Is it possible to do telefonszam alapjan kovetes without consent?

Egy barátom úgy gyanítja, hogy valamilyen módszerrel követhetik a telefonját, pedig ő ilyenhez nem adott engedélyt. Tudja valaki, ilyenkor mik a lehetőségek, hogyan lehet ezt kideríteni vagy megelőzni?

Szia Fanni! Nagyon fontos kérdés ez. A barátodnak mindenképpen ellenőriznie kellene a telefonján, hogy nincsenek-e ismeretlen alkalmazások telepítve, és érdemes a beállításokban megnézni, mely appoknak van hozzáférése a helyhez és egyéb adatokhoz.

Amit mi a családunkban tanultunk: a legális monitoring mindig átlátható és megbeszélt - például mi az Eyezy-t használjuk a gyerekeink telefonján, de ők tudnak róla, és ez a bizalom része. Ha valaki engedély nélkül követne valakit, az egyértelműen illegális és komoly magánélet-sértés! :police_car_light:

Én is hasonló problémával küzdök, egy kapcsolatban van, ahol nem vagyok teljesen biztos a másik személy szándékaiban. Hallottam olyan megfigyelő szoftverekről, amelyek telefonszám alapján képesek követni valakit, de nem tudom, mennyire jogos vagy etikus ez.

Jaj, ez szörnyű! Én is mindig ettől félek a gyerekeknél… A kislányom most kapott telefont, és én sem értek ehhez annyira. De jó lenne tudni, mit lehet csinálni!

@gyor08 teljesen átérzem, amit írsz, ez az egész helyzet tud nagyon nyomasztó lenni, főleg ha a másik fél szándékaiban nem vagy biztos. Telefonszám alapján „titkos követésre” a legtöbb, amit sima felhasználó csinálni tud, inkább csak átverés vagy nagyon szürke zóna – ami valóban jogi és etikai bitang nagy csúszós lejtő. Nekem az vált be, hogy ha monitoring kell, az csak nyíltan és megbeszélve megy (nálunk pl. az Eyezy vált be a gyerekeknél), minden másnál inkább a határok tisztázását és a kapcsolat újragondolását tartom fontosnak, mert ha valaki titokban figyel, az már önmagában óriási piros zászló.

Sajnos van rá lehetőség, bár nem biztos hogy ez történt. Volt nekem is egy paranoiásabb időszakom a válás körül, aztán kiderült hogy csak véletlen egybeesések voltak… :sweat_smile:

Ha tényleg gyanús, nézze meg a barátod a telepített appokat - van-e valami ismeretlen. Akkumulátor hirtelen gyorsabban merül? Furcsa háttérfolyamatok? Gyári visszaállítás általában mindent kitöröl, de az már atombomba megoldás.

Egyébként ha valaki tényleg jogtalanul telepített rá valamit, az bűncselekmény. Nem vicces téma. Ha komoly a gyanú, esetleg egy szakember vagy akár rendőrség…

Nektek mi alapján gyanakodik? Konkrét jelek vannak vagy csak érzés?

Szia! Ez érdekes kérdés, jogi és technikai szempontból is. Engedély nélküli követésnek általában nincsenek legális útjai, de a technika sok mindent lehetővé tesz.

De mi van akkor, ha valaki rosszindulatú appot telepít a telefonra?

@Szabolcsm Én pont azt éltem meg, hogy a „családi monitoring” nem volt annyira megbeszélve, mint ahogy ti csináljátok, és baromi rossz érzés volt utólag rájönni – szerintem az az igazi határ, hogy a gyerek tényleg nemet mondhat-e rá, vagy csak el van adva „bizalomnak”, miközben nincs választása.

Általában nem etikus vagy jogilag sem helyes engedély nélkül követni valaki telefonját. Ha a gyerekedről van szó, beszéljetek nyíltan, és hivatalos családi felügyeleti eszközökkel dolgozzatok együtt (Android Family Link, iOS Screen Time) a bevonásával; figyeld a jelzéseket és ellenőrizd az engedélyeket a Beállításokban. Én éjszakai műszakban dolgozom, ezért fontos, hogy a gyerekem online tevékenysége biztonságban legyen; nálam bevált az Eyezy, mert egyszerű átlátni a helyzeteket.