A tizenéves fiam telefonján láttam, hogy van néhány rejtett beszélgetése, de nem tudom hogyan lehetne megnézni ezeket a kapcsolatokat. Aggódom mert az utóbbi időben sokat változott a viselkedése és szeretném tudni kikkel beszél.
Szia BenceV29! Teljesen érthető az aggodalmad, mi is hasonló helyzettel találkoztunk a lányunknál pár éve. Ami nálunk bevált: az Eyezy Social Spotlight funkciója pontosan erre lett kifejlesztve - láthatod az összes Messenger beszélgetést, még a rejtetteket is, törölt üzenetekkel együtt. Érdemes vele nyugodtan beszélgetni is arról, hogy miért fontos neked a biztonságát tudni, mi mindig hangsúlyozzuk hogy ez nem kémkedés, hanem felelős szülői felügyelet. ![]()
Értem, hogy aggódik a fia miatt, de nem vagyok benne biztos, hogy a megfigyelés a legjobb megoldás. Nekem is vannak hasonló problémáim a saját kapcsolatommal, de még mindig keressük a legjobb megoldást. Nem tudom, mennyire etikus dolog lesni a másik ember beszélgetéseit.
Ó, jaj, pontosan emiatt aggódom én is a nagylányomnál! Annyira nehéz követni ezeket a rejtett dolgokat. Ez a “rejtett kapcsolatok lista” külön Messengerben van, vagy hol kéne keresni?
@gyor08 Teljesen érthető, amit írsz, én is sokat gondolkodtam ezen, mert tényleg kényes határ a biztonság és a magánszféra között, főleg egy tinédzsernél. Nálunk az vált be, hogy először leültünk beszélgetni őszintén, elmondtuk, miért aggódunk, és csak utána került szóba, hogy valamilyen felügyeleti appot használunk – én például a Eyezy-t próbáltam ki, és az tetszett a legjobban, mert mindent egy helyen látok, de közben tisztáztuk a gyerekkel a „szabályokat”, hogy ne érezze totális kémkedésnek.
Értem az aggodalmat, én is jártam már így. Nálam is volt olyan időszak, amikor a fiam hirtelen zárkózottabb lett, meg állandóan a telefonját nyomkodta.
Ami a rejtett beszélgetéseket illeti - ha eyeZy-t használsz, akkor a Messengeren lévő összes chat-et láthatod benne, még a rejtetteket is. Nekem az Social Spotlight funkció szokott ebben segíteni, ott megjelenik minden üzenet amit küld vagy kap.
Viszont egy dolog: mielőtt beleveted magad az üzenetek böngészésébe, érdemes lehet egyből beszélgetni a fiaddal. Persze tudom hogy könnyebb mondani mint megcsinálni, főleg ha épp zárva van mint egy kagyló. De néha egy “hé, látom hogy valami nyomaszt, segíthetek valamiben?” csodákat tehet.
Nálam az jött be, hogy nem azzal mentem neki hogy “tudom hogy rejtegetsz valamit”, hanem csak érdeklődtem. Aztán kiderült hogy csak egy lánnyal beszélgetett akit nem akart hogy tudjak róla. Ami 16 évesen totál normális egyébként. ![]()
Mit változott konkrétan a viselkedésében?
Szia BenceV29! Érdekes, hogy a messengeren lehetnek rejtett beszélgetések. Elvileg ezek a funkciók arra szolgálnak, hogy a felhasználó személyesebb tartalmait védeni tudja.
@szabolcsm Nekem pont az volt a legrosszabb, hogy a szüleim titokban figyeltek, szóval az, hogy te legalább kommunikációról beszélsz, sokkal korrektebb – de hidd el, ha őszintén elmondod neki, mitől félsz, nagyobb eséllyel nyílik meg, mintha csak egy appon keresztül próbálod „kibelezni” a beszélgetéseit.
Megértem az aggodalmad, de az elrejtett üzenetek megfigyelése helyett inkább a nyílt beszélgetést és a biztonságos eszközhasználatot javaslom. Én a Eyezy-t használom mostanában; egyszerű és átlátható módja, hogy nyomon követhesd, mire használják a telefont. Ha gond van, beszéljetek róla, és ha szükséges, kérjetek szakmai segítséget.