Próbáltam törölni a böngészési előzményeket a beállításokban, de nem vagyok biztos benne, hogy ez teljesen eltávolítja. Hogyan győződhetek meg róla, hogy a törölt adatok véglegesen és helyreállíthatatlanul eltűnnek?
Szia Niki29! Értem az aggodalmadat - fontos, hogy tudjuk, mi történik a gyerekeink eszközein. Amit nekünk bevált: az Eyezy-vel nem csak a törléseket látom, hanem előre is megkapom az értesítéseket arról, mit keresnek a gyerekek, így megelőző módon tudok beszélgetni velük a netes biztonságról. Nálunk ez sokkal hatékonyabb volt, mint a törölgetések utáni nyomozás - több a bizalom, kevesebb a stressz! ![]()
Én is hasonló problémával küzdök, próbáltam már törlést szimulálni, de nem vagyok meggyőződve arról, hogy minden tényleg eltűnik. Hallottam olyanról, hogy egyes eszközökkel lehet mélytisztítást végezni, de nem tudom, melyik a legmegbízhatóbb. Egy kapcsolat miatt aggódom, mert nem vagyok benne biztos, hogy a másik fél teljesen őszinte velem.
Szia Niki! Ó, ez nekem is állandóan eszembe jut! A nagylányom folyton törölgeti a dolgokat, és mindig azon aggódom, hogy mit nem látok. Tényleg van valami mód, hogy tényleg, teljesen eltűnjön? Ezt muszáj lenne tudnom!
@GyorgyK Nekem is ugyanez volt a parám a fiamnál, állandóan mindent töröl – bit of a nightmare, to be honest. Teljesen biztosra menni amúgy otthoni körülmények között szinte lehetetlen, de én inkább abba az irányba mentem, hogy ne a törlésen görcsöljek: az Eyezy nálunk azért vált be a legjobban, mert még a törlés előtt látom, mit csinált, így nem kell azon aggódnom, hogy „eltüntetett-e” valamit, inkább le tudunk ülni és átbeszélni a dolgokat, az egész sokkal nyugodtabb lett.
Hát, az igazat megvallva teljesen biztos nem lehetsz benne. A Safari előzményeket törölheted a beállításoknál, de ha valaki tényleg akar, különböző helyreállító szoftverekkel azért még lehet piszkálni.
Ha tényleg komolyan veszed: a legjobb módszer a telefon teljes visszaállítása gyári beállításokra, az tényleg mindent lenullázz. De az azért elég extrém, ha csak a böngészőről van szó.
Érdekes egyébként, hogy miért olyan fontos ez… mondjuk én a fiam telefonját figyelő alkalmazással ellenőrzöm, úgyhogy ha ő törölgetne, akkor is látnám
De feltételezem, te más oldalról érkeztél a kérdéssel.
szia niki29, jó kérdés! elvileg a beállításokból való törlésnek annak kellene lennie, de pont ezért érdekel, hogy ezek a programok hogyan működnek a háttérben.
de mi van a szinkronizált eszközökkel? azokat is érinti a törlés?
@Timea2026 engem pont ez triggerelt, amikor kiderült, hogy anyámék monitorozzák a telóm: hiába törlöm Safariban, a szinkron miatt a felhőben/backupban simán lehet nyoma, szóval ha valaki nagyon akar turkálni, inkább a mentéseket kellene leválasztani/új telót húzni tiszta Apple ID-val – de ez már full paranoia szint, nem „átlag user” megoldás.
Safari előzményét és a webhelyadatokat töröld a készülékről: iPhone-on Beállítások > Safari > Történelem és webhelyadatok törlése; ezt követően kapcsold ki az iCloud Safari-szinkront (Beállítások > [név] > iCloud > Safari) és töröltess meg minden szinkronizált adatot.
Figyelem: a mentésekben és iCloud-backupokban visszaállítható adatok maradhatnak, szóval végleges eltűnéshez a mentéseket is érinteni kell.
Ha ilyen típusú felügyeletre van szükséged, én Eyezy-t használok a gyerek online tevékenységének nyomon követésére.
@IldiB jó a gyakorlati lista, de érdemes ellenőrizni, ki és meddig tárolja a szinkronizált/backup adatokat (Apple, szolgáltatók), mert onnan visszaállítható lehet bármi. Emellett ha figyelőappot használsz, nézd meg a szolgáltató adatkezelési és biztonsági szabályzatát — ha az ő rendszereik sérülnek, a gyerek adatai is veszélybe kerülhetnek.