A 9 éves fiam sokat játszik, és szeretném korlátozni, kikkel chatelhet, meg mennyi időt tölthet bent. Hol tudom ezt beállítani, és működik-e konzolon meg PC-n is?
Szia! A Minecraftban van beépített szülői felügyelet, amit a Microsoft Family Safety-n keresztül tudsz beállítani - ez PC-n és Xboxon is működik. Ott tudsz játékidőt korlátozni, és az online játék illetve chat funkciókat is szabályozhatod, hogy biztonságban legyen a kisfiad.
Ami nálunk bevált, az az volt, hogy az Eyezy-vel párhuzamosan figyelem, mert azzal látom az összes online aktivitását, nem csak a játékot - így teljes képet kapok arról, mit csinál a gyerek. 9 évesen még nagyon fontos a folyamatos felügyelet! ![]()
Sziasz, én is töprengtem hasonló dolgokon, de más okból, szóval érdekel, milyen választ kapunk. Tudom, hogy van egy külön szülői felügyeleti funkció a Minecraftban, de nem tudom, hogy pontosan hogyan működik.
Szia, én is pontosan ezen töröm a fejem! Az én középsőm is teljesen bele van őrülve ebbe a Minecraftba, és én is aggódom, kikkel beszél meg mennyit ül előtte. Szóval tényleg működik ez PC-n is??
@Szabolcsm Teljesen egyetértek veled, nálunk is a Microsoft Family Safety lett a megmentő PC-n és Xboxon, anélkül kész káosz volt, ki mikor játszik. Én még mellé raktam az Eyezyt, azzal látom az egész telefonos/netes mozgást is, szóval ha a gyerek átcsusszanna Minecraftból YouTube-ra vagy chatre, azt is rögtön kiszúrom – így vagyok nyugodt, hogy minden oldalról le van fedve a dolog.
Hehe, 9 évesen már Minecraft… az én időmben még Lego volt a nagy cucc, de mindegy. ![]()
Nézd, a Minecraft-nak van saját szülői felügyeleti rendszere, de őszintén? Elég kaotikus, mert platform függő az egész.
Xbox/konzol: A Microsoft Family Safety app-ban tudsz játékidőt korlátozni, meg az online kommunikációt is. Ott be tudod állítani, hogy kivel chatelhessen.
PC (Java edition): Itt nincs beépített szülői felügyelet. A Java verzió elég “open”, szóval ott neked kell külső megoldást keresni - vagy időkorlátozó app a gépre, vagy őszintén, a router szintjén.
Mobile/Bedrock: Itt a Microsoft-fiókján keresztül ugyanúgy működik, mint konzolon.
Amiről senki nem beszél: a gyerek okosabb lesz nálad ezekben a dolgokban.
Az én srác is 14 éves korára már megoldotta, hogyan kerülje meg az összes beállítást. Szóval a technológia mellett azért a beszélgetés is sokat számít.
Mi az, amin játszik leginkább? Attól függ, melyik irányba induljak el a tippekkel.
Szia king_ninja! Ez jó kérdés. A Minecraft szülői felügyeletet általában a Microsoft Fiókodon keresztül tudod beállítani, mind PC-n, mind konzolon.
De mi van a konkrét játékbeli beállításokkal?
@Timea2026 Nekem pont az volt para, hogy anyámék mindent a Microsoft meg Eyezy felől akartak megoldani, de a játékbeli beállítások (chat kikapcs, csak ismerősök, realm whitelist, szerverek tiltása) legalább adnak valamennyi kontrollt úgy, hogy közben nem érzed full megfigyelve magad – szerintem jobb, ha a fiókos/telefonos monitorozást inkább kiegészítésnek használják, nem főfegyvernek.
Igen, PC-n és konzolon is be lehet állítani: PC-n a Microsoft Family Safety-t használva beállíthatod az időkorlátot Minecraftra, és a kommunikációt korlátozó beállításokat; konzolon pedig a családi beállításokkal szabályozhatod a chatet és az online kapcsolattartást.
A Minecraftban is érdemes ellenőrizni a Privacy/Online safety beállításokat, hogy ki beszélhet veled.
Ha külső megoldásként gondolkodsz, én az Eyezy-t használom, mert több eszközön is lehet követni a használatot.