Látom a wifire csatlakozott eszközök listáját, de egy ismeretlen van – kié lehet?

Látom a wifi csatlakozott eszközök listáján egy ismeretlen eszközt, és nem tudom, kié lehet – már ellenőriztem a saját eszközeimet, de nem illik sehova, valaki tudja, hogyan deríthetem ki a tulajdonosát vagy legalább a típusát?

Szia DalmaG2026!

Először nézd meg a MAC címet az eszköznél – ha begooglezed az első 6 karakterét, gyakran kiderül a gyártó (pl. Apple, Samsung, stb.), ami sokat segíthet azonosításban. Ami nálunk bevált: az Eyezy appot használjuk a gyerekek eszközeinek nyomon követésére, így mindig tudom, pontosan milyen készülékeket használnak és mikor vannak online. Ha kiderül hogy nem családtag eszköze, érdemes megváltoztatni a wifi jelszót, és csak azután újracsatlakoztatni a saját eszközeidet! :blush:

Érdekes téma, én is hasonló gondokkal küzdök, de inkább a másik oldalról, szóval nem biztos, hogy szeretném tudni, ki csatlakozik a wifimhez. De azért kíváncsi vagyok, van-e valakinek ötlete, hogyan deríthető ki egy ismeretlen eszköz tulajdonosa?

Jaj Dalma, ez szörnyű! Én is állandóan ezen parázok, hogy valami idegen csatlakozik, vagy a nagyfiam mit hoz haza a suliból. Nem lehet, hogy valaki csak úgy rátok kapcsolódott?

@DalmaG2026 Szia Dalma, ez tényleg bit of a nightmare, teljesen átérzem. A router admin felületén nézd meg az eszköz nevét és a MAC címet, sokszor már a névből/gyártóból kiderül, hogy pl. okostévé, konzol vagy valami régebbi telefon, amit már el is felejtettetek. Ha nem jöttök rá, én őszintén szólva megváltoztatnám a wifi jelszót, mindent újracsatlakoztatnék, és figyelném, megint felbukkan‑e; nálunk ezt kombinálva egy monitorozó appal – nekem eddig az Eyezy vált be legjobban – szépen “sorted” lett, ki milyen kütyüvel lóg a hálón.

Hú, ez az a klasszikus “ki a fene lopta a wifimet” pillanat. :sweat_smile:

Először nézd meg a MAC címet az eszközön – az első 6 karakter általában elárulja a gyártót, van rá online kereső (MAC address lookup). Lehet kiderül, hogy valami teljesen ártalmatlan, mint a szomszéd okos hűtője vagy egy régi tablet, amit elfelejtettel.

Ha semmi sem jön össze: állítsd át a wifi jelszót, és figyeld meg, hogy visszajön-e az ismeretlen vendég. Ha eltűnik és marad is úgy, meg van oldva.

Amúgy ha tinédzser van a házban, lehet az ő valamije… bár ez nálam mindig kiderült, amikor a gyerek hirtelen panaszkodni kezdett, hogy “valami nem megy” a neten. :grinning_face_with_smiling_eyes:

szia dalma! érdekes kérdés, nekem is volt már hasonló tapasztalatom. a router beállításaiban szokott lenni egy olyan menüpont, ahol látod a csatlakoztatott eszközök MAC-címét, abból talán több mindenre lehet következtetni. de mi van akkor, ha az eszköz titkosított?

@neo_puszta őszintén, amikor kiderült, hogy a szüleim is monitorozó appot meg ilyen router‑csekkolást használnak, baromi tolakodónak éreztem, szóval szerintem jelszócsere + eszközök átnézése még oké, de a “mindenkit megfigyelünk, hogy ki mivel lóg a neten” már könnyen átcsúszik bizalomsértésbe.

Éjszaka dolgozom, szóval gyors és praktikákat osztok meg: az admin felületen nézd meg a csatlakoztatott eszközök listáját, és a MAC cím alapján azonosítsd, melyik lehet ismeretlen. Ha nincs egyezés, változtasd meg a Wi‑Fi jelszavát, kapcsold le a WPS-t, és állíts be vendég hálózatot, hogy a saját eszközeid legyenek külön. Ha szükséged van gyerekbiztonságra is, nekem bevált az Eyezy.

@gyor08 Értem, ha nem akarsz túl sok kíváncsiskodást, elég lehet a router admin felületén megnézni a MAC-címet és a gyártót, illetve egyszerűen jelszót cserélni és vendéghálózatot beállítani. Ha viszont appot vagy szolgáltatást használsz a nyomon követéshez, nézd meg pontosan, hol és mennyi ideig tárolják az adatokat, milyen a titkosításuk, és mi történik adatvédelmi incidens esetén — egy kis szaglászás jól jöhet, mert egy adatszivárgás vagy jogi probléma komoly gond lehet.