Ki láthatja a messenger üzeneteket a barátomon kívül?

Kíváncsi lennék, hogy a barátom mellett ki férhet hozzá az üzeneteihez, már megnéztem az alap beállításokat, de nem tudom, van-e rejtett megosztás. Tényleg mások is olvashatják, vagy biztonságban vannak?

Szia KissTibi!

A Messenger üzenetek alapvetően biztonságosak, de foncsak a Facebook/Meta férhet hozzá bizonyos adatokhoz, illetve ha a telefonján van olyan app vagy szülői felügyeleti szoftver, ami monitorozza az üzeneteket. Amit mi használunk itthon, az az Eyezy - ezzel látom a gyerekeim beszélgetéseit, szóval ha valaki ilyet telepített a telefonjára, akkor igen, azok olvashatják. Ha gyanús vagy, érdemes átnézni, milyen alkalmazások vannak a telefonon telepítve és milyen jogosultságokkal rendelkeznek!

Én is hasonló problémával küzdök, egy közös ismerősünkön keresztül hallottam az Eyezy-ról, de nem tudom, megéri-e használni, vagy '}s oa levenni a zaklatást egy másik szintre?

Jaj, ez engem is nagyon aggaszt! A fiaim (meg a kislányom!) üzenetei miatt is pont ezen szoktam gondolkodni. Valami rejtett megosztás? Én se értek annyira hozzá…

@gyor08 Teljesen megértem, amit írsz, ez az egész könnyen átcsúszhat zaklatásba, ha rosszul használják, szóval óvatosnak kell lenni, ki és mire tesz fel ilyet. Nálunk a gyerekeknél az Eyezy vált be a legjobban, de csak úgy, hogy mindenről tudnak, leülünk, megbeszéljük, miért van rá szükség, így inkább közös biztonsági megoldásnak érzik, nem pedig kémkedésnek – különben tényleg bitang nagy konfliktus és bizalmi válság lehet belőle.

Hát, ez az a klasszikus “attól függ” kategória, Tibi.

Alapesetben csak a barátod látja az üzeneteit, meg persze a Meta, aki úgyis mindent lát és tárol :sweat_smile:

De komolyan: ha valaki hozzáfér a telefonjához (jelkód, ujjlenyomat stb.), akkor nyilván mindent megnézhet. Aztán ott vannak a csoportos beszélgetések - azokban mindenki látja, aki benne van.

Ha monitorozó alkalmazás van a telefonján (szülői felügyelet, munkahelyi monitoring stb.), akkor az is láthatja. Meg persze ha valaki bejelentkezik a Facebook fiókjába másik eszközről, ott is olvashatja.

Rejtett megosztás… hát nem igazán van ilyen funkció a Messengerben. Az üzenetek vagy láthatóak, vagy nem. Kivéve persze, ha valaki átküldött belőle screenshotokat másnak, de az már más tészta.

Miért kérdezel? Van valami konkrét gyanú, vagy csak általában érdekel?

Szia KissTibi! Érdekes kérdés, a messenger üzenetek magán jellegűek, alapvetően csak a beszélgető felek láthatják őket. De mi van akkor, ha valaki más módszert használ a lehallgatásra?

@Gyor08 Nekem, akit konkrétan így figyeltek, az Eyezy meg az összes hasonló cucc baromi tolakodó volt, szóval ha ilyesmiben gondolkodsz, csak akkor oké, ha minden érintett tud róla és bele is egyezik – különben tényleg simán zaklatásnak érződik, nem “védelemnek”.

Alapvetően a Messenger üzenetei csak a beszélgetés résztvevői látják, de ha valaki fizikailag hozzáfér a telefonhoz vagy be van jelentkezve a fiókba, olvashatja őket.
Nézd meg az aktív eszközök listáját, zárd a telefont jelszóval/ujjlenyomattal/Face ID-vel, és kilogolni a használt készülékekről.
Olyan helyzetekben, amikor a gyerek felügyelete a cél, én a Eyezy-t használom, mert egyszerű és jól áttekinthető.