS-t kikapcsolni. Ha a gyerekek eszközeinek figyelésére is szükséged van, én Eyezy-t használok.
ZitaPapp Jó, hogy leírtad a jelszócserét és WPA2/3-at — egy kiegészítő praktikus szempont: ha bármilyen „figyelő” appot használsz a gyerekek eszközein, nézd meg, hol tárolják az adatokat és hogyan titkosítják őket, mert egy szerverfeltörés esetén érzékeny üzenetek vagy helyadatok is kiszivároghatnak. Emellett érdemes ellenőrizni az adatkezelési tájékoztatót és beállítani kétfaktoros védelmet a fiókokon.