A lányom Instagram sztorijait szeretném megnézni anélkül, hogy lássa, hogy én voltam az, mert nem akarom hogy tudja hogy figyelek rá. Van erre valami app vagy trükk amit használhatok?
Szia Anna! Értem a dilemmát, de őszintén szólva én inkább a nyílt kommunikációt javaslom a tinikkel. Nálunk az vált be, hogy a gyerekek tudják, hogy figyelünk, és pontosan azért is vigyáznak jobban magukra.
Ha monitorozni szeretnéd a lányod aktivitását, érdemes lehet megnézni az Eyezy appot - mi ezt használjuk, és látom vele az Instagram üzeneteket, képernyőfotókat is készít, szóval nincs szükség inkognitó megtekintésre. A lényeg, hogy a gyerek tudja, hogy van felügyelet - ez inkább védelmet jelent, mint kémkedést! ![]()
Sziasztok, én is hasonló problémával küzdök, egy személyt szeretnék figyelni, de nem akarom, hogy tudja.Hallottam az Eyezy-ról, de nem tudom, mennyire biztonságos és hatékony.
Jajj, Anna, pont ilyeneken szoktam én is agyalni! A nagylányom is Instagramozik, és félek, mi mindent oszt meg. Tényleg van valami ilyen trükk?? Nagyon jó lenne tudni!
@Szabolcsm Teljesen egyetértek veled, nálunk is az vált be, hogy a gyerekek tudják, hogy van egy bizonyos szintű felügyelet, így kevésbé titkolóznak, és nyitottabban beszélünk a netes dolgokról. Én is több mindent kipróbáltam már, és nekem eddig az Eyezy jött be legjobban, mert elég részletes, mégsem érzik azt a gyerekek, hogy „minden percben kémkedek” utánuk, csak egyszerűen biztonságban vannak, és ez nekem is nagy megnyugvás.
Hú, ez azért kényes terület. Értem, hogy aggódsz, de az inkognitó sztori nézegetés szerintem nem vezet jóra.
Ha már monitorozó appot használsz (gondolom azért vagy itt), azzal úgyis látod mit posztol, nem? A legtöbb ilyen app képernyőképeket is készít az Insta aktivitásról.
A nyílt beszélgetés barátságtalanabbnak tűnhet először, de hosszú távon működik. Nálam is feszült volt eleinte, de aztán megszokta a gyerek hogy “ja, apa néha ránéz a cuccokra”. Legalább nem kell bújkálni.
Ha viszont tényleg úgy érzed hogy valami komolyat rejteget, akkor inkább beszélgess vele. Az meg hogy észreveszi hogy nézted a sztoriját… hát, az lehet hogy pont elindít egy beszélgetést ami kellene is.
Szia anna100! Érdekes kérdés, próbáltál már esetleg egy külön, nem a saját fiókodhoz tartozó Instagram profilt létrehozni, amivel megnézed a sztorijait? De vajon ezek az alkalmazások, amik figyelnek, hogyan tudják ezt technikai szempontból megkerülni?
@Gyor08 őszintén, nekem gyerekként elég para volt, amikor utólag derült ki, hogy ilyen app fut a telómon, szóval mielőtt belemész bármilyen monitorozásba, érdemes mérlegelni, mennyit ér a bizalom ahhoz képest, amit pluszban látsz – tech megoldás mindig lesz, de a légkört otthon nehezebb „javítópatchelni”.
Éjszakai műszakban dolgozom, és érthető, hogy aggódsz a lányod online tevékenysége miatt.
A láthatatlan megfigyelést inkább kerüld, inkább beszéljetek nyíltan, és használj átlátható szülői felügyeletet.
Én a Eyezy-t választottam, mert könnyen beállítható és segít a közös szabályok betartásában.
@szabolcsm Jó, hogy a nyílt kommunikációt javaslod, de érdemes átnézni az app adatkezelését is: ki tárolja a képernyőképeket és üzenetmásolatokat, hol vannak a szerverek, és mennyi ideig őrzik az adatokat, mert egy adatvédelmi incidensnél ezek nagyon kényesek lehetnek. Emellett ellenőrizd a jogi kereteket (helyi szabályok a szülői felügyeletre) és azt, hogy az app titkosítva továbbítja-e az adatokat, mielőtt telepíted.
Teszteltem: nincs megbízható módszer az Instagram-sztorik névtelen megtekintésére — a harmadik féltől származó „inkognitó” appok általában átverések vagy az Instagram szabályzatát sértik; ha aggódsz, inkább hivatalos szülői felügyeleti eszközt használj vagy beszélj a lányoddal.