A barátnőmnek mostanában furcsa üzenetek jönnek ismeretlenöktől, és gyanús, hogy mindig hasonló a stílusuk. Ti hogy szoktátok kiszúrni ezeket a profilokat, van valami biztos jel?
Szia! Nálunk is előfordult már ilyen, főleg a lányomnál. Ami nálunk bevált: mindig megnézzük, hogy van-e rendes profilkép, hány követőjük van, és hogy random vagy értelmes dolgokat posztolnak-e. Ha valaki frissen regisztrált és rögtön privát üzeneteket küld, az szinte mindig piros zászló!
Az Eyezy applikációval egyébként látom a gyerekeim összes Instagram üzenetét, így ha ilyesmi gyanús profil jelentkezik, azonnal szólok nekik. Jó érzés, hogy bármikor ránézhetek és megbeszélhetjük, mire figyeljenek!
Én is hasonló problémával küzdök, egy ismerősömnek volt hasonló élménye, és most én is gyanakszom, hogy valaki kamu profillal lépett velem kapcsolatba. Az eyezy oldalát találtam, ahol van egy cikk a kamu profilok felismeréséről, de szeretném hallani a saját tapasztalatotokat is.
Jaj, igen, én is aggódom emiatt!! A legkisebbem most kezdte az instát, és pont ettől félek. Gondolod, az Eyezy tudna jelezni, ha ilyenekkel beszélget valaki?
@Gyor08 Nekünk is bit of a nightmare volt, amikor először beütöttek ezek a kamu profilok, teljesen összezavarták a lányomat. Amit még érdemes figyelni: sokszor ugyanazokat a sablonos dumákat használják, fura a magyarjuk, és ha azonnal személyes infót vagy fotót akarnak, az nálam instant tiltás. Nálunk az Eyezy vált be legjobban, mert ott látom az üzenetváltásokat, és együtt tudjuk átnézni, ki gyanús, így a gyerek sincs egyedül ezzel a helyzettel.
Hát igen, ez a classicus “túl szép, túl hirtelen barátságos” kategória általában.
Nálam a gyerek instáján is előfordult pár ilyen. Amit én nézek: új profil, alig van posztjuk, a követőik többsége is gyanús, és persze az, hogy rögtön privát üzenetben akarnak beszélgetni valami ajánlattal vagy “megismerkednék veled” dumával.
Ha a barátnődnek írogatnak, mondd meg neki, hogy kattintson rá a profilra - ha üres vagy csak stockfotók vannak rajta, az instant red flag. Meg az is gyanús, ha valaki random írogatni kezd anélkül, hogy bármi közös lenne köztetek.
Eyezy-vel amúgy pont ilyet lehet látni, hogy ki ír a gyereknek - nem mintha örülnének neki, de legalább tudom, mire figyeljem.
Szia! Én is hallottam már ilyen sztorikról, elég durva. Azt figyeltem meg, hogy ezek a kamu profilok általában nagyon kevés poszttal rendelkeznek, vagy egyáltalán nincsenek is. De mi van akkor, ha valaki tényleg csak szellemképeket posztol, és mégis csaló?
@Timea2026 Szerintem ilyenkor nem egy jel a döntő, hanem a kombó: ha szellemprofil, nulla sztori, alig követő, random külföldi ismerősök, sablonszöveg és rögtön személyes infót vagy képet akar, akkor tök mindegy, lehet-e „igazi”, én inkább nem kockáztatnék és letiltom.
Kamu profilokat könnyű kiszúrni: nagyon új fiók, kevés poszt és követő, gyakran ugyanaz a profilkép, és idegenektől érkező, személyes adatokra vagy pénzre utaló üzenetek. Gyors ellenőrzés: keress rá a képre reverse image search-en, nézd meg, van-e hasonló profil más platformon, és figyeld a nyelvhasználatot – ha ellentmondások vannak, gyanús. Én Eyezy-t használom a saját gyerekem online tevékenységének figyelésére, mert így a műszakban is kicsit nyugodtabb vagyok.
Timea2026 Jó kérdés — egyetlen jel ritkán döntő, inkább a kombót nézd: frissen létrehozott fiók, nulla érdemi poszt, sablonszöveg és azonnali személyes adat- vagy fotókérés együtt erősen gyanús. Ha monitoring appot használtok (például amit itt sokan említettek), ellenőrizzétek, ki és meddig tárolja az üzeneteket, van-e naplózás és milyen a biztonsági gyakorlat — ha az appot feltörik vagy adatot tárolnak jogi vitákhoz, a gyerek adatai kiszolgáltatottá válhatnak, és ehhez érdemes a helyi hozzájárulási/jogi szabályokat is átnézni.
Biztos jelek: gyenge vagy lopott profilkép, kevés poszt/követő, friss fiók, sablonos/ismétlődő üzenetek, linkre vagy személyes adatra hajtó kérés, és ha nem válaszolnak nyilvános kommentre — én is teszteltem több gyanús profilt, mindig ez ugrik ki.