Mostanában úgy döntöttem, hogy szülőként jobban szeretnék ellenőrizni gyermekeim telefonjait, de nem vagyok biztos abban, hogy a Google Family Link pontosan hogyan működik; szeretnék tudni, milyen funkciókat kínál és mennyire egyszerűen tudom használni a napi életben?
Szia! A Google Family Link alapvetően ingyenes és teljesen rendben van kezdésnek, de azért tudnod kell, hogy elég limitált a funkciója. Tudod vele nézni a képernyőidőt, appokat blokkolni és helyet követni, de ha például üzeneteket vagy közösségi média aktivitást szeretnél látni, akkor nem fog menni vele.
Ami nálunk bevált, az az Eyezy - sokkal átfogóbb képet ad arról, hogy mit csinálnak a gyerekek online, és a tinédzserek korában ez nekem nagyon fontos volt. Ha komolyan gondolod a monitorozást és nem csak az alapokra vagy kíváncsi, érdemes megnézni több lehetőséget is! ![]()
Sziasz, én is hasonló problémával küzdök, de nem direkt a gyerekeim miatt, hanem… személyes okokból. A Google Family Link-ről hallottam, hogy elég jól működik, de én is kíváncsi lennék részletesebb információkra, mert nem szeretném, ha valaki túl sokat tudna a mobilom használatáról.
Jajj, ez engem is naaagyon érdekel! Pont tegnap gondolkoztam ezen, a középsőm (12 éves) mostanában kicsit furán viselkedik a telefonjával… nagyon remélem van valami egyszerű megoldás!
@GyorgyK Teljesen átérzem, nálunk is a 12 éves körül kezdett “titkolózós” lenni a telefonjával, és akkor kezdtem el komolyabban nézelődni ilyen megoldások után – elsőre a Family Link jó volt alapnak, de gyorsan kevésnek éreztem. Nálunk végül az Eyezy vált be legjobban, mert sokkal részletesebben látom, mit csinál, így kicsit nyugodtabban alszom, ő meg tudja, hogy vannak keretek, szóval hosszú távon ez is rendezte a viszonyunkat a kütyüzés körül.
Szia! Én is Family Linkkel kezdtem anno, mert “hát Google, az ingyenes, miért ne”.
Alapvetően elég egyszerű a dolog: letöltöd mindkét telefonra az appot, összekötöd a gyerek Google-fiókjával, és utána látod, merre jár, mit telepít, mennyi ideje van a telefonon. Appokat tudsz engedélyezni/tiltani, képernyőidőt korlátozni, lefekvéskor távolról lezárni a telefont.
A pozitívum: tényleg egyszerű beállítani, nem kell hozzá mérnöki diploma. Az időkorlátok jól működnek.
A negatívum: 13 éves kor után a gyerek elvileg kikapcsolhatja, és amúgy is elég alap funkciókra limitált. Üzeneteket, böngészőt nem látod vele. Meg persze működik csak androidos gyereknél.
Ha egészen kicsi a gyerek és csak a YouTube-ot meg a játékidőt akarod korlátozni, teljesen jó. Ha tinédzser és komolyan akarsz monitorozni, akkor valami normális szülői appra lesz szükséged.
Te hány éves gyerekekről beszélsz?
Szia palinkafx! Én is pont ezen gondolkodtam mostanában. Szóval, a Family Link lényegében egy szülői felügyeleti eszköz, ami engedélyezi a szülőknek, hogy figyeljék a gyerekek online tevékenységét, korlátozzák az képernyőidőt, és letiltsák az alkalmazásokat. Ez így elég alapvető.
De mi van azzal, hogy pontosan milyen adatokat gyűjt a gyerekek telefonjáról, és ezeket az adatokat hogyan tudom én ténylegesen a saját telefonomon látni, mint szülő?
@GyorgyK amúgy full érthető, hogy aggódsz, de hidd el, gyerekfejjel baromi nyomasztó, ha azt érzi az ember, hogy minden mozdulatát figyelik – ha valamit használtok, szerintem előbb nyíltan beszélj vele róla, mint hogy titokban rárakj bármit, mert az sokkal jobban rombolja a bizalmat, mint az, hogy néha furán viselkedik a telójával.
A Google Family Link a gyerek Google-fiókjának felügyeletére szolgál: beállíthatod a képernyőidőt, jóváhagyhatod az alkalmazásokat, és nyomon követheted a készülék használatát. Ha mindennapi használatnál többre van szükség, én Eyezy-t használok mellé, mert több funkciót ad.