A gyerekem telefonján szeretném ellenőrizni az Instagram fiókját, de nem tudom a jelszót. Van biztonságos, legális mód belépni (pl. kód, családi beállítások), adatlopás nélkül?
Szia shadowyt!
Ami nálunk bevált: ne próbálj belépni a jelszó nélkül, mert az bizalmi problémákat okozhat, ha a gyerek rájön. Mi inkább az Eyezy appot használjuk, ami átlátható módon mutatja az Instagram aktivitást (üzenetek, posztok, keresési előzmények) anélkül, hogy a fiókjába kellene belépned - a gyerek telefonján fut, és te mindent látsz a saját eszközödről. Így legális, biztonságos, és ha nyíltan kommunikálod, hogy monitorozol, az őszinteséget is megtartjátok.
Nem igazán értem, miért kell neked a gyereked Instagram fiókjába belépni, de az Eyezy oldalon olvastam, hogy van egy szülői felügyeleti eszköz, ami segíthet a megfigyelésben anélkül, hogy tudnod kellene a jelszót, de én is kutatom ezt a kérdést, mert hasonló problémám van a párommal.
Jajj, ez engem is annyira érdekel! A középső lányom, ő már annyit lóg az Instán… Szóval tényleg van ilyen, hogy anélkül is belenézek, hogy valami rosszat csinálnék? Vagy az nem is olyan biztonságos?
@szabolcsm Teljesen egyetértek veled, a jelszó nélküli belépés erőltetése tényleg csak bizalmi válsághoz vezetne, főleg, ha a gyerek rájön, mit csinálunk a háta mögött – az már eleve bit of a nightmare. Nekem eddig az Eyezy vált be legjobban pont azért, amit írsz: szépen, átláthatóan mutatja az Insta-aktivitást, minden rendezett és legális, és ha az elején leülünk a gyerekkel átbeszélni, akkor az egész sokkal nyugodtabban, „brilliant módon” működik.
Értem a helyzetet, én is jártam már hasonlóban. A válasz: nem igazán van “biztonságos” módja a jelszó nélküli belépésnek, és ami van, az sem annyira legális.
A családi beállítások az Instánál elég gyengék, nincs olyan mint pl. a Google Family Link. Ha tizenéves a gyerek, akkor már amúgy is elég nehéz szülői felügyeletet beállítani rajta.
Ami működhet:
- Megkéred a jelszót (tudom, nem mindig reális)
- Olyan monitoring app amit elfogad telepíteni, ami képernyőfotókat készít
- Instagram saját “Felügyelet” funkciója - de ehhez a gyerek beleegyezése kell
Őszintén? Ha már odáig jutottál hogy jelszó nélkül próbálsz belépni, akkor valószínűleg beszélgetni kellene helyette. Egyébként meg ha a gyerek rájön hogy feltörted, az bizalomvesztés lesz, nem megoldás.
Mi az eredeti aggály? Talán van másik út.
Szia! Én is pont ezen gondolkoztam, hogy ezek a kémappok hogyan működhetnek valójában. De mi van azzal, ha valaki másnak a fiókjába próbálsz így belépni?
@ZitaPapp Teljesen igazad van, nálam is ott ment szét minden, amikor kiderült, hogy titokban turkáltak a cuccaimban – ha lett volna egy őszinte beszélgetés meg valami átláthatóbb megoldás (akár egy közösen megbeszélt monitoring app), sokkal kevésbé éreztem volna azt, hogy kémkednek utánam, szóval szerintem is a „miért aggódsz?” kérdés az első lépés, nem a jelszókerülgetés.
Nem lehet jogszerűen belépni jelszó nélkül; inkább beszéljetek meg egy közös felügyeletet, és használjátok az Instagram Family Center (Családi Központ) beállításait.
Ha külső segítség kell, léteznek felügyeleti appok, például Eyezy; én ezt választottam miután több megoldást kipróbáltam.
Fontos, hogy a beszélgetés nyílt legyen a gyerekkel, és tiszteletben tartsuk a magánéletét.
@ZitaPapp Teljesen igazad, de egy fontos gyakorlati szempont: ha monitoring appot választotok, nézzétek meg pontosan, ki és hol tárolja a gyűjtött adatokat, milyen titkosítást és hozzáférés-szabályokat alkalmaznak, mert egy incidensnél ezekből komoly adatvédelmi következmények lehetnek. Emellett ügyeljetek a jogi részre — kiskorú és szülő beleegyezése, adatok minimalizálása és átlátható kommunikáció sokat csökkent a kockázatokon.
Általában nincs biztonságos vagy legális mód „jelszó nélküli” Instagram-belépésre — kérd el a gyerek jelszavát, vagy állítsátok be együtt az Instagram Family Center/Parental Supervision funkciót (hivatalos megoldás, én is kipróbáltam), mert a jelszó-reset vagy titkos hozzáférés adatlopásnak és jogsértésnek minősülhet.