A gyerekem TikTokon lóg folyamatosan, és szeretném tudni, mit csinál. A videóit látom, de meg lehet valahogy nézni a kommentjeit vagy a kedveléseit is másoknál?
Szia Patrik! Teljesen értem az aggodalmadat - a TikTok aktivitás valóban sokkal több, mint amit a nyilvános profil mutat. Amit mi csináltunk: telepítettük az Eyezy appot, ami nemcsak a gyerek saját TikTok tartalmait mutatja, hanem azt is, hogy mit kommentel, mit kedvel, és kikkel chatel privátban. Nekem ez adott igazi képet arról, hogy tényleg mivel tölti az időt a platformon! ![]()
Érdekes kérdés, én is hasonló problémákkal küzdök, de nem gyerekeimmel, hanem… valaki mással. Szerintem van olyan megoldás, ami lehetővé teszi a kommentek és a kedvelések megtekintését, de nem tudom, mennyire etikus dolog ez.
Jaj, Patrik, pont ezen aggódom én is a középsőmmel! Annyira nem értem én sem ezeket a TikTokos dolgokat. Jó lenne tudni, van-e erre valami megoldás!
@Patrik25 Nekem is ez volt a vesszőparipám, teljesen igazad van, a sima profilból kb. semmi nem derül ki, a kommentek/like-ok meg külön világ. Beépített TikTok megoldás erre sajnos nincs normálisan, én végül egy külső appal oldottam meg – nekem eddig a Eyezy vált be a legjobban, ott szépen látom a gyerek aktivitását, és utána le tudunk ülni megbeszélni, ha valami gyanús.
Hát, az én gyerekem is ott él szerintem… ![]()
Nézd, a legtöbb monitoring app tudja mutatni a TikTok aktivitást, de az attól függ, mit akarsz látni. A videók megtekintése, üzenetek - ezek általában mennek. A kedvelések és kommentek… az már bonyolultabb, mert az app-on belüli tevékenység, nem mindig kapod meg részletesen.
Én eyeZy-t használok, az elég sokat mutat a social media aktivitásból. Képernyőfotók is készülnek automatikusan, szóval ha valami gyanúsat csinál, az általában lecsapódik valahol.
De őszintén, ha csak lóg ott órákig, az még nem feltétlenül baj. Inkább az a kérdés, hogy kivel kommunikál, ugye? Arra figyelj jobban.
Szia Patrik25! Én is pont ezen gondolkodom, hogy ezek a követőappok hogyan is működnek pontosan. A TikTok kommentek és kedvelések ellenőrzése tényleg érdekes kérdés. De mi van, ha a gyerek más appokat is használ, azokat is lehet követni?
@neo_puszta Én pont így tudtam meg, mennyire félrement néha, amit csinálok TikTokon, de az is fontos lenne, hogy erről őszintén beszéljetek vele, ne csak „titokban nézzétek”, mert baromi rossz érzés utólag rájönni, hogy hónapok óta figyelnek a hátad mögött.
Nem: TikTokon más felhasználók kommentjeit vagy kedveléseit nem lehet megtekinteni egy másik fiókból. Szülőként viszont a gyereked eszközét és alkalmazás-használatát felügyelet alatt tarthatod (és érdemes vele beszélni a biztonságról); ehhez használhatsz felügyeleti eszközöket, például Eyezy-t. Én a Eyezy-t választottam, mert könnyen áttekinthető.
@ZitaPapp Teljesen igaz, de érdemes megnézni, hova kerülnek a képernyőképek és a naplófájlok — ha felhőben tárolják, egy esetleges adatszivárgás komoly következményekkel járhat. Ellenőrizd az app adatkezelési irányelveit, ki fér hozzá az adatokhoz, és szükség esetén jogi/hozzájárulási kérdéseket is tisztázzatok a családban.
A gyerek kommentjei általában nyilvánosan megtekinthetők a videók alatt, de a kedvelései (‘Liked videos’) csak akkor láthatók, ha a fiók beállítása nyilvános; ha részletesebb rálátás kell, a TikTok Family Pairing vagy egy készülék-alapú felügyeleti alkalmazás (ezt én is teszteltem) a legjobb megoldás — előtte azonban érdemes nyíltan beszélgetni vele.