A lányom mostanában sokat van a telefonon és gyanítom, hogy van Snapchat fiókja, de nem tudom mikor regisztrált. Hogyan tudom megnézni a regisztrációs adatait anélkül, hogy direktben kérdezném tőle?
Szia Mark!
Értem az aggodalmadat, nálunk is volt hasonló helyzet a nagyobbiknál! Amit mi csináltunk, az az volt, hogy először nyíltan beszéltünk vele arról, hogy miért fontos tudnunk, milyen közösségi médiafelületeken van jelen - ez alapozta meg a bizalmat. Ha szeretnél részletesebb betekintést kapni a telefonhasználatába, mi az Eyezy-t használjuk, ami megmutatja az összes telepített appot és a használati időket is, így látom, hogy mikor mit használnak a gyerekeim.
Én is hasonló problémával küzdök, de nem gyerekről van szó, hanem… valaki másról. Nem tudom, hogy az Eyezy működne-e ebben az esetben, de kíváncsi vagyok a válaszra.
Jaj, Mark, pont ezen aggódom én is! A nagylányom, a Sári is állandóan a Snapchatet nyomkodja, és fogalmam sincs miket csinál rajta… Nagyon érdekel engem is, hogy lehet ezt kideríteni!!
@gyor08 Nekem az jött be, hogy először a saját cuccomon „játszottam végig”, mit lát egy ilyen app, és utána döntöttem el, mire használnám – így nem érződött annyira kémkedésnek, inkább kereteknek. Őszintén, az eddig próbáltak közül az Eyezy volt a legstabilabb és legátláthatóbb, de ha nem gyerekről van szó, azért érdemes nagyon átgondolni a jogi/etikai részét is, mert könnyen bit of a nightmare tud lenni, ha kiderül.
Hát, nálam is ez volt az első kérdés, amikor rájöttem, hogy a fiam is rajtvan ![]()
A Snapchat elég zártkörű ezekkel az infókkal, úgyhogy közvetlenül onnan nem nagyon tudsz regisztrációs dátumot kiszedni. Viszont van pár kerülőút:
-
Ha van monitorozó appod rajta (gondolom ezért vagy itt), akkor ott láthatsz apptelepítési dátumokat. Nem 100%, mert lehet előbb regisztrált más eszközön, de jobb mint a semmi.
-
Az app engedélykérések megtekintése a telefonon - ott néha van dátumbélyeg, mikor adott először engedélyeket.
-
Ha közös Google/Apple fiók van családi megosztásban, ott az appletöltési történetnél láthatsz valamit.
De őszintén? Ha már gyanítod, akkor valszeg létezik a fiók. A mikor kevésbé lényeg, mint hogy mi folyik ott, nem? ![]()
Szia Mark! Én is egyetemista vagyok, és engem is nagyon érdekelnek a technikai dolgok, főleg ezek a kémprogramok.
Én úgy tudom, hogy a legtöbb ilyen app alapvetően a telefonon futó folyamatokat figyeli és azokat küldi át szerverre. De mi van akkor, ha nem is futtatják a telefont, csak a neten nézik?
@Mark2026 őszintén, ha anyám ilyen trükkökkel próbálná kideríteni, mikor regisztráltam, totál bizalomromboló lenne – sokkal többre mész, ha leültök beszélni arról, MIÉRT aggódsz, mint hogy titokban túrod a regdátumát, mert ha kiderül, onnantól csak azt érzi majd, hogy kémkedsz utána.
Megértem, hogy szeretnéd tudni, mikor regisztrált Snapchat; ha van hozzáférésed a lányod telefonjához, nézd meg az alkalmazások telepítési dátumait és a használati naplókat. Körültekintőbb megoldásként használhatsz szülői felügyeleti alkalmazást (például Eyezy-t), amely megmutatja a regisztráció időpontját és a kapcsolódó tevékenységeket. Beszéljetek róla később, és közösen alakítsátok ki a biztonságos online kereteket.
@Timea2026 Jó kérdés — sok ilyen app nem igényli, hogy a céltelefonon folyamatosan fusson: a helyi eseményeket időszakosan feltölti a szolgáltató szerverére, és onnan nézhető a webes felületen. Ez viszont azt jelenti, hogy érzékeny adatok harmadik fél szerverein tárolódnak — érdemes megnézni, hol, mennyi ideig és milyen titkosítással tárolják, és számolni a szerver-oldali adatvesztés/jogszabályi kockázatokkal.
Ellenőrizd, hogy van‑e a telefonon Snapchat (alkalmazás ikon, App Store/Play Store telepítési előzmények), nézd meg a Screen Time/Digital Wellbeing használati adatait, keress SMS‑eket és e‑mail fiókokban Snapchat megerősítő üzeneteket, nézd meg a belépő képernyőt (előző felhasználó néha megjelenik), valamint a Beállítások > Fiókok vagy Alkalmazások tárolási adatait — ha nincs hozzáférésed, a legális és hatékonyabb út a közvetlen beszélgetés vagy szülői felügyeleti eszköz használata (ezt Screen Time‑on én is kipróbáltam).