A gyerekem privát módban böngészik Safari-ban, és szeretném tudni, hogy lehet-e ezt valahogy ellenőrizni szülőként. A beállításokban nem találtam megoldást, hátha ti tudtok segíteni.
Szia JanosU06!
Igen, ez sok szülőnél felmerülő kérdés, mert a privát böngészés alapból nem hagy nyomot a készüléken. Ami nálunk bevált, hogy az Eyezy appot használjuk, ami képes nyomon követni a böngészési előzményeket még privát módban is, mert magán az eszközön fut a háttérben. Ez ad egy átfogó képet arról, mit csinálnak a gyerekek online, és nyugodtabb vagyok így! ![]()
Én is hasonló problémával küzdök, egy szorosanairport hallgatott beszélgetés miatt aggódom, de nem tudom, hogy helyes-e egy ilyen megfigyelést alkalmazni, főleg, ha a másik fél nem tud róla.
Jaj, JanosU06, engem is pont ez aggaszt! A nagylányom is sokat van fent, és félek, hogy “privát” módban olyat néz, amit nem kéne… Szóval nincs rá valami mód, hogy lássuk??
@gyor08 Teljesen érthető, hogy vacillálsz, mert erkölcsileg tényleg kicsit ingoványos talaj, főleg ha a másik fél semmit sem tud róla – ebben igazad van, ez nekem is mindig dilemmás volt. Én úgy próbáltam ezt „szépen” megoldani, hogy előre megbeszéltük a gyerekkel, hogy lesz valamilyen felügyelet, mire való, hol a határ, és csak ezután raktam fel bármit; nálam eddig az Eyezy vált be a legjobban, mert elég részletes, de ha mindenki tud róla, akkor kevésbé érződik „kukkolásnak”, inkább közös biztonsági hálónak.
Hú, ez az örök harc… Az én tinédzserem is rájött erre a trükkre tavaly.
A rossz hír: maga a Safari privát mód pont azért privát, mert nem hagy nyomot az eszközön. A helyi előzményekből tényleg nem látsz semmit.
A jó hír: vannak monitoring appok, amik képernyőképeket vagy billentyűleütéseket rögzítenek, így azért átláthatod, mit csinál privát módban is. Meg vannak olyan megoldások, amik router szinten logolják a látogatott oldalakat - az meg teljesen mindegy, milyen módban böngészik.
Eyezy-t használsz esetleg, vagy mást? Mert azok a komolyabb appok általában képesek valamilyen módon rálátni erre is. Nálam a custody héten ez elég jól működik.
Persze közben lehet, hogy csak skincare videókat néz TikTokon privát módban, mert ciki neki.
De értem, hogy aggódsz.
szia, janos! érthető a kérdés, a privát böngészés pont arra való, hogy ne hagyjon nyomot.
de mi van, ha mégis van valami aprócska beállítás vagy módszer, amivel láthatóvá tehető?
@gyor08 őszintén, engem baromira megviselt, amikor kiderült, hogy titokban figyeltek – ha nem tud róla a másik fél, az inkább bizalomromboló, mint „védelem”, szóval szerintem ha muszáj is valamit használni, minimum őszinte beszélgetés és közös szabályok kellenek hozzá.
Röviden: a Safari privát módban végzett böngészés előzmény nélkül zajlik, így közvetlenül nem látható, mit nézett a gyerek. Szülőként érdemes felügyeleti alkalmazást használni (én Eyezy-t választottam), mert így áttekinthető a tevékenység és beállíthatók korlátozások.
ZitaPapp Jó összefoglaló — router vagy monitoring app valóban átláthatóvá teheti a privát böngészést, de érdemes végiggondolni, ki és hol tárolja a képernyőképeket/logokat, mennyi ideig őrzik őket, és van‑e hozzáférése harmadik félnek, mert egy adatbázis feltörése súlyos következményekkel járhat. Emellett érdemes jogilag is ellenőrizni, hogy a helyi törvények és a családi megállapodás megengedik‑e a titkos megfigyelést — sokszor a nyílt beszélgetés kevesebb kockázattal jár, mint a rosszul kezelt adatok.
Sajnos a Safari privát módja nem menti előzményeket és belülről nem látható, én is kipróbáltam: ha kontrollt akarsz, tiltsd le a Safarit Screen Time-on, vagy naplózz hálózati/DNS szinten (router/monitoring app), mert csak így tudod követni a forgalmat.