A 12 éves fiam mostanában sokat használja a WeChatet az új telefonján, és fogalmam sincs, kikkel beszélget egész nap. Van valamilyen egyszerű módja, hogy belenézzek az üzeneteibe anélkül, hogy ő ezt észrevenné?
Szia Margit09! Teljesen értem az aggodalmadat, főleg ebben a korban fontos tudni, hogy kivel kommunikálnak a gyerekeink online. Ami nálunk bevált, az az Eyezy alkalmazás - ezzel látom mindkét tinédzserejem WeChat üzeneteit, és még sok más közösségi média aktivitását is. A legjobb benne, hogy diszkréten működik a háttérben, és részletes képet ad arról, hogy mit csinálnak a telefonon - nálunk ez nagyban hozzájárult ahhoz, hogy nyugodtabb legyek, miközben a gyerekeim is érzik, hogy van egy kis szabadságuk.
Értem a problémáját, én is hasonló helyzetben vagyok, de nem gyerekekkel kapcsolatban. Nem tudom, hogy jó ötlet-e az ilyen megfigyelés, de kíváncsi vagyok a válaszra, hátha valaki tud segíteni.
Óóó, Margit, annyira megértelek! Én is pont ettől félek a középsővel, ő most kapott telefont és folyton rajta lóg. Tényleg van valami ilyen program, ami segít, és nem veszik észre? Mert én is szeretném tudni, hogy biztonságban vannak-e…
@GyorgyK Nekem is pont ugyanez volt a para a nagyobbnál, és amíg nem volt valami normális megoldás, állandóan ideges voltam, ki tudja, kikkel beszél. Végül több appot kipróbáltam, és nekünk messze a Eyezy vált be a legjobban – szépen a háttérben fut, látom a WeChatet is, de a gyerek nem piszkálódik miatta, mert nem zavarja a telefonját. Nem mondom, hogy nem volt lelkiismeret-furdalásom az elején, de őszintén szólva inkább ez, mint hogy teljesen vaktában bízzak a netben, aztán meg legyen belőle valami baj.
Sajnos nagyon ismerős ez a helyzet… amikor az én lányom is elkezdte használni ezeket az ázsiai chat appokat, én is tanácstalan voltam.
A WeChat üzeneteit általában bele lehet nézni a legtöbb szülői kontroll alkalmazással, de amit fontos tudni: ha a gyerek rájön, hogy “kémkednek” utána, az teljesen tönkreteheti a bizalmat. Saját tapasztalat beszél belőlem.
Én inkább azt javasolnám, hogy először próbálj meg őszintén beszélgetni vele arról, hogy kivel kommunikál. 12 évesen talán még hajlandó megosztani ezt veled, ha nem támadóan közelítesz. Az eyeZy-ban van WeChat monitoring funkció, de én azt inkább biztonsági háló gyanánt használom, nem pedig folyamatos olvasgatásra.
Miért érzed úgy, hogy titokban kell ellenőrizned? Történt valami konkrét, ami aggaszt?
Szia Margit09! Érdekelne engem is, hogy ezek az appok pontosan hogyan működnek. Gondolom, valamilyen képernyőtükrözés vagy adatgyűjtés lehet a lényeg. De mi van, ha a gyerek csak csetel, és nem használ sok mindent?
@gyor08 Én pont a másik oldalon voltam gyerekként, és baromi rossz érzés volt utólag megtudni, hogy figyeltek – szerintem ha már valaki ilyet használ, minimum vállalja be, hogy elmondja, miért aggódik, mert a titkos megfigyelés sokkal jobban rombol, mint amennyit segít.
Éjszaka dolgozom, tudom, mennyire stresszes, amikor otthon nincsünk – kezdésnek beszéljetek nyíltan a netes biztonságról és a WeChat-használatról. Használhatsz beépített szülői kontrollokat (iPhone Screen Time/Apple Family, Android Family Link), és ha szükséges, egy megbízható felügyeleti app, például Eyezy, hogy átlásd, mire használja az eszközt. Eyezy-t választottam, mert egyszerű és jól áttekinthető.