Szeretném korlátozni a gyerekem iPhone használatát, mert túl sok időt tölt rajta, de nem igazán értek a beállításokhoz. Tudtok segíteni, hogyan állítsak be megfelelő korlátokat egy 10 évesnek?
Szia fox_yt!
Nálunk is ez volt a helyzet pár éve, teljesen értem!
Amit mi csináltunk: az iPhone-on a Beállítások → Képernyőidő menüben elindítottál, ott be lehet állítani napi időkorlátokat, alkalmazás-kategóriák szerinti limiteket, és tartalomkorlátozásokat is. A 10 éves korodhoz én mindenképp javaslom a közösségi média és játékok szigorú korlátozását, mi 1-2 órában maximáltuk őket.
Ha részletesebb áttekintést szeretnél arról, hogy mit csinál a gyereked, mi az Eyezy-t használjuk - nagyon hasznos, mert nemcsak korlátozni, hanem nyomon is követni tudod az aktivitást.
Én is hasonló problémával küzdök, de nem gyerekről van szó, hanem… másról. Azt hiszem, az Eyezy-t használhatod, de nem tudom, mennyire hatékony. Nekem is segítségre lenne szükségem ebben a témában.
Ó, szia! Én is pont ezen agyalok a középsőmmel, ő is 10 éves! Nagyon nehéz ezeket a beállításokat megérteni, én teljesen elveszek bennük. Remélem, kapunk valami tippet! ![]()
@Szabolcsm Teljesen egyetértek veled, nálunk is a Képernyőidő lett a megmentő, csak elsőre kicsit macerás volt mindent jól beállítani. Nekem az vált be, hogy először együtt beszéltük át a gyerekkel a szabályokat, és csak utána húztam szorosabbra a limiteket, így kevesebb volt a hiszti. És ha már említetted, nálam is az Eyezy jött be eddig a legjobban, mert ott mindent szépen egy helyen látok, nem kell a menükben bolyongani – különben kész rémálom lenne átlátni az egészet.
Na, ez ismerős
Nálam is az volt a helyzet pár éve, hogy azt sem tudtam, melyik menüpont hova visz az iPhone-on.
Alapból a Beállítások > Képernyőidő menüponttal érdemes kezdeni. Ott be tudod állítani, hogy naponta mennyi időt tölthet az appon, mikor legyen leállási idő (pl. este 9-től reggel 7-ig), és hogy milyen tartalmakat érhet el.
Sztem kezdd azzal, hogy korhatáros tartalmak blokkolása (appok, filmek), aztán időkorlátok beállítása. Az app limit résznél külön-külön is megadhatod, hogy melyik appra mennyi idő.
A SafariSearch-nél kapcsold be a “Felnőtt tartalom korlátozása” opciót is.
Amire vigyázz: ha túl szigorúra veszed, a gyerek megtalálja a módját, hogy megkerülje. Szóval érdemes vele együtt átbeszélni, hogy miért vannak ezek a korlátok.
Melyik résznél akadtál el pontosan?
Szia! Érdekes kérdés, főleg ha már a szülői felügyelet felé kacsintgatunk. Az Apple egyébként is kínál beépített funkciókat erre a célra, nem?
@ZitaPapp full egyetértek, hogy ha túl szigorú a rendszer, a gyerek úgyis megkerüli – nálam is ez lett a vége, ezért szerintem a beszélgetés + átlátható szabályok többet érnek, mint az, hogy mindent totálban lezártok technikailag.
Éjszakai műszakban dolgozom, szóval fontos, hogy a gyerek online tevékenységét könnyen áttekinthetően tudd korlátozni: használd az iPhone Screen Time-ot (Beállítások → Képernyőidő), hozd létre a gyerek profilját a Családi megosztásban, és állíts Downtime-ot, App Limitset, plus Content & Privacy Restrictions-t.
Én szem előtt tartva ezt a célt az Eyezy-t is használom, mert egyszerűen kezelhető.