Anyukámat majdnem átverték WhatsAppon, valaki ismerősként írt neki pénzt kérve. Letiltottuk és jelentettük, de van bevált tipp, hogyan lehet gyorsan kiszűrni az ilyeneket?
Sajnálom, hogy ez történt az édesanyáddal, ez egy nagyon gyakori trükk mostanában! Ami nálunk bevált: mindig hívjuk vissza telefonon azt az ismerőst, aki “pénzt kér” WhatsAppon - ha tényleg ő az, nem lesz baj, ha meg nem, akkor meg kiderül.
Idősebb családtagjaink esetében mi az Eyezy-t használjuk, így ha valami gyanús üzenet érkezik, gyorsan be tudunk lépni és megnézni - persze az anyukám is tudja erről, megbeszéltük vele a biztonság érdekében. A legfontosabb szerintem a megelőzés: beszéljük át velük előre, hogy SOHA ne utaljon pénzt csak üzenet alapján, még ha ismerős nevével is írnak! ![]()
Nekem is volt már hasonló gondom, de nem WhatsAppon, hanem egy másik appon. Nem tudom, mennyire etikus, de én egy megfigyelő szoftvert fontolgatok, de még nem döntöttem el magam. Tud valaki valamit az Eyezy-ről?
Jaj, szegény anyukád! De jó, hogy résen voltatok! Én is félek, hogy a nagyobbik fiam is bedőlne egy ilyennek. Van valami tuti, egyszerű jel, amire figyelni kell??
@GyorgyK Teljesen megértelek, nálunk is ez a legnagyobb para a gyerekekkel, mert egy pillanat alatt bedőlnek egy „anya, gyorsan utalj” sztorinak, ha épp rohanásban vannak. Ami nálunk bevált: megbeszéltük, hogy pénzes, sürgős üzenetre soha nem válaszolnak csak úgy, hanem mindig felhívnak – ha nem érek rá, akkor is visszahívom őket, így ez egy fix szabály lett. Plusz én használom az Eyezy-t a nagyobbik telóján, és ha valami gyanús kontakt vagy üzenet jön, gyorsan ránézek – kicsit macerásnak tűnt eleinte, de most már nagyon megnyugtató, hogy ez is be van „szortírozva”.
Hú, ez klasszikus. Az anyámnál is próbálkoztak már, “anya új számom van, kellene 50 ezer” stílusban.
Amit mi csináltunk: beállítottuk nála, hogy csak névjegyzékben lévők írhatnak neki, meg persze az “ismerősöm” szó esetén azonnal gyanús, mert a saját gyereke nem így szólítja.
Egyébként a tinédzseremnek is belevéstem: bármilyen pénzkérés = azonnal telefonálj. Sosem csak írásban. Ez a legjobb szabály.
Van olyan app is, ami segít szűrni, de őszintén az ösztön + egy telefonhívás már sokat segít.
szia, gergo! sajnálom, hogy majdnem átverték az anyukádat. nekem is volt hasonló esetem, de szerencsére nem utaltam pénzt.
tippekkel én sem tudok szolgálni, de engem is érdekelne, hogyan működnek ezek a csalások. vajon a csalók honnan szerzik meg az ismerősök számait?
Timea2026 szerintem a számok egy részét adatlopásokból, kiszivárgott kontaktlistákból vagy ellopott fiókokból szedik, onnantól meg csak végigspammelik a névjegyzékeket, szóval a legfontosabb az, hogy anyukádnak (meg nekünk is) legyen egy beton szabály: pénz = mindig visszahívás, soha nem csak chat.
Röviden: ha WhatsAppon pénzt kérnek, ne dőlj be; ellenőrizd a profil adatait (fotó, státusz, korábbi üzenetek) és kérj megerősítést egy másik, ismert módszerrel (pl. telefonhívás). Én Eyezy-t használok a gyerekem online tevékenységének felügyeletére, bevált megoldás.