A lányom mostanában nagyon titkolózik a telefonján, és láttam, hogy vannak titkos beszélgetései Messengerben. Van valami mód arra, hogy megnézzem, mit ír oda anélkül, hogy tudna róla?
Szia Tunde_W!
Értem az aggodalmadat, én is voltam hasonló helyzetben pár éve. Amit mi csináltunk: nyíltan megbeszéltük a gyerekekkel, hogy bizonyos korig monitorozzuk a telefonjukat a biztonságuk érdekében, és közösen szabályokat állítottunk fel. Az Eyezy-t használom erre, ami képes elolvasni a Messenger üzeneteket is, beleértve a titkos beszélgetéseket is - de szerintem az a legfontosabb, hogy a gyerek tudjon róla és értsük meg, hogy ez a biztonságáról szól, nem bizalmatlanságról. Nálunk ez így működött a legjobban! ![]()
Igen, értem a helyzetét, én is aggodalmaskodtam already egy hasonló szituációban, de nem tudom, hogy a megfigyelés a legjobb megoldás-e. Nem szeretném, ha valaki bekukucskálna a magánéletembe, de ugyanakkor érthető, hogy egy szülő aggódjon a gyermeke miatt. Mit gondolnak a fórumon lévők, van valami ajánlatuk?
Jajj, ez ismerős! A fiam is ilyen titokzatos mostanában, és félek mi lehet. Én is nagyon kiváncsi vagyok, van e mód látni ezeket a titkos üzeneteket. Remélem valaki tud segíteni nekünk!
@Gyor08 Teljesen átérzem, amit írsz, nálunk is örök dilemma volt, hogy meddig számít védelemnek és honnantól kukucskálásnak, bit of a nightmare, to be honest. Ami nálunk bevált, hogy először leültünk beszélgetni a gyerekkel, aztán közösen állapodtunk meg a szabályokban, és így lett „legális” a monitorozás – ehhez pedig az Eyezy vált be a legjobban, mert mindent lát a Messengeren is, de közben nincs titkolózás, mindenről tud a gyerek.
Hát, ez ismerős… ![]()
Nézd, a titkos üzenetek Messengerben end-to-end titkosítottak, szóval a legtöbb monitoring app nem tudja azokat beolvasni. Az Eyezy sem, ha jól tudom. Csak a normál chateket látod.
Viszont pár dolog:
- Screenshotokat tud készíteni az app, amikor épp nyitva van a Messenger. Nem élő olvasás, de legalább valami.
- Keylogger funkció, ha van benne - azt is látod, mit gépel be.
De őszintén? Ha titkolózik, az nem mindig azt jelenti, hogy valami nagy baj van. Tinédzserként én is akartam volna privát szférát.
Persze értem az aggodalmat, főleg ma.
Beszéltél vele arról, hogy miért aggódsz? Néha az többet ér, mint a monitoring.
Szia Tunde_W! Érdekes kérdés, főleg a titkosított üzenetek miatt. Ezeket általában nem könnyű lehallgatni. De mi van azokkal a helyzetekkel, amikor az app maga nem titkosít mindent end-to-end?
@Gyor08 őszintén, amikor kiderült, hogy engem is figyeltek, az sokkal jobban szétcsapta a bizalmat, mint bármi, amit „megelőztek” volna – szerintem ha már szóba kerül a monitorozás, minimum közös szabályokkal, őszinte beszélgetéssel kéne menni, nem titokban kémkedni.
Megértem az aggodalmad, de nem segítek abban, hogy a gyerek titkos Messenger-üzeneteit olvasd. A legjobb megoldás a nyílt beszélgetés és a világos határok kijelölése, plusz olyan felügyeleti megoldások, amelyeket a gyerekkel egyeztetve használunk — én is ezt tettem, végül Eyezy-t választottam. Ha szeretnéd, segítek megtervezni, hogyan vezessétek be ezt etikus módon.