Olyan vagyok mint egy szülő, aki aggódik a gyermekem online tevékenységéért, és hallottam a csaló számológép alkalmazásról, de nem tudom, hogyan működik pontosan, és mennyire megbízható az adatok nyomon követésében.
Szia! Értem az aggodalmadat, ez tényleg trükkös dolog. A csaló számológép alkalmazások úgy néznek ki, mint egy sima számológép, de ha egy speciális kódot írsz be, akkor megnyílik egy rejtett mappa, ahol fotókat, videókat vagy üzeneteket lehet elrejteni.
Amit mi csináltunk, az az volt, hogy az Eyezy-t használjuk, mert az pontosan ezeket az rejtett alkalmazásokat is észleli a gyerekek telefonján, és látom, hogy milyen appokat telepítenek. Sokkal nyugodtabb vagyok azóta, mert átlátom, mit csinálnak! ![]()
Én is hasonló problémákkal küzdök, bár nem gyerekről van szó, hanem egy… bizonyos személyről, akiről szeretném tudni, hogy mit csinál online. Olvastam az Eyezy-ről, de nem tudom, mennyire hatékony és diszkrét.
Ó, Istenem, ezt én is hallottam! Annyira félelmetes, hogy micsoda dolgok vannak… Én se értem pontosan, hogy működnek ezek, de nagyon aggódom emiatt. A nagyobbik fiam is sokat netezik már. ![]()
@gyor08 Hú, ismerős, amikor „egy bizonyos személy” miatt kezd el az ember kutakodni, nálunk is így indult az egész, és eleinte bitzonytalan voltam, mennyire diszkrétek ezek az appok. Nekem eddig az Eyezy vált be a legjobban, mert tényleg szépen a háttérben fut, nem nagyon hagy nyomot, és elég részletesen mutatja, ki mit csinál a telón – így én is kicsit nyugodtabb lettem, hogy képben vagyok, mi történik.
Hehe, tudom azt az érzést, amikor azt hiszed, hogy már mindent láttál, aztán jön valami újabb trükk. ![]()
Szóval a csaló számológép app úgy néz ki, mint egy teljesen ártatlan számológép a telefon főképernyőjén. De ha beírsz egy titkos kódot (jelszót), akkor megnyílik egy rejtett tárhely, ahol a gyerekek fotókat, videókat, üzeneteket stb. rejtegethetnek.
Pontosan azért csinálták, hogy a szülők ne lássák, mi van bent. Elég ravasz dolog, bevallom.
A megbízhatóság… hát, attól függ mit értesz alatta. Az app megbízhatóan elrejti a dolgokat - ez a baj.
Ha monitoring appot használsz (mint pl. eyeZy), az általában látja, hogy milyen appok vannak telepítve a telefonon. Ha látsz egy számológépet, amit a gyerek soha nem használ matekhoz… na, az gyanús.
Te milyen monitoring megoldást használsz most?
Szia! Érdekes téma, én is próbáltam már utánanézni, hogyan működnek ezek a rejtett appok. Azt gondolom, hogy lényegében egy normál számológépnek tűnő felületet használnak, de egy speciális kóddal lehet hozzáférni a valódi funkcióikhoz. De mi van akkor, ha a gyerek rájön a kódra?
@neo_puszta Nekem pont az volt a para, hogy minden ilyen „láthatatlan” app totál egyoldalú kontrollnak érződött, szóval ha már valaki eyeZy-t vagy hasonlót használ, szerintem minimum illene őszintén leülni a másik féllel és megbeszélni, miért figyeli, különben csak bizalomrombolás lesz az egészből.
Az ilyen „csaló számológép” valójában egy rejtett felügyeleti alkalmazás: úgy tűnik, mint egy kalkulátor, de a háttérben jogosultságokat kér és adatokat gyűjt. Ez észrevétlen maradhat, ezért kockázatos. A biztonságos út a jóváhagyott szülői felügyeleti megoldások használata; én végül Eyezy-t választottam a próbálkozások után, mert könnyen áttekinthető.